Aktuality

Šest nominovaných na cenu Litera za prózu

1 1 1 1 1 (1 hlas)
logo

Již několikrát jsme vás informovali o tom, že 14. ročník cen Magnesia Litera odhalí vítěze při slavnostním předávání cen, které proběhne 14. dubna v prostorách Nové scény Národního divadla.

 


Nejsledovanější kategorií je Litera za prózu obsazená šesti tituly. Pozornost, a to nejen svým rozsahem, budí monumentální román Václava Kahudy Vítr, tma, přítomnost, vracející se na více než sedmi stech stranách do české minulosti. Kahudův styl a zejména vyjadřovací prostředky knihy, stejně jako jeho předchozí texty, se vymaňují ze středního proudu současné české literatury.

Martin Reiner v románu Básník zúročil své mnohaleté bádání věnované dílu i osudu brněnského básníka Ivana Blatného. Autorova posedlost, která jej provázela velkou část života, dala vzniknout textu, který je sice „pouhou“ beletrií, ale psanou s hlubokými znalostmi.

Knihu zcela jiného ražení napsal Petr Stančík. Mlýn na mumie v sobě spojuje lásku ke staré Praze s nezaměnitelným humorem a smyslem pro nadsázku. Recenzi knihy naleznete zde.

Do nedávné doby minulého režimu a do života emigrantů zavádí čtenáře román Mileny Slavické Hagibor.

Velmi osobitý pohled na současný život mladých žen má Hana Lundiaková. To potvrzuje i její nový román Imago! Ty trubko. Více si o knize můžete přečíst zde.

Mezi knihami navrženými na cenu nejsou jen romány, přestože tvoří těžiště nominací. Čestnou výjimku představuje sbírka povídek Petra Pazdery Payneho Předběžná ohledání. Kniha pravděpodobně zaujala poetičností jeho povídek, překvapivou pointou některých textů. Autor se záměrně nechává rozptylovat svými myšlenkami, dějová linka buď neexistuje, nebo je na různých místech zpřetrhaná.

Nominace nikdy nemohou postihnout preference všech čtenářů, jde především o pohled odborníků. Přesto i v tomto ročníku se do seznamu nedostaly evidentně kvalitní knihy, snad se jim dostane pozornosti alespoň ze strany čtenářů a některá z nich tuto cenu získá. Za všechny nenominované si zaslouží jmenovat Příspěvek k dějinám radosti od Radky Denemarkové, o níž si můžete přečíst zde.

Nominace všech kategorií naleznete zde. Do 12. dubna máte také možnost zapojit se do hlasování v nové kategorii Magnesia blog roku.

Pokud vám unikne vyhlášení vítězů, které bude vysílat 14. dubna od 20:00 v přímém přenosu ČT Art, výsledky naleznete samozřejmě i na stránkách VašeLiteratura.cz. 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení