Aktuality

Setkání a autorem Oprásků

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Internetový magazín VašeLiteratura.cz se snaží svým čtenářům kromě informací o nově vydávaných knihách občas zprostředkovat i dění, která jsou s literaturou úzce spjatá. Před nějakou dobou jsme vás zvali na setkání s autorem série Opráski sčeskí historje. Beseda se uskutečnila v Přelouči 21. 1. 2016 a pro autorovy příznivce jistě znamenala optimistický start do nového roku.

 

 Opráski sčeskí historje jsou mediální fenomén několika posledních let, který vyvolává bouřlivé emoce u svých příznivců, ale ještě bouřlivější u svých odpůrců. Stripy, které komentují jednotlivé události především českých dějin, jsou charakteristické zejména specifickou deformací použitého jazyka, pomocí níž vznikají často nečekané souvislosti. Ve čtvrtek 21. ledna měli diváci v ZUŠce možnost setkat se s Jazem, autorem Oprásků. Autor důsledně dodržuje své inkognito, a proto vystupuje v papírové masce Zmikunda, toto pravidlo neporušil ani tentokrát.


Beseda s Jazem není pro pasivní posluchače, autor Oprásků dává přednost dialogu s publikem a očekává, že se lidé budou ptát. Někoho to může nepříjemně zaskočit, ale publikum ZUŠ bylo připraveno a o otázky nebyla nouze. Týkaly se všech oblastí, a i když specifický humor Jaze inspiruje dotazy v podobném stylu, objevovaly se i otázky vážnější. Samozřejmě, lidé jsou zvědaví i na autorovo soukromí, ale takové dotazy dokáže zodpovědět způsobem, kterým se elegantně vyhne zbytečným detailům.

Jaz je ke svým fanouškům velmi vstřícný a kromě podepisování knih a kalendářů následovalo i velké focení a téměř všichni využili vzácné příležitosti zapózovat si se Zmikundem Lucemburským.

Setkání s autorem Oprásků přilákalo mnoho lidí a početná účast potvrdila, že se Češi o svou historii zajímají a pokud jej jim podávána vtipným způsobem, dokážou se zasmát i dramatickým okamžikům. Zdá se, že Jaze přeloučská beseda také potěšila, svědčí o tom jeho příspěvek na facebookové stránce Oprásků (https://www.facebook.com/historje/?fref=nf ), v němž besedu komentuje s humorem sobě vlastním.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení