Aktuality

Čarodějka už zpívá svou poslední píseň

1 1 1 1 1 (1 hlas)
zena

Ale ne, opravdu nehodlám nadpisem oslovit vyznavače novopohanství ani jiných alternativních náboženských směrů. Ti, kdo by měli zbystřit, jsou fanoušci tuzemské literatury, konkrétně příznivci spisovatelky, jejíž hvězda na nebi české fantastiky září už dlouhých jedenáct let s téměř oslepující silou, Petry Neomillnerové.

 

krestVěřte tomu, nebo ne, ale bylo to doopravdy před jedenácti lety, kdy se nám do srdcí nesmazatelně zapsala čarodějnice Moire a její kumpáni. Tehdy se tahle zrzka, co nejde pro ránu daleko, postavila povodni v povídce Hněv řeky, a od té doby kráčela z průšvihu do průšvihu přes několik dalších povídek až k románové sérii Písně čarodějky, kterou již směle můžeme nazývat trilogií, neboť v pátek 4. dubna byl za hojné účasti osobností české fantastiky, z nichž jmenujme alespoň spisovatelku Františku Vrbenskou, v prostorách knihkupectví Fantasya pokřtěn třetí a zároveň poslední díl s názvem Zjizvení.

Křest knihy byl spojen i s autogramiádou autorky, což jsem si jakožto majitelka teď již kompletní čarodějnické série o Moire a Desmondovi nemohla nechat ujít. Dokonce jsem dorazila asi o čtvrt hodiny dřív, za což jsem si nejdříve tak trochu spílala, ale později jsem si gratulovala za svou předvídavost. To ve chvíli, kdy se nevelký obchůdek začal plnit, až jsem si říkala, že tolik lidí se do tak malého prostoru nemůže vejít. Inu, vešlo se.

Úvodního slova se ujal organizátor akce, bývalý šéfredaktor časopisu Pevnost Tomáš Němec, jenž nám představil Petřino dílo a popsal dlouhou cestu, již musela ústřední dvojice série ke svému zatím poslednímu vystoupení urazit. Říkám zatím, protože sama autorka přiznala, že byť je románová trilogie kompletní, není třeba pro Moire plakat, pravděpodobně se s ní totiž znovu potkáme, byť „jen“ v povídkové formě.

Hodně štěstí na cestě ke čtenářům Zjizveným popřál také vydavatel Zdeněk Pobuda, ačkoli poněkud netradiční formou. Dle jeho vlastních slov je obvyklé, že nakladatel při křtu „vychválí“ knihu, popřeje mnoho dobrého autorovi a čtenáře nabádá, aby si neváhali knihu zakoupit, a tak, abychom se vymanili z těchto obvyklých klišé, upozornil nás na doslov, jenž ke knize napsal Filip Gottfried a který je napsán tak kvalitně, že již k němu vlastně není co dodat. No a když už budeme u čtení doslovu, byla by škoda nepřečíst si celou knihu, nebo také zbytek série.

Slovo dostala i samotná autorka, a tak jsme si mohli přímo z jejích úst vyslechnout, jak nelehká byla cesta ke zdárnému dokončení románu. A stejně tak nelehkou cestu budou mít jeho hrdinové k zakončení svého příběhu. Nicméně že Petřiny romány nejsou pro slabé nátury, to už všichni dávno víme. Na druhou stranu si po přečtení zase můžeme říci, že náš život je vlastně procházka rozkvetlým růžovým sadem. A ten pocit je přeci fajn, nebo ne?

Než Petra zasedla ke stolku, podepisovala knihy a pózovala fotografům, proběhl pochopitelně samotný křest Zjizvených, jehož se ujala a kmotrou se tak stala známá módní guru Františka Čížková.

Nebudu se na závěr příliš rozepisovat a tom, co Petra Neomillnerová plánuje pro nejbližší dobu, ani s jakými hrdiny se nejdříve setkáme, neboť tohle všechno si můžete přečíst v rozhovoru, který mi autorka po podepsání poslední knihy ochotně poskytla a jenž vám brzy přineseme. Namísto toho popřeji Petře řadu dalších úspěšných knih, na jejichž křtech se setká tak velká společnost, a vám, čtenářům, spoustu napínavých chvil s vašimi oblíbenými hrdiny. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení