Aktuality

Definitivní program 5. Ostravského knižního veletrhu zveřejněn

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
img src=

5. Ostravský knižní veletrh započne za několik dní, v pátek 6. března a potrvá do neděle 8. března na výstavišti Černá louka. Jde o první podobnou akci tohoto roku a kromě expozicí vystavovatelů se můžeme těšit i na doprovodný program. Nyní už máme k dispozici jeho první verzi. Jak upozorňuje programová ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová, program není ještě definitivní a očekávají se další velmi zajímavá jména. Definitivní verzi programu si můžete přečíst zde.

 

Doprovodný program 5. Ostravského knižního veletrhu
6. - 8. března 2015, výstaviště Černá louka Ostrava

Pátek 6. března
10.00 Začátek veletrhu
11.00 Vyhlášení vítězů soutěže O nejhezčí básničku na téma: Až jednou budu velká/velký (pořádají Ostravské výstavy, a.s.)
12.00 Kouzelné čtení - Nechte knihy mluvit (pořádá Albi česká republika, a.s.)
12.30 Vynálezce Alva - Přijďte si sestrojit vlastní vynález. Na účastníky čekají nejen autoři knížky, ale také Nobelova cena! Účinkují Klára Smolíková, Luděk Bárta a dobrovolníci z publika, moderuje Klára Smolíková, pořádá Edice ČT.
13.15 Příběh templářů 2 - Zánik řádu templářů a jeho pokračování v tajných organizacích a rytířských řádech. Představení knihy a autogramiáda Bohumila Vurma a Zuzany Foffové. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT
14.00 Méďové na cestách... s Václavem Chaloupkem
Svérázný "medvědí" cestopis pro celou rodinu a dětské obrázkové leporelo představí jeho autor, bez něhož si večerníčky se zvířecími hrdiny už neumíme představit. Moderuje Jitka Saturková, pořádá Edice ČT.
14.45 Naučte se fotografovat... se Zoner Pressem! (lektor Pavel Kristián)
15.30 Jan Čermák: Kalevala Eliase Lönnrota a Josefa Holečka v moderní kritické perspektivě - nové unikátní vydání finského eposu z nakladatelství Academia představí rada Finského velvyslanectví Ari Tasanen
16.30 Markéta Hejkalová: Rudé paprsky severního slunce - autogramiáda na stánku nakladatelství Hejkal
16.00 Arnošt Vašíček: Tajuplné objevy - představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film)
17.00 Setkání s Michalem Vieweghem (pořádá nakladatelství Druhé město)

Sobota 7. března
10.00 Začátek druhého dne veletrhu
10.30 Autogramiáda Michala Viewegha na stánku nakladatelství Druhé město
10.30 Bludišťáci - zábavná soutěž dvou týmů ve znalostech, postřehu a pohotovosti. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT
11.00 Arnošt Vašíček: Utajený svět - představení nové knihy (pořádá nakladatelství Mystery Film)
12.00 Vaříme podle Herbáře č. 2 - představení knihy a autogramiáda Kateřiny Winterové a Lindy Rybové. Moderuje Roman Pastorek, pořádá Edice ČT
12.30 Wifina - představení knihy a jejího autora Martina Poláčka. Autogramiáda autora a dětských moderátorů pořadu Wifina Jakuba, Kariny, Terezy, Matěje a Veroniky. Moderují wifiňáci, pořádá Edice ČT
13.00 Petr Vrchlabský: S pamětí v zádech - prezentace kulturního průvodce Ostravou z nakladatelství Protimluv
13.30 Dora Čechova - autorka oceňované knihy Nechtěl jsem být Leninem čte z připravované knihy povídek Padaná lední jablka.
14.15 Martin Jun přečte ukázku z románu Doživotí, jehož téma na české literární scéně vzbudilo nemalý rozruch a vyznačuje se neotřelou formou i čtivým jazykem.
15.00 Ringišpil aneb Těpatdřystyfulatduperele - Kolotoč autorského čtení z novinek členů ostravské pobočky Obce spisovatelů České republiky. Aleš Dostál, Jana Hochmannová, Božena Klímová, Jana Richterová,  Lydie Romanská, Miroslav Sehnal, Jarmila M. Skalná, Miroslav Stoniš, Radana Šatánková, Břetislav Uhlář a Soňa Záchová.


Neděle 8. března
10.00 Začátek třetího dne veletrhu
10.30 Draci v hrnci - představení dětské kuchařky a autogramiáda Jany Strýčkové, Kamily Teslíkové a Oskara. Moderuje Jolanda Pilařová, pořádá Edice ČT
11.15 Kateřina Tomanová: Jahody pro Popelku aneb ON má jinou - autorské čtení
13.00 Ivan Bohuš: Tatranské chaty - majáky v moři skal a sněhu (zajímavou knihu představuje nakladatelství I&B z Tatranské Lomnice)
14.00 Briketa - antologie ostravské poezie - prezentace knihy z nakladatelství Větrné mlýny
14.30 Měsíc autorského čtení 2015 - pozvánka na literární festival
16.00 Konec 5. Ostravského knižního veletrhu

Více informací na stránkách www.cerna-louka.cz a www.hejkal.cz .
Není-li uvedeno jinak, koná se na scéně Fata Morgana přímo ve veletržním sále.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení