Aktuality

Vyhlášení Výroční ceny Albatrosu za rok 2013

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
logo

Nakladatelství Albatros oslavilo 15. dubna své 65. narozeniny. V tento slavnostní den byly předány výroční ceny za rok 2013 a vyhlášen vítěz pátého ročníku literární soutěže o nejlepší českou prózu.

 

knihaTéma 5. ročníku literární soutěže za rok 2013 byla „Detektivka pro děti“, zvítězila v ní Dana Rusková s rukopisem První velký případ. Zároveň byl vyhlášen 6. ročník této soutěže. Pro rok 2014 bylo zvoleno téma „Smích – základ života aneb Příběh, který nás pobaví“. Pokud vás zajímají pravidla soutěže, naleznete je zde.

V kategorii Literární text pro menší děti zvítězil spisovatel Petr Chudožilov s knihou Příliš mnoho andělů. Literární práce Petra Chudožilova byla již několikrát oceněna, v roce 1991 Čestnou listinou IBBY a v roce 1993 získal Evropskou cenu za nejlepší německou pohádku.

Cenu za Literární text pro starší děti získal Ondřej Hník za knihu básní Malý pražský chodec. Kniha pro děti formou lyrických textů podněcuje zájem o historii, architekturu a kulturu.

Adolf Born se stal vítězem kategorie Ilustrace pro menší děti. Born si vítězství připsal za ilustrace ke knize Miloše Macourka Všichni sloni v orchestru.Ocenění v kategorii Ilustrace pro starší děti si odnesl Miloš Kopták, který ilustroval básnickou sbírku Lidské klubíčko. Jedná se o výbor poezie Vladimíra Vokolka, který byl sestaven u příležitosti stého výročí spisovatelova narození.

Jako nejlepší Překlad byla oceněna Magda de Bruin Hüblová za přeložení knihy Všehokniha, od nizozemského autora Guuse Kuijera, který je laureátem Ceny Astrid Lindgrenové. Všehokniha je o síle lidské vůle, naději, touze a lásce.

Výroční cena Albatrosu za Významný literární počin byla udělena Ivoně Březinové za autorskou řadu sedmi literárních cestopisů pro mládež. V cestopisech se propojuje zábavný děj s literárněhistorickým výkladem.

Hlavní cenu za Významný přínos v oblasti literatury pro děti a mládež za rok 2013 patří ilustrátorovi Aloisi Mikulkovi. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení