Aktuality

Knižní veletrh v Havlíčkově Brodě 2014

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
tyle=

HAVLÍČKŮV BROD – Skončil další knižní veletrh, tentokrát v Kulturním domě Ostrov. Z akce, která se nese ve znamení knih a příliš úzkých přecpaných uliček, si můžete přečíst dva krátké rozhovory s Evou Střížovskou a Tomášem Jirákem. Oba vznikaly během pěti minut přímo na prodejních stáncích za nedostatku místa a nadbytku hluku.

 


Eva Střížovská: Česká patriotka, která zcestovala svět


Šéfredaktorka Českého dialogu byla velmi překvapená, když jsem ji pozdravila a pak požádala o rozhovor. Eva Střížovská totiž cestuje po světě a úspěšně navazuje kontakty s Čechy žijícími v zahraničí. Jak vyšlo najevo v průběhu rozhovoru, je mezi nimi poměrně známá. Za svůj vlastenecký přínos už dostala i ocenění. Když jsem na tuto skutečnost poukázala s tím, že ve své profesi dosahuje úspěchů, pokrčila rameny: „Ano, můžu říct, že jsem něčeho dosáhla. Ale víte, já se s tím nikam necpu,“ Využily jsme čas a krátce jsme si popovídaly o její připravované knize Všechny moje Ameriky: I. Cali.


Kolikátá kniha o Americe tohle bude?
Už jsem napsala tři. Původně jsem zamýšlela, že s Amerikama skončím, do té poslední jsem chtěla shrnout Severní a Jižní Ameriku a Kanadu. Pak jsem jela do Kalifornie a zjistila jsem, že tam žila spousta zajímavých lidí, třeba Jiří Voskovec nebo Jack London. Tak z toho vznikla samostatná kniha. Jmenuje se Všechny moje Ameriky: I. Cali, tak oni tomu zkráceně říkají (California – pozn. red.). Takže po téhle bude bohužel následovat ještě další. (Smích)


Co v ní najdeme?
V Kalifornii jsem potkala moji překladatelku, paní doktorku Marii Dolanskou. Zcela nezištně mi perfektně přeložila dvě knihy. Zastihla jsem ji, ještě než umřela, a byla jsem šťastná, že jsme se potkaly. Byla velmi zajímavá a osobitá. Takže o ní se tam dočtete. Jinak jsou tam lidi jako Voskovec, London, ale i spousta dalších osobností, které tam žily nebo žijí. A taky reportáže z různých míst.


Jak jste na všechny ty osobnosti a místa přišla?
Na cestách jsem potkávala samé příjemné Čechy, kteří tam žijí hrozně dlouho. I když někteří tam byli od roku osmdesát čtyři, což mě překvapilo. Ale všichni ti, které jsem potkala, se dobře uplatnili. No a ti krajané jsou ke mně moc hodní. Já si seženu letenku, přiletím někam a oni mě vozí na zajímavá, památná místa. Rádi se jimi pochlubí, abychom i my tady o nich věděli. Třeba Jack London. Byla jsem u jeho hrobu a v jeho muzeu. To je něco úžasného.


O vás je mezi zahraničními Čechy tak velký zájem?
Oni se dokonce dohadují, že například v pondělí mě vezou Novákovi, v úterý Dvořákovi, ve středu Palírkovi a tak dále.


Jak jste na tom s cestováním po Evropě?
Jezdím pravidelně do Švédska, protože tam je vždycky v květnu setkání krajanů z celé Skandinávie. Jsou to většinou lidé, kteří odešli v roce šedesát osm. Jsou velmi kamarádští. Jinak Evropu jsem projela taky celou. Znám krajany z Anglie, Francie, ale zase jich neznám moc například z Itálie.


Zkoušela jste někdy kontaktovat i Milana Kunderu?
Ne, to jsem ani nezkoušela, protože jsem věděla, že by to nevyšlo.


Ani jste nad tím nikdy neuvažovala?
Ne. Já jsem o tom hodně četla, že všechny odmítá. A víte, on ani není moje parketa, i když píše samozřejmě krásně.


Na čem teď pracujete?
Pokračuju v Českém dialogu na internetu. Je to prima, protože je to méně práce než tištěná verze. Dělám dvacátý Český kalendář, který je velmi oblíbený jak doma, tak i ve světě. Lidé se mě ptají, kolik mám čtenářů doma a v zahraničí. Je to úplně půl na půl. Ono tady je plno rodin, které mají někoho venku, takže je zajímá to, co píšeme.


Kdo je Eva Střížovská
Eva Střížovská se narodila v březnu 1943. Je zakladatelkou a šéfredaktorkou Českého dialogu. Tento časopis pro Čechy v zahraničí vznikl v roce 1990 v tištěné formě, od roku 2012 je možné jej najít na internetu. Eva Střížovská cestuje po světě, organizuje konference, besedy a setkání. Za svou práci dostala Zlatou plaketu cti Jana Masaryka za přínos k rozvoji vztahů se zahraničními Čechy a ocenění Český patriot. Vydané knihy: Howdy from Texas I., Howdy from Texas II., Mezi našimi v Klokánii, Velké pláně a další velké zážitky.

 

Tomáš Jirák: Autor knih pro muže

Tomáš Jirák měl svůj stánek pokrytý pouze výtisky poměrné útlé knížečky Malta, ke které zájemcům rovnou připojil i autogram. Po jejím otevření jsem se dočetla, že autor stojící na druhé straně stolu sám sebe žertem považuje za tvůrce románu pro muže. Muži totiž údajně čtou méně než ženy, a tak je třeba pro ně literaturu dostatečně ozvláštnit.


Proč si myslíte, že muži málo čtou?
Viděl jsem nějakou statistiku, kde jsem se to dočetl. Nevím, jestli je v tom nějaký psychologický důvod. Možná, že ženy mají větší smysl pro detail, jsou takové pilnější, takže vnímání příběhu a informací přes knihu je pro ně přijatelnější než pro muže, kteří ho radši vidí v televizi.


Jak toho muže chcete ke knize dostat?
Moje kniha obsahuje drobné prvky dobrodružství, třeba plavbu na lodi, která skončí ztroskotáním, což by mohlo muže zajímat. Jak znám příběhy od konkurenčních autorů, tak jsou tam většinou hodně zajímavé vztahy, ale pořád je to takové venčení pudlíka s mašlí kolem krku po městě.  Já jsem si říkal, že ty vztahy jsou zajímavé, ale občas by tam mohla padnout nějaké dobrodružná věc, která by mohla zajímat právě ty muže.


Takže čím víc akce a dobrodružství, tím by to mohlo být potenciálně zajímavější?
Ano. Trošku akce, trošku neobvyklých situací, nebezpečí a podobně. To je to, co je v knize navíc oproti jiným autorům.


A kolik mužů si tady na veletrhu Maltu koupilo?
No na veletrhu mi to moc nefunguje, zatím si to koupili pouze dva muži. Ale bude to asi tím, že jsem tady mnoho knih neprodal. Veletrh asi není nejlepší místo pro prodej, protože tady je inflace knih. Je jich tu tolik, že úplně ztrácejí svou hodnotu. Možná lidé utratí peníze dole, pak vyjdou sem na ochoz a už jim žádné navíc ani nezbývají. Navíc se ty knihy dají koupit v e-shopech za poměrně příznivou cenu, takže to je možná taky důvod, proč tady prodej tolik nekvete.


Máte tedy nějaký přehled o tom, jestli si to ti muži jinak kupují? Dá se to vůbec zjistit?
Nedá. (smích)


Takže netušíte?
Jsem pouze v oblasti domněnek.


Oficiální anotace knihy Malta
Román Malta vypráví příběh manželů, podnikatele a lékařky, kteří se rozhodli přečkat truchlivou středoevropskou zimu v teple u moře. Sledujeme jejich zpočátku poněkud rozpačitý a nečinný pobyt na Maltě, který kontrastuje s tím, co prožívají jejich dospělé děti doma. Syn na tři měsíce převezme tátovu firmu, odhalí jisté finanční nesrovnalosti a ještě se spustí se sekretářkou. Dcera trpí nejistotou v partnerském vztahu a pomalu na ni doléhá panika zavírajících se dveří. Na rodiče však na Maltě číhá nebezpečí, o němž nemají ani tušení. Je to islámský terorismus nebo bohatý mladý manželský pár, s nímž se spřátelí? Odpověď najdete v této napínavé knize, kterou neodložíte, dokud ji nedočtete.

Letošním mottem veletrhu byly Knihy a hvězdy, tedy slavní spisovatelé, kteří se Havlíčkova Brodu rádi vracejí. Navzdory tomu, že Eva Střížovská ani Tomáš Jirák nebyli pro hosty natolik atraktivní jako třeba Michal Viewegh, jejich přítomnost je důkazem toho, že veletrh je místo plné různorodých osobností. Stačí se jen pořádně rozhlédnout.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení