Aktuality

23. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě

1 1 1 1 1 (1 hlas)
dite

23. Podzimní knižní veletrh se bude konat 18. a 19. října 2013 v Havlíčkově Brodě. Jeho mottem jsou Knihy a čísla, začněme tedy s čísly. Veletrhu se zúčastní více než 160 vystavovatelů. Je potěšující, že zájem nakladatelů o veletrh neklesá. Naopak, stále přibývají noví nakladatelé (Knihovna Václava Havla, Teapot, Martina Čarnegová, Lukáš Martinka aj.), jiní se na veletrh vrací po několikaleté odmlce (BB art). V doprovodném programu se představí téměř 100 spisovatelů, překladatelů a ilustrátorů – Havlíčkův Brod se tak na dva dny opět stane městem s největší hustotou spisovatelů na jednoho obyvatele na světě.

 

Součástí Podzimního knižního veletrhu bude už potřetí festival Free the Word!, pořádaný českým a světovým PEN klubem a Krajskou knihovnou Vysočiny za podpory města Havlíčkova Brodu a zdejší pobočky UniCredit Bank. Jeho hlavním hostem bude čínský básník Yang Lian, žijící v exilu. O situaci v současné čínské kultuře a literatuře budou hovořit překladatelé Zuzana Li a Denis Molčanov. V doprovodném programu dále vystoupí Michal Viewegh, Iva Pekárková, Václav Klaus, Tereza Boučková, Ludvík Vaculík, Zdeněk Svěrák, Martin Hilský, Tomáš Zmeškal, Jana Šrámková, Marek Šindelka, Ivan Kraus, Kateřina Rudčenková, Jan Burian, Jiří Dědeček, Martin Reiner, Petra Dvořáková, Evžen Boček, Jiří Kratochvil, Dora Čechova, Milan Uhde, Jarmila Beranová, Luboš Drtina, Zdenka Blechová, Josef Mlejnek, Jiřina Tejkalová, Zdeněk Lyčka, Milena Fucimanová, Jozef Banáš, Jakuba Katalpa, David Jan Žák, Markéta Dočekalová, Tomio Okamura a opravdu mnoho dalších autorů všech žánrů. Diváci mohou při veletrhu navštívit 77 doprovodných programů.

K číslům patří i praktické informace: 23. Podzimní knižní veletrh se koná v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě a trvá 17 hodin. V pátek 18. října je otevřen od 10 do 19 hodin, v sobotu 19. října od 9 do 17 hodin. Dvoudenní slosovatelná vstupenková knížečka stojí 50 Kč, při předložení kuponu loňské vstupenky 10 Kč. Klienti programu Šťáva, kteří si zakoupí dvoudenní vstupenku za plnou cenu a předloží u pokladny tištěný kupon na slevu, mají nárok na zakoupení druhé vstupenky za poloviční cenu, tedy za 25 Kč. Předškolní děti a lidé, kteří mají v době veletrhu, tedy 18. nebo 19. října narozeniny, mohou veletrh navštívit zdarma. Vstupenková knížečka je přenosná, opravňuje k třeba nekonečnému počtu návštěv veletrhu, a navíc obsahuje kupony na slevy u stánků 6 nakladatelů a jednorázovou vstupenku do Galerie výtvarného umění a Muzea Vysočiny.

Na veletrhu budou uděleny 4 ceny za nejkrásnější knihy (cena Kraje Vysočina za nejkrásnější knihu Vysočiny, cena Havlíčkova Brodu za nejkrásnější knihu veletrhu, cena hlavního sponzora veletrhu, Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s., za nejkrásnější dětskou knihu a

cena posluchačů Českého rozhlasu Region a čtenářů Krajské knihovny Vysočiny), 1 cena Littera Astronomica (jméno laureáta je dosud tajemstvím). Několik cen mohou vyhrát návštěvníci veletrhu, kteří vyplní slosovatelný kupon vstupenky a budou přítomni při losování cen v pátek 18. října v 18 hodin a v sobotu 19. října v 16 hodin. Vylosovaní návštěvníci mohou získat zájezd za vínem do Alsaska za 4 500 Kč od cestovní kanceláře M Tour, kolekce knih z knihkupectví Kanzelsberger za 5 000 Kč, kolekce francouzských vín od firmy Pozdní sběr, vstupenky na koncert čtyř kapel Bořík a jeho party a další knižní a jiné ceny.

V pátek 18. října odpoledne proběhnou vernisáže 2 výstav. V Galerii výtvarného umění budou zahájeny výstavy současné české a rakouské ilustrace (představí se na ní 13 českých a 5 rakouských ilustrátorů) a výstava ilustrací Martina Velíška ke knize Knuda Rasmussena Grónské mýty a pověsti v překladu Violy a Zdeňka Lyčkových.

Podzimní knižní veletrh ale nejsou jen čísla. Veletrh je už tradičně velmi pestrý, představuje velké i malé, renomované i začínající nakladatele všech žánrů. Stejně pestrý je i doprovodný program – věnuje se odborným tématům (nákup knih do knihoven, ilustrace dětských knih), nabízí setkání se slavnými osobnostmi ze světa umění i politiky (autogramiáda Václava Klause, který veletrh navštívil již v roce 2010, beseda s Milanem Uhdem, autogramiáda Zdeňka Svěráka či Tomia Okamury), přináší programy pro děti (kniha Petry Dvořákové Julie mezi slovy, dětský knižní klub nakladatelství Grada, Himálajské pohádky z nakladatelství Verzone, beseda s tvůrci oblíbených Lichožroutů Galinou Miklínovou a Pavlem Šrutem, kniha Radka Habáně Než zazvoní zvonec), literaturu faktu (besedu s geologem Ivanem Mrázkem či s genealožkou Blankou Lednickou), poezii (setkání s českými básníky Jiřím Žáčkem, Josefem Mlejnkem, Davidem Janem Žákem, Vítem Kremličkou, Kateřinou Bolechovou, Kateřinou Rudčenkovou, Robertem Jandou a čínským básníkem Yangem Lianem, výsledky soutěže o Českou báseň roku 2013) a především současnou českou prózu, která je největší a nejdůležitější součástí doprovodného programu – veletrh nabídne setkání i s autory, kteří na jiné české veletrhy téměř nejezdí. Poprvé po několika měsících zde bude číst Michal Viewegh, svou novou knihu Alfa Centauri představí jeden z nejpřekládanějších českých spisovatelů Jiří Kratochvil, nový román Levhartice uvede Iva Pekárková. Podrobné informace o veletrhu a jeho doprovodném programu lze nalézt na stránkách www.hejkal.cz. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení