Aktuality

Křest knihy z jiného pohledu

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
tyle=

Určitě si dovedete vybavit tu zvláštní atmosféru při křtu knihy, směs nadšení i mírné nervozity, shon, přenášení židlí, balíků knih, shánění skleniček i kdesi zapomenuté láhve šampaňského. Ale byli jste někdy uprostřed tohoto dění? Dívali jste se do publika a ne z publika? Jak chutná takový pohled, si můžete přečíst v následujících odstavcích.

Nešlo o lecjaký křest, 3. září jsme do literárního světa vítali rovnou tři knihy. Nakladatelství Pavel Mervart je vydalo zároveň a nejednalo se o pouhou náhodu. Jejich autoři jsou přátelé a jejich knihy jsou natolik rozdílné, že si v žádném případě nekonkurují. Můžeme si je v krátkosti představit. V krátkosti, protože na jejich podrobnější představení v recenzích se určitě najde prostor později.

Dej holce jméno – kniha Lukáše Vavrečky – balancuje mezi žánrem kriminálním a erotickým a ve značné míře je spojuje. Už zběžné prolistování prozradí, že tento mladý, ale už zkušený autor opět nešel konvenční cestou, ale že se snaží nalézt metodu, jak čtenáři otevřít nové perspektivy vnímání literatury.

Název básnické sbírky Přemysla Krejčíka Křehké nepřenášet do značné míry charakterizuje způsob, jakým autor své verše tvoří. Ale aby nedošlo k omylu, pojem „verše“ může ve čtenáři evokovat představu rýmů, ovšem jen do okamžiku, než se do Krejčíkovy sbírky opravdu ponoří. Autor si především hraje se slovy, staví na jednu stranu významy, na druhou jejich zvukovou podobnost, čímž dochází ke zvratům původně navozené situace či atmosféry.

Zelené vdovy je název povídkové knihy Lubomíra Macháčka, nejzkušenějšího člena autorské trojice. Jeho povídky prozrazují nejen vyzrálost autora, který má za sebou celou řadu knih, ale i člověka s obrovským nadhledem a moudrostí. Jeho povídky jsou často bilancující, ale nezabředávají do marastu beznaděje, vždy, i v těch nejhorších situacích, jimi probleskává východisko nebo alespoň možnost zachovat si lidskou důstojnost. Právě této knize jsem měl tu čest jako kmotr popřát hodně štěstí do jejího literárního života. Ale to bych předbíhal.

Programem provázel známý autor sci-fi, fantasy a dokonce i detektivky Jiří W. Procházka. Ten se postaral o velmi uvolněnou atmosféru, zejména bezprostředností, s jakou dokáže komunikovat s autory i publikem. Jeho záliba v literatuře s příchutí fantastiky vedla k tomu, že nejprve uvedl Lubomíra Macháčka, jehož povídky zejména ze sedmdesátých let patřily k tomu nejlepšímu, co česká sci-fi v té době nabízela. V této fázi bylo úkolem kmotrů inspirovat autory k tomu, aby se trochu o svých knihách rozhovořili a prozradili pár informací soukromého charakteru. Mluvilo se tedy o seriózních záležitostech, jako je přístup k tématu, inspirace i jiné aspekty tvorby, ale i o věcech nevážných, třeba o smyslných fotografiích mezi básněmi Přemysla Krejčíka, zejména proto, že modelka, v knize balená pouze do fólie, seděla v publiku. I to přispělo k velmi neformální atmosféře, jež nebývá u podobných akcí vždy zvykem.

Krátké autorské čtení dovolí návštěvníkům, pokud tak již neučinili, seznámit se s knihou a autorovi dá další možnost motivovat čtenáře, aby si jeho „potomka“ koupil. Lidé tak měli příležitost poslechnout si povídku Ta slova, ty věty ze sbírky Zelené vdovy, příznačně věnovanou uskutečněné i neuskutečněné touze psát, téma pro spisovatele důležité a někdy i bolestné. Na jednotlivá čtení bylo vyhrazeno zhruba deset minut, ovšem hrozilo reálné nebezpečí, že za tuto dobu Přemysl Krejčík přečte svou útlou sbírku básní celou. Vhodně volené pauzy, které se Jiří W. Procházka marně pokoušel zrušit, a velmi vtipné Krejčíkovy komentáře k jednotlivým básním i jejich vzniku, toto nebezpečí zažehnaly. Autor tak nechal alespoň část své knihy zahalenu tajemstvím. Lukáš Vavrečka, jenž uzavíral sérii čtení, svěřil interpretaci úryvku svého textu profesionálovi, herci pardubického divadla Exil Janu Smetákovi. Ten byl postaven před těžkou úlohu, kapitoly, které měl číst, psal autor bez interpunkce. Záměrně – a jak se i při čtení potvrdilo, lze takovému textu přisuzovat celou řadu různých významů.

Pokud někdo čekal vlastní křest a bouchání zátek šampaňského, musel se obrnit trpělivostí. Jiří W. Procházka musel návštěvníkům sdělit důležitou právu o blížícím se projektu Román na šest nádechů. Doufáme, že se nám podaří i z něj na stránkách magazínu VašeLiteratura.cz přinést zajímavé informace.

Neformální průběh akce poznamenal i vlastní akt křtu. Křtilo se různě a různým. Polibkem s chutí tokaje básnickou sbírku, decentní slzou whisky Zelené vdovy a důrazným politím knihy Dej holce jméno přímo z láhve skotské. Křtili: Jiří Lojín knihu Lubomíra Macháčka, Ladislav Vondrák básnickou sbírku Přemysla Krejčíka a David Zábranský román Lukáše Vavrečky. Moderátor Jiří W. Procházka zorganizoval vědomostní soutěž o právě křtěné knihy.

Pokud jsem tedy neodpověděl na otázku, jak vypadá taková akce z pozice kmotra, mohu to udělat teď: trocha nervozity a pak dobrý pocit, že se vše povedlo a knihy půjdou do světa náležitě pokřtěné.

Kdo je kdo

Přemysl Krejčík – šéfredaktor čtvrtletníku Partonyma, kniha Křehké nepřenášet je jeho prvotinou.

 

 

 

 

Jiří Lojín – šéfredaktor magazínu VašeLiteratura.cz, autor knih Zdánlivé zbytečnosti (s Janem Kameníčkem) a Noc je nekonečná.

 

 

 

Lubomír Macháček – psycholog a prozaik, autor více než dvaceti knih, jako například Fantastický mezičas, Písek v zubech, Kanibal, Manželky a jiné ženy, Zelené vdovy. Napsal také několik knih pro děti, třeba Poklad na Kunětické hoře

 

 

 

 

Pavel Mervart – pedagog, vydavatel několika edic české i překladové odborné literatury zaměřené na kulturu, filozofii, religionistiku nebo literární teorii, české i zahraniční beletrie a v současné době vedoucí Edice současné české poezie

 

 

 

Jiří W. Procházka – český spisovatel sci-fi a fantasy, autor celé řady povídek a románů jako Hvězdní honáci a Ken Wood, některých dílů série Agent JFK, detektivky Mrtvá šelma (s Klárou Smolíkovou). Ve vlastním vydavatelství také produkuje audioknihy

 

 

Jan Smeták – herec pardubického divadla Exil

 

 

 

 

Lukáš Vavrečka - Prozaik, básník, esejista. Člen Asociace spisovatelů a Obce spisovatelů ČR, autor knih Revolucionáři, Vyhnanci s křídly, Lumíkem proti své vůli, Idealistický román, Partitura, Alibi na příští noc a Dej holce jméno.

 

 

 

Ladislav Vondrák – básník, autor mimo jiné knihy Tajnospády, provozovatel kavárny U notáře v Havlíčkově Brodě, kde pořádá nejrůznější kulturní akce

 

 

 

 

David Zábranský – šéfredaktor webového portálu CzechLit – Czech Literature Online, spisovatel, držitel ceny Objev roku 2007 Magnesia Litera. Autor knih Slabost pro každou jinou pláž, Šternův pokus milovat, Martin Juhás čili Československo a dalších.
 

 

 

Odkazy


http://www.kosmas.cz/knihy/209091/zelene-vdovy/
http://www.kosmas.cz/knihy/209094/dej-holce-jmeno/
http://www.kosmas.cz/knihy/209090/krehke-neprenaset/
http://sestnevinnych.cz/
http://www.vaseliteratura.cz/aktuality/zpravy11/5260-zajimave-akce-v-mesici-zari.html

Foto: z archivu K. Smolíkové

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení