Aktuality

Rekordní počet povídek v 9. Ceně Waltera Sernera

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Devět let vyhlašuje Nadační fond Festival spisovatelů Praha soutěž o nejlepší povídku roku. Cena nese jméno spisovatele Waltera Sernera. Dnes již známe dvacet finalistů.


autor„Své povídky do soutěže zaslalo neuvěřitelných 432 studentů z 203 středních škol z celé České republiky,“ říká Petr Soukup, koordinátor soutěže. „Ukázalo se, že není pravda, že mladí lidé nemají o literaturu zájem. S velkou imaginací se zhostili tématu „Kouzelné i obyčejné předměty vypadají stejně“ a dokázali jej skvěle zpracovat.“

Jana Šrámková, René Nekuda a Jakub Malý z pražské Literární akademie, kteří zasedli v porotě, vybrali 50 semifinalistů, o nichž se bez pořadí veřejnost dozvěděla prostřednictvím facebookové stránky soutěže a webu.

Ze semifinalistů porota dál vybírala a určila dvacítku literárně zdatných prací, prostřednictvím Čtenářské ceny na Facebooku mohla veřejnost lajkovat ty práce, které považovala za nejzdařilejší.

Finalisté ze škol celé České republiky se sešli na slavnostním ceremoniálu 12. prosince v 15 hodin na Novoměstské radnici v Praze.

ilVýhry jsou spojeny především se slovem, literaturou. Jedná se se o tablety a elektronické čtečky firmy Prestigio, kurzy tvůrčího psaní, roční předplatné časopisu Tvar, tištěné i elektronické knihy renomovaných nakladatelství. Deset finalistů jistě ocenilo odborné posouzení svých povídek porotou a originální trička s podobiznou Waltera Sernera. Škola vítěze získá 100 knih pro svou knihovnu.

„Na ceremoniálu blíže představíme dadaistu Sernera, po kterém je soutěž od roku 2007 pojmenována, návštěvníci se mohou těšit na vystoupení předního českého rappera, atmosféru vykouzlí vizuální studio Lunchmeat. Zbytek zatím nebudu prozrazovat,“ dodal před slavnostním vyhlášením vítězů Petr Soukup.

Veškeré informace o literární soutěži jsou k dispozici na stránkách mezinárodního Festivalu spisovatelů Praha (www.pwf.cz) a na facebookové stránce Cena Waltera Sernera. 

il

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení