Aktuality

Lednové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
tyle=

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY BEROUN

 

Bylinky a jejich zpracování
Beseda s bylinkářkou Hankou Urbánkovou z rodinné farmy Sedmikráska. Farma se zabývá ruční výrobou bylinných sirupů, čajů, tinktur a mastí. Na besedě se dozvíte zajímavé informace o bylinkách z přírody i  zahrádek a o jejich účincích na naše zdraví. Poznáte také tradiční způsoby jejich zpracování. Nebude chybět možnost zakoupit tradičně dělané bylinné sirupy a bylinné čaje od Sedmikrásky. Akce se koná ve čtvrtek 12.11. 2015 od 17:30 hodin. Vstup volný.

Stezkami záhadných zvířat
Beseda v cyklu Setkání s autory, které máte rádi bude mít tentokráte unikátní téma : Jakou podobu podle nejnovějších výzkumů měli vládci éry křídy – dinosauři. Hostem bude významný výtvarník Jiří Houska, který přispěl k svými ilustracemi pravěkých zvířat k úspěchu dalšího bestselleru, knižní novinky spisovatele Jaroslava Mareše – Stezkami záhadných zvířat. Beseda s projekcí dalších děl tohoto nástupce slavného ilustrátora Zdeňka Buriana se uskuteční ve středu 18. listopadu 2015 v 17:30 hod. Vstup volný.

Radost ze života a péče o svoji životní sílu
Kde ji ztrácíme? Čím ji naopak podpoříme? Vše, co jsme kdy prožili, je náš nejlepší kompost. Dokonce ty nejhorší situace jsou pro nás většinou ty nejvýživnější. Můžeme z nich vyrůst, vykvést. Utrpení ale už bylo dost, co takhle se podívat na svůj život jinak? O tématu pohovoří spisovatelka a psychosomatička Magda Křepelková. Autorka zároveň představí své knihy Příběh ženy, Tanec divošky a Světlem sama sobě. "Věřím, že je možné dostat se z nemožného. Baví mě v lidech budit naději, touhu po změně, chuť žít.“ Nebude chybět relaxace u krásné hudby. Akce se koná ve čtvrtek 19.11. 2015 od 17:30 hodin. Vstupné dobrovolné

Soužití s muslimy
Příběhy o těch, kterých se bojíme. Proč k nám přicházejí? Proč do ČR nechtějí? K aktuálnímu tématu se vyjádří Petra Procházková. Přednášku doplní promítání fotografií Ivy Zímové. Akces se koná ve čtvrtek 26.11. 2015 od 17:30 hodin ve spolupráci s Českobratrskou církví evangelickou v Berouně. Vstup volný.

Den pro dětskou knihu
Tradiční celostátní akce pro děti se koná v sobotu 28.11. 2015. Přijďte se svými dětmi k nám na oddělení pro děti a zapojte se do doprovodného programu, nebo si jen užijte příjemné chvíle mezi knihami. Akce se koná v čase od 8:30 do 11:00 hodin.

1915
Výstava Army muzea Zdice se tentokrát zaměří na 1. světovou válku v českých zemích a situaci na bojištích. Bude k vidění ve vestibulu knihovny po celý měsíc listopad. Výstava se koná ve spolupráci s OV Svazu bojovníků za svobodu v Berouně.

Toulky
Výstava fotografií Jiřího Pavlise představí okolí Berounky, Vltavy a Broumovska. K vidění bude v prostorách oddělení pro dospělé a studovny po celý měsíc listopad.


Soboty na dětském - sobota 28. 11. 2015, 8:30 – 11:00 hodin 

 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY OSTROV

 

13. 11. (15.00) – Základy e-gramotnosti – počítačový kurz
18. 11. (16.00) – Vintage medailonky z balsového dřeva – tvůrčí dílna
19. 11. (17.00) – Cesta šamana – beseda s mongolskou šamankou
23. 11. (16.00) – Vánoční hvězdičky – tvůrčí dílna
25. 11. (15.00) – Základy Office 2013(1/2) – počítačový kurz
25. 11. (18.00) – Úkryt – promítání
26. 11. (17.00) – Co je synestézie – jakou barvu mají písmena – přednáška
30. 11. (10.00) – Bezpečnost seniorů – přednáška

 

 

 

AKCE V ČÍTÁRNĚ A KAVÁRNĚ AVION

 


Pátek 13. 11. od 9 hodin
„Kresy“ 21. ročník recitační soutěže
Pořádá Polské gymnázium v Českém Těšíně. Vstup zdarma

Pátek 13. 11. v 18 hodin
Česko-polský diskusní salon
Těšín a Broumov - města na hranici
Prokop Siostrzonek, Renata Putzlacher a Jan Školník
Převor, spisovatelka a společensky prospěšný podnikatel roku 2013. Setkání v rámci cyklu Bez stereotypů. Češi a Poláci o sobě navzájem. Akce se koná pod záštitou Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě, starosty města Český Těšín a starosty města Cieszyn. Pořádají Městská knihovna Český Těšín a Zámek Cieszyn. Vstup 70 Kč. V průběhu pořadu se neobsluhuje.

Středa 18. 11. v 15 hodin
Exlibris
Vyhodnocení výtvarné soutěže se zúčastní významný tvůrce exlibrisů Zbigniew Kubeczka. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 20. 11. v 17 hodin
Hudební salon
Tribute to Billy Holiday
Akce se koná v rámci Těšínského jazzového festivalu. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstupné 70 Kč

Středa 25. 11. od 8 hodin
Den knihovníků
Setkání odborné knihovnické veřejnosti. Pořádá Městská knihovna Český Těšín

Čtvrtek 26. 11. v 17 hodin
Křest publikace "Kalendarz Slaski 2016"
Pořádá HV PZKO

 

 

 

AKCE V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ V PRAZE

 

Festival Den poezie v Domě čtení:
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10

Zpráva pro lidstvo aneb Autorské čtení olomouckých básníků Tomáše Tichého a Mojmíra Vrby
11. 11. 18:00
Tomáš Tichý pracuje jako patolog. Ve své poezii snoubí humor a zkratku, paradox a nadsázku, jednoduchost a rozhled po světové literatuře. Mojmír Vrba pracuje jako štukatér. Vydal sbírky básní Výlet a Zatloukat hřebíky do vody. I když se to neví, patří k našim předním minimalistům. Uvádí básník Jonáš Hájek.

Večer soudobé skandinávské poezie
18. 11. 18:00
O současné finské poezii promluví překladatelka Jitka Hanušová, o švédské poezii pak překladatelka Dagmar Hartlová. V průběhu večera zazní texty nositele Nobelovy ceny za literaturu Tomase Transtroemera v překladech a podání básníka a patrona Domu čtení Víta Janoty.

Tvůrčí psaní
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (klubovna)
18. 11. 17:00 – 19:30
Workshopy – Psaní knihy a filmu podle skutečného příběhu. Přednáší Mgr. Markéta Dočekalová, scenáristka a spisovatelka.
Vstupné 60 Kč

Workshop slam poetry
Smíchov, Náměstí 14. října 15/83, Praha 5
19. 11. 17:30
Workshop Slam poetry s nejlepšími českými slamery. Bohdan Bláhovec, Metoděj Constatntine a Jan Jílek seznámí účastníky se základy slam poetry, ukáží to nejlepší a připraví účastníky na celostátní soutěže. Poezie totiž i dneska může být cool! Pro rezervaci pište na slampoetry.cz@gma¬il.com

Král je mrtev, ať žije král
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (velký sál)
19. 11. 19:30
Shakespearovy politické hry (ve spolupráci s Britskou radou)
Účinkují: prof. Martin Hilský, Gabriel Andrews
Vstupné 60 Kč

Autorské čtení Michala Viewegha
Hostivař (Golfová 910/10, Praha 15)
30. 11. 17:00
Známý spisovatel Michal Viewegh bude přečítat ze svého nového, z velké míry autobiografického, románu Biomanžel.

 

 

 

PIVOVARSKÁ KNIHOVNIČKA

 

Městská knihovna Děčín společně s Centrem Pivovar Děčín otevřela v říjnu v I. patře obchodního centra Pivovarskou knihovničku. Nejedná se o klasickou pobočku, ale o místo, kde si zájemci mohou volně vypůjčit – nebo dokonce i natrvalo vzít – knihu, která je tam nabízena. Knihovnička bude doplňována z darů od čtenářů, případně z vyřazených nepotřebných knih. Knihovna samozřejmě uvítá, i pokud někdo do knihovničky sám přispěje.

 

 

 

LITERÁRNÍ CENA VLADIMÍRA VOKOLKA 2015

 


Statutární město Děčín a Městská knihovna Děčín vyhlašují XIX. ročník soutěže s názvem Literární cena Vladimíra Vokolka 2015. Soutěž si klade za cíl objevovat nové básnické talenty a připomenout tak významného děčínského básníka a esejistu Vladimíra Vokolka (* 1. 1. 1913 Pardubice - † 23. 7. 1988 Ústí nad Labem).

Kritéria soutěže v roce 2015:
1) Soutěž je zaměřena na poezii a je určena mladým lidem, kteří trvale žijí v ČR.
2) Soutěž se uskuteční ve třech věkových kategoriích:
a) autoři od 15 do 18 let včetně,
b) autoři od 19 do 24 let včetně,
c) autoři od 25 do 35 let včetně.
3) Soutěžní příspěvky zasílejte v maximálním rozsahu 10 textových stran ve třech vyhotoveních na adresu: Městská knihovna Děčín, ředitel Mgr. Ladislav Zoubek, K. Čapka 3, 406 55 Děčín I. Obálku označte značkou „LCVV 2015“.
4) Zaslané soutěžní příspěvky se nevracejí.
5) Své jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště, školu nebo zaměstnání napište na zvláštní papír, který samostatně vložte do obálky k zaslaným příspěvkům. Pro operativnější komunikaci připojte číslo mobilního telefonu, případně email. Dále připište souhlas se zařazením Vašich osobních údajů do databáze soutěžících a s případným zveřejněním soutěžního textu. Bez těchto údajů nemohou být příspěvky zařazeny do soutěže. Soutěž je anonymní, proto osobní údaje nepište na listy společně s vašimi příspěvky!
6) Soutěžící, který již 2x za sebou získal ocenění v minulých ročnících LCVV (1. – 3. místo) nebude opětovně zařazen mezi vítěze.
7) Literární příspěvky zasílejte nejpozději do 15. prosince 2015. Rozhoduje razítko pošty na obálce.
8) Členové poroty budou následně hodnotit tematickou i formální úroveň zaslaných příspěvků, zaměří se zejména na styl textů a na jejich myšlenkovou naléhavost.
9) Výsledky literární soutěže budou vyhodnoceny pětičlennou porotou zcela anonymně. Porota udělí v každé kategorii 3 ceny, případně i uznání poroty; vyhrazuje si též právo ceny neudělit.
10) Všichni, kteří se zúčastní literární soutěže, budou na počátku roku 2016 pozváni na slavnostní vyhlášení výsledků do děčínské knihovny, kde budou oceněné texty reprodukovány a rovněž k této příležitosti bude tradičně vydán tištěný sborník nejlepších prací.

 

 

VEČER POEZIE

 

Městská knihovna v Děčíně pořádá Večer poezie, který se uskuteční v knihovně v pátek 13. listopadu 2015 v 19.00 hodin. Jako hlavní host na něm vystoupí mladá básnířka z Opavy Alžběta Luňáčková, která se mimo jiné již dvakrát úspěšně zúčastnila Literární ceny Vladimíra Vokolka. Doprovázet ji budou nové literární naděje z děčínského gymnázia. Jako bonus se představí několik fotografií děčínských mladých autorů.

 

 

 

PŘEDNÁŠKA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ V DĚČÍNĚ

 

V úterý 24.11. 2015 v 18.00 hodin se koná v Městské knihovně v Děčíně výjimečná přednáška „URBEX – moderní dokumentaristika na hraně zákona“ v podání Katky Havlíkové, která přednášku doplní obrazovým doprovodem a představí zcela novou knihu o tomto tématu.  

A proč je ta přednáška tak výjimečná? Slovo URBEX je zkrácená verze anglického sousloví „Urban Exploration“, což lze do češtiny přeložit jako městský průzkum. Tento průzkum je zaměřen převážně na běžně nepřístupné urbánní či industriální lokality. Především se jedná o průzkumnické aktivity dnes již opuštěných obytných prostor nebo průmyslových zařízeních. Je to moderní koníček, tak trochu jiná zábava, někdy spojená s uměním. Tyto aktivity už ze své povahy představují pro průzkumníka různá potenciální rizika, nebezpečí a komplikace. Může se jednat o zranění v následku úrazu nebo případně i o riziko právního postihu v případě zadržení. Pro někoho je Urbex pouze špinavou a riskantní ztrátou času, pro jiné však představuje možnost nevšedního dobrodružství. Velký počet převážně mladých lidí v západních zemích, ale i u nás, se začíná této činnosti systematicky věnovat. O této skutečnosti svědčí nepřeberné množství webových stránek s touto tématikou. Opuštěných a neprozkoumaných objektů stále přibývá…

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení