Aktuality

Veletrh v Havlíčkově Brodě není pro klaustrofobiky

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
knihy

Přesně to mi blesklo hlavou, když jsem se pokoušel v sobotu dopoledne dostat do hlavního sálu havlíčskobrodského kulturního domu. Napadlo mě dokonce, že se otočím a pojedu domů, protože takovou masu lidí nelze překonat. Neudělal jsem to a jsem rád. Naštěstí to byla jen extrémní situace, vyvolaná návalem na autogramiádu Zdeňka Svěráka, a po několika chvílích se stal prostor při troše opatrnosti a trpělivosti průchodným a já si mohl 23. Podzimní knižní veletrh patřičně užít.


veletrhHavlíčkobrodský knižní veletrh navštěvuji pravidelně, pro člověka, který má rád knihy, je pohled na dav lidí holdující stejné zálibě nesmírně povzbuzující, zvlášť v době, kdy různí škarohlídové poukazují na skutečnost, že si mládež raději sedne k televizi či počítači, než aby vzala do ruky knihu. Lidé, kteří trousí taková moudra, by se měli do Havlíčkova Brodu zajet podívat. Přestože zdejší kulturní dům nemůže poskytnout tolik prostoru jako výstaviště v Praze, má veletrh neopakovatelnou domáckou atmosféru, přispívající k lepšímu kontaktu mezi vystavovateli a návštěvníky. Je pravda, že se najde pár lidí fungujících spíš jako prodavači čehokoliv, ale z drtivé většiny „těch za pultem“ cítíte lásku ke knihám, spojující je tichým pocitem spoluúčasti s z „těmi před pultem“. Jak jinak, ve stáncích menších nakladatelství sedí často i jejich majitelé. V každém případě, pokud chcete, můžete se s vystavovateli dát do řeči a dozvědět se spoustu zajímavostí ze zákulisí vydávání knih.

Pro mnohé návštěvníky jsou lákadlem zajímavé slevy. Tento ročník ovládl prodej vybraných knih pod heslem „vše za 50 Kč“ a u mnohých titulů jde o neodolatelnou nabídku. Také si zde můžete sáhnout na tituly, na které v knihkupectví obvykle nenarazíte, většinou jde o exkluzivní publikace s vysokou cenou. Na veletrhu bylo možné listovat nádhernou knihou Josefa Váchala u nakladatelství Paseka nebo monografií Borise Jirků od Volvox Globator. Už standardně si mohl u velkých stánků návštěvník prohlédnout produkci nakladatelství Argo, Mladá fronta nebo Host. Tlačenici okolo Fragmentu způsobil právě zmíněný Zdeněk Svěrák při své autogramiádě a předchozího dne určitě i bývalý prezident Václav Klaus. Doprovodný program je příležitostí vidět „své“ autory naživo a získat i nějaký ten autogram. Kromě oficiálně ohlášených akcí můžeme někdy narazit na překvapení - knihy si prodává sám autor a rád je i podepíše. Tento rok jsme tak potkali známou autorku knih pro děti Petru Braunovou, milou a vstřícnou, která byla nesmírně potěšena zájmem o svá díla.

Jedním z mých oblíbených míst je určitě zákoutí v prvním patře, kde má své knihy vystaveny nakladatelství Druhé město. Evžena Bočka, autora dvou dílů humoristických knih o poslední aristokratce, jsem sice nezastihl, byl v Havlíčkově Brodě už v pátek, ale alespoň jsem si mohl popovídat se sympatickým mladým mužem za pultem. Prodával sice knihy, balil je a inkasoval zákazníky, ale mimo jiné vytvořil řadu ilustrací pro novou knihu Jiřího Kratochvila Alfa Centauri. Jan Pražan se ukázal být zdatným ilustrátorem a jeho obrázky skvěle doplňují romaneto význačného brněnského představitele české postmoderny. Bohužel sám Jiří Kratochvil se omluvil, nemohl na své ohlášené vystoupení dorazit.  I tak čekal na čtenáře bohatý doprovodný program, jeho seznam najdete na stránkách nakladatelství Hejkal. 


V pozadí celé akce stojí ředitelka 23. Podzimního knižního veletrhu Markéta Hejkalová a já si neodpustím alespoň dvě krátké otázky.

zenaVážená paní Hejkalová, chápu, že si v této chvíli chcete po náročné akci odpočinout, přesto bych se rád zeptal, jak jste spokojena s průběhem veletrhu? Podařilo se vše, co jste plánovali?

S letošním veletrhem jsem spokojená opravdu mimořádně, hlavně mě potěšilo množství návštěvníků a jejich velký zájem o doprovodné programy – nejen o setkání se známými osobnostmi jako Zdeňkem Svěrákem či Václavem Klausem, tam se velký zájem očekával, ale třeba i o poezii exilového čínského básníka Yanga Liana. Doufám, že se na veletrhu nejenom hodně knih prodalo (a nakoupilo), ale že ze setkání autorů a nakladatelů vznikly také nápady na nové knížky, které se na veletrhu objeví za rok nebo za dva.

Na veletrhu bylo mnoho zajímavých hostů, na kterého z nich jste se těšila vy osobně? Na účast kterého jste nejvíc hrdá?

Jsem především ráda, že autoři na můj veletrh jezdí rádi. Nemusím je přemlouvat, někteří se hlásí sami už dlouho dopředu a zamlouvají si časy a místa vystoupení. Jsem ráda, že jsem si stihla aspoň krátce – ale o to mileji – popovídat s Terezou Boučkovou nebo Ludvíkem Vaculíkem a že jsem se seznámila s mladšími autory, které jsem dosud znala jen z jejich knih, třeba s Jakubou Katalpou nebo Evženem Bočkem. Měla jsem radost také ze setkání s Václavem Klausem. Snad nejvíc jsem se těšila na Jiřího Kratochvila – a to je paradoxně jeden z mála, kterému v účasti na veletrhu na poslední chvíli zabránilo náhlé podzimní nachlazení. A hrdá jsem na to, že na Podzimní knižní veletrh jezdí skuteční spisovatelé a další tvůrci knih (ilustrátoři a překladatelé), ne takzvané celebrity. I osobnosti, známé z jiných oborů, třeba z politiky, sem přijíždějí v roli autorů podepisovat a představovat své knihy.

Děkuji za odpovědi a přeji Vám další úspěšné ročníky, zajímavé hosty a mnoho spokojených návštěvníků.
Veletrh skončil, čtenáři i lidé z nakladatelství se rozjeli domů, ale už teď se můžeme těšit na 4. Ostravský knižní veletrh 7. až 9. března 2014 a na 24. Podzimní knižní veletrh 17. a 18. října 2014.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení