Aktuality

Do žánru krimi pronikají ženy autorky i ženy vyšetřovatelky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
autorka

Femikrimi – už jste tento termín slyšeli? Tento subžánr kriminální literatury bere inspiraci z děl amerických autorek jako Sue Grafton a Sara Parentsky, ale jeho pojmenování přišlo z Dánska. Annemette Hejlstedt z Centra Gender Studies na Univerzitě v Kodani uspořádala první seminář o femikrimi už v roce 2006. Od té doby se jako nenápadná lavina šíří Evropou. U nás během podzimu vyšly dva detektivní romány, které jsou typickými ukázkami tohoto subžánru: Konec vosí sezóny britské autorky Denise Miny a Neviditelný strážce Španělky Dolores Redondo (oba Panteon).

 

knihaA jaké jsou typické znaky tohoto subžánru? Ten nejnápadnější je, že autorky jsou ženy, stejně jako hlavní hrdinka – vyšetřovatelka, policistka, novinářka. Současné kriminální thrillery jsou však na hony vzdálené slečně Marplové a jejímu navenek poklidnému světu. Ženy - vyšetřovatelky se nyní pohybují ve světě, kde dominují muži, a v práci, kterou dříve dělali výhradně muži, a čelí přitom jejich skepsi. K tomu se často přidává problém, jak při náročné práci ve vysoce konkurenčním mužském světě začlenit do svého života rodinu a děti. Ženské hrdinky řeší stejné problémy jako většina současných pracujících mladých a vzdělaných žen, a to rezonuje se zkušenostmi čtenářek těchto kriminálních thrillerů.

Femikrimi se často potýká s nálepkou „čtení pro ženy“, ale Konec vosí sezóny, ani Neviditelný strážce není nenáročné čtení pro naivní hospodyňky. V obou případech je to plnohodnotný napínavý thriller. Čtenářky-ženy se mohou s hrdinkami v mnohém ztotožnit, aniž by „ženské“ téma obtěžovalo čtenáře-muže.

Dolores Redondo
Původně vystudovaná právnička, posléze majitelka restaurace pochází z velmi zajímavé části Španělska. Nepíše své romány sice baskicky, ale v Baskicku se narodila a pro kraj typické hluboké lesy, deštivé počasí a blízkost Atlantiku ovlivňují její tvorbu. V průběhu let se Dolores Redondo věnovala různým povoláním, ale vždycky k tomu psala a první román Výsady anděla vydala v roce 2009. Neviditelný strážce, první díl trilogie Baztán, vyšel v lednu 2013. Ve Španělsku se záhy prodalo 100 000 výtisků, román byl přeložen do dvaceti světových jazyků a autorská práva na zfilmování koupil tentýž producent, který vsadil na trilogii Stiega Larssona Milénium. V listopadu loňského roku vyšel ve Španělsku druhý díl, Dědictví kostí, který je zasazen do stejného prostředí tajemného údolí řeky Baztán s jeho místními legendami, které se ještě nestaly součástí globálního povědomí. Panteon chystá vydání Dědictví kostí na podzim tohoto roku.

Její hrdinka Amaia Salazarová je mladá vzdělaná vyšetřovatelka, absolventka stáže v FBI, která je v prvním díle trilogie pověřena vedením vyšetřování rituálních vražd mladých dívek v okolí svého rodného města. Po traumatizujícím dětství však toto místo opustila s úmyslem na něj co nejrychleji zapomenout. Při vyšetřování případu musí bojovat s kolegou, který jí má za zlé její jmenování šéfovou a odmítá spolupracovat, i s vlastními vzpomínkami. Amaia je provdaná za Američana, který už by s ní rád založil rodinu, ale ona má z mateřství smíšené pocity – i proto, že jí v dětství nejvíc ublížila osoba, která ji měla milovat a chránit.


Denise Mina

knihaSkotská autorka detektivek a divadelních her. Pravidelně přispívá do rozhlasu a televize. Čtenáři ji také znají jako autorku textu komiksové úpravy trilogie Milénium švédského autora Stiega Larssona. Za knihu Konec vosí sezóny získala ocenění Nejlepší britská detektivka roku 2012 (Theakston's Old Peculier Crime Novel of the Year Award) a zcela bezprecedentně získala totéž ocenění i v roce 2013 za knihu Gods and Beasts (Bohové a bestie), také ze série s vyšetřovatelkou Alex Morrowovou. Konec vosí sezóny byl oceněn mj. i Švédskou akademií autorů detektivní literatury za nejlepší překladový román. Letos Panteon vydá další dva romány s Alex Morrowovou v hlavní roli: v dubnu to bude Stále půlnoc o únosu v jedné glasgowské rodině a na podzim Bohové a bestie, ověnčené titulem Nejlepší britská krimi roku 2013.

Alex Morrowová, hlavní hrdinka série Denise Miny, je dokladem toho, jak dlouhou cestu za poslední dobu ušla v literatuře žena-policistka. Alex není žádná osamělá vlčice, ale kultivovaná, vdaná a dokonce čeká dvojčata. Zároveň je to komplikovaná žena, která bojuje s pocitem outsidera, její práce ji nenaplňuje uspokojením. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení