Aktuality

Na křest románu Očarovaná zavítala čarodějnice

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
tyle=

V pondělí 20. dubna 2015 se v Divadelním klubu Stavovského divadla v Praze konal slavnostní křest nového románu spisovatelky Hany Hindrákové Očarovaná. Román z afrického prostředí vypráví příběh dvou sester Sandry a Kateřiny, jejichž otec je závislý na alkoholu, ale nechce si to připustit.

Po jeho pohřbu se sestry pohádají, protože Sandra má pocit, že Kateřina pro záchranu otce nic nedělala a ještě ho v pití podporovala. Kateřina tedy bez rozloučení odlétá do Keni, aby zapomněla a také aby načerpala inspiraci pro svůj nový román. Jenže uvidí něco, co neměla, a tím nad sebou vynese rozsudek smrti. Sandra tuší, že se sestře přihodilo něco zlého, a i přes jejich neshody se vydává na stejně nebezpečnou cestu, aby sestru zachránila. Jenomže i jí začne jít o život.


Ve sklepních prostorách s intimním osvětlením čekal na hosty křtu opravdu večer plný kouzel a rituálů.


Krátce po šesté hodině je přivítala moderátorka Lenka Pastorčáková a potom na pódium vstoupil šaman Jiří Libánský a předvedl šamanské bubnování.


Za dlouhého hlasitého potlesku následoval příchod autorky knihy Hany Hindrákové, která odpovídala na zvídavé otázky Lenky Pastorčákové. Prozradila, že kniha je vlastně niterní zpovědí o situaci v její rodině a že by takto chtěla přispět k prolomení tabu alkoholové závislosti v naší společnosti. Dále publiku vyprávěla o loňském setkání s čarodějem v Keni.

Jeden z kmotrů knihy, MUDr. Dušan Randák, se rozpovídal o problematice a nebezpečí alkoholové závislosti nejen pro ty, co jí propadli, ale také pro blízké těchto lidí. Podle jeho slov jim hrozí tzv. spoluzávislost, kdy ve snaze pomoci ztratí svoji identitu a rozpustí se v člověku, který pije, ale nechce si to přiznat a něco s tím dělat. Někdy pak bývá jediným a velmi těžkým řešením tzv. pravidlo drsné lásky, kdy je potřeba závislého člověka odstřihnout, aby spoluzávislý ochránil alespoň sám sebe.

Kmotra knihy, čarodějnice Anima Noira, se pustila do čarování a ukázala hostům rituál rodinné soudržnosti, kterého se zúčastnila sama spisovatelka a její manžel. Pomocí magických červených svící ve tvaru muže a ženy, bylinek a oleje Dobré časy se jim snažila přikouzlit pohodu do rodinného života. Zbytky vosku doporučila zakopat na zahradě nebo alespoň do květináče s hlínou.
Šaman Jiří Libánský připravil na tác listy bílé šalvěje. Když je zapálil a zahalil ho štiplavý kouř, atmosféra byla opravdu mystická. Hana Hindráková držela nad šalvějí knihu a on ji očišťoval od špatných energií. Několik hostů v publiku, kteří seděli příliš blízko, se rozkašlalo.

Čarodějnice Malika, alias herečka Magda Duřtová z divadla Fígl, přečetla ukázku z knihy a poté následoval přípitek a autogramiáda. Hosté odcházeli spokojení s podepsanou knihou v ruce.

Recenzi knihy si přečtěte zde.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení