Aktuality

Spuštění systému Kramerius do provozu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Kramerius je digitální knihovna pro zpřístupnění kulturního, digitálního dědictví. Tento projekt je součástí „Rozvoje služeb eGovernmentu na území Karlovarského kraje“ digitalizace fondu Krajské knihovny Karlovy Vary. Projekt Kramerius představuje několik částí, které jsou definovány na několik let dopředu. Nejdůležitější je projekt na záchranu bohemikálních dokumentů 19. století, jehož koordinátorem je Národní knihovna ČR. Krajská knihovna Karlovy Vary se zabývá digitalizací a zpřístupnění balneologického a regionálního fondu v Karlovarském kraji.

 

novinyTento projekt v sobě zahrnuje dlouhý proces úkonů digitalizace, mezi které zejména patří:

  • Výběr a příprava dokumentů pro digitalizaci, export metadat k jednotlivým dokumentům
  • Proces skenování dokumentů
  • Proces ořezávání a kontroly digitalizovaných dokumentů, import metadat, vytvoření archivační kopie a vytvoření kopie pro Kramerius 4
  • Import do Krameria 4
  • V Krameriových probíhá kontrola výstupu, kontrola autorských práv pro úplné zobrazení atd.


V současné době je ve většině institucí nainstalována verze systému 3 a novější tzv. K4. V České republice existuje na 20 instalací Krameria a na Slovensku jedna instalace. Národní knihovna ČR zastává nyní funkci poradce a zajišťuje metodickou činnost pro práci na digitalizaci historického fondu ve všech těchto organizacích a institucích. Krajská knihovna využívá nové verze Krameria 4, která se stále vyvíjí a vylepšuje. Na počátku se na vývoji systému Kramerius podílela především Národní knihovna ČR ve spolupráci s firmou Qbizm a.s., která vyhrála ve výběrovém řízení a současně dělá support při správě programu.

„Karlovarský“ Kramerius je digitální knihovna pro zpřístupnění balneologické a lázeňské literatury, kterou má ve svém fondu Krajská knihovna Karlovy Vary. V současnosti je v systému vloženo 130 000 digitalizovaných stránek balneologické a lázeňské literatury. Nejstarší kniha, která z této sbírky je z roku 1616.

Co můžete například v Krameriu najít?
Plánek Vřídla z roku 1772 z knihy Rudolfa Mannla „Karlsbad, seine Quellen und deren Versndung“ či třeba zařízení na přívod minerální vody z knihy Johanna Tobera „Mineralwasser- Hebemaschine für Gesundheits-Quellen in Kurorten“ z roku 1860.

Podívejte se na internetu na sbírku vzácných balneologických knih z depozitáře Krajské knihovny v Karlových Varech. Část balneologické knihovny, která se vztahuje k lázeňské historii našeho kraje, je teď díky digitalizaci snadno dosažitelná i z vašich domovů na adrese http://k4.kr-karlovarsky.cz.

Celý fond balneologické a lázeňské literatury je přístupný na tomu určených počítačích v Krajské knihovně Karlovy Vary v režimu odpovídajícímu autorskému zákonu. Pro přístup ke kompletnímu fondu zdigitalizované balneologické knihovny je určena 1 PC stanice v půjčovně pro dospělé a jedna v čítárně v hlavní budově Krajské knihovny Karlovy Vary ve Dvorech. Jedna PC stanice je pro tento účel vyhrazena také v pobočce krajské knihovny na Lidické. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení