Aktuality

Ceny Nakladatelství Academia a Studentská soutěž za rok 2013

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
muz

Dne 20. března 2014 proběhlo v budově Akademie věd ČR slavnostní vyhlášení 6. ročníku Cen Nakladatelství Academia a 2. ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia.

 

oslavaVedle Nakladatelství Academia přihlásily své publikace do soutěže Ceny Nakladatelství Academia také: Filosofia, nakladatelství Filosofického ústavu AV ČR a Entomologický ústav AV ČR.

Ceny Nakladatelství Academia
Celkem bylo do letošního ročníku přihlášeno 42 publikací, v rámci jednotlivých kategorií vybrala osmičlenná odborná porota, v jejímž čele seděl Prof. RNDr. Ivo Kraus, DrSc., FEng., dr. h. c., tyto tituly:

V kategorii původní vědecká nebo populárně naučná práce zvítězila kniha Hmyzí rodiny a státy autora Jana Žďárka.

V kategorii překlad vědecké nebo populárně naučné práce Cenu získává Zdeněk Žáček za překlad knihy Od neuronu k mozku, jejímž autorem je John G. Nicholls.

V kategorii slovník nebo encyklopedická publikace byla vybrána jako nejlepší kniha Kronika zoologického poznávání od Zbyňka Ročka.

Cenu za výtvarné zpracování publikace získal Jan Franta za knihu Antarktida.

Odborná porota vybírá z nominovaných knih titul, který považuje za výjimečný a jehož kvality chce při této příležitosti vyzdvihnout. Cenu poroty získal Jiří Padevět se svou knihou Průvodce protektorátní Prahou.

Nejprodávanější kniha roku z produkce Nakladatelství Academia je Cena, o které rozhodují čtenáři. Nejprodávanější knihou roku 2013 se stala publikace Průvodce protektorátní Prahou Jiřího Padevěta.

Knihou roku se stává titul, který získal od porotců v rámci kategorií nejvíce hlasů. A tím je letos kniha Hmyzí rodiny a státy od Jana Žďárka.

Vítězům 1. ročníku Studentské soutěže byly předány vytištěné tituly:

V kategorii Vědy o živé přírodě a chemické vědy si knihu Fenomén symbiózy jako model pro novou biologii převzal Josef Lhotský.

Vítěz kategorie Vědy o neživé přírodě –Jakub Višňák dostal knihu Kvantově chemické algoritmy pro kvantové počítače.

Pavel Vaško, vítěz kategorie Humanitní a společenské vědy, si převzal knihu Profesor Václav Vojtíšek: archivářem od monarchie po socialismus.

Vyhlášeni byli také vítězové 2. ročníku Studentské soutěže Nakladatelství Academia, a to v kategoriích Vědy o živé přírodě a chemické vědy, Vědy o neživé přírodě a Humanitní a společenské vědy. Diplomových prací, ze kterých 21 porotců vybíralo ty nejvhodnější pro publikování Nakladatelstvím Academia, se sešlo celkem 58.

V kategorii Vědy o živé přírodě a chemické vědy se vítězem stal Jan Toman se svou prací Role ekologických faktorů při udržování sexuality.

V kategorii Vědy o neživé přírodě byl vítězem zvolen Josef Chrást za práci Vlivy a recepce starších i soudobých kartografických děl v dílech kartografů 16. – 18. století.

V kategorii Humanitní a společenské vědy se vítězem stala Blanka Jedličková s prací Ženy na rozcestí. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení