Aktuality

Tipy na knihy – děti

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kluk

Každý rok si člověk láme hlavu nad tím, co by měl svým blízkým dát pod stromeček. Kniha je dárkem, který potěší nejednoho z nás. Otázkou ale zůstává, jak si v tak velkém množství vybrat tu pravou. Dovolili jsme si pro vás připravit sérii článků, které vám výběr trochu usnadní. Dnes se zaměříme na naše nejmenší.


knihaPřed mnoha lety odstartovala J.K. Rowlingová vyprávění o malém brýlatém chlapci, který se dozví, že není až tak úplně obyčejný, jak si vždycky myslel. Letos vyšel Harry Potter a Kámen mudrců v nakladatelství Albatros znovu. Tentokrát ale obohacen o krásné ilustrace. Pokud tedy máte dítě, které má rádo fantasy a Harryho ještě nezná, nechte ho díky knize vstoupit do kouzelného světa, kde nic není nemožné.

Pokud se vašemu malému rošťákovi nechce číst, nebo to ještě neumí, je na trhu nepřeberné množství audioknih. Jednou z nich je Lentilka pro dědu Edu a Trenky přes kalhoty, kterou vydalo nakladatelství Albatros. Jedná se o příběh, který zábavnou formou dětem vysvětlí problémy s Alzheimerovou chorobou. Děti se s ní mohou setkat u svých prarodičů a často nechápou, proč najednou děda neví, kdy má narozeniny, nebo proč babička vyběhla ven jen v papučích a županu.

V nakladatelství Host si pro děti připravili knihu velice zajímavou. Jmenuje se Kdo si prdnul u dvora? a tato otázka provází malého čtenáře celým příběhem. Kniha vtipně zpracovává situaci, která je známá každému dítěti již od útlého věku. A jelikož prdí všichni, pobaví se u ní zajisté i předčítající rodiče.

Čtenáři, kteří si oblíbili příběhy Vikinga Tappiho, ocení vánoční verzi jeho dobrodružství Tappi a první sníh. Deset krátkých příběhů s překrásnými ilustracemi dovedou děti do Šeptajícího lesa, kde Viking bydlí. Každý den se se svým přítelem sobem vydávají na procházky a sledují zvířátka připravující se na zimu. Z některých se stanou jejich přátelé, s jinými zažijí zajímavá dobrodružství. Nakonec ale vše dobře dopadne.

Jsou knihy, které patří mezi klasiku. Četly je babičky, rodiče a teď je mohou číst i vaše děti. Mezi takové nestárnoucí hrdiny patří zajisté Ferda Mravenec. Je to chlapík, který si poradí s prací všeho druhu. Zapřáhne kočár, zachrání slečnu Berušku, uspořádá hostinu pro malé ploštice… a mnoho dalšího. Souborné vydání všech tří knih Ondřeje Sekory Kniha Ferdy Mravence vydává nakladatelství Knižní klub.

Pokud jste si z námi vybraných knih nevybrali, podívejte se na naše stránky, jsou zde recenze na další dětské knihy. Třeba vám některá z nich padne do oka.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení