Aktuality

Únorové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA MOST

 

Šestá talkshow ZnáMost
Bronislav Schwarz – poslanec Parlamentu ČR, voják, policista
Šestá z cyklu besed s místními osobnostmi. Bezpečnost občanů i státu, místní i státní politika a mnohé další otázky. Moderuje Tomáš Ondrášek. Beseda se koná 11. 2. v 18 hodin. Vstupné dobrovolné.

Koncert Vladivojny
Vítr a klasy tančí
„Můj osobní život je velká houpačka a minulý rok si slušně se mnou pohrál. Jsem teď malinko sentimentální, ale velmi si vážím vašeho zájmu a děkuji, že chodíte na koncerty. Těším se na vás a přeji z celého srdce, aby vám bylo dobře,“ říká Vladivojna. Její koncert se koná v knihovně ve čtvrtek 25. února od 19 hodin

 

 

 

PROGRAM ČÍTÁRNY A KAVÁRNY AVION

 

Úterý 2. 2. v 15:30 hod.
Recitační soutěž 
Soutěž pro talentované žáky prvního stupně ZŠ Kontešinec. Pořádá ZŠ a MŠ Kontešinec Český Těšín. Vstup zdarma

Středa 3. 2. od 10:00 do 12:00 hod.
Kampus odbornosti se predstavuje
Zemědělská revue žáků Agropodnikání, ekologie a životní prostředí, jezdec a chovatel koní
Pořádá Albrechtova střední škola Český Těšín. Vstup zdarma

Čtvrtek 4. 2. v 17:00 hod
Jazzové akustické Lam Trio
Pohodový starý jazz a swing 20., 30. a 40. let 20. století. Trio hraje ve složení Ladislav Kokeš (housle, kornet, melafon, zpěv), Aleš Nitra (kytara, zpěv) a Milan Holub (kontrabas). Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 50 Kč. 

Úterý 9. 2. v 16:00 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín. Vstup zdarma

Středa 10. 2. od 10:00 do 12:00 hod.
Kampus odbornosti se predstavuje
Kulinářská exhibice žáků oboru Hotelnictví, kuchař-čísník, cukrář, pekař
Pořádá Albrechtova střední škola Český Těšín. Vstup zdarma

Čtvrtek 11. 2. v 8 a 10:30 hod.
Staň se spisovatelem „Píšeme paměti“
Tvůrčí dílna psaní - workshop pro žáky základních škol s René Nekudou. Pořádá Městská knihovna Český Těšín

Úterý 16. 2. v 16:00 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín

Středa 17. 2. od 10:00 do 12:00 hod.
Kampus odbornosti se predstavuje
Fotografický salon žáků oboru Polygrafie, aranžér
Pořádá Albrechtova střední škola Český Těšín. Vstup zdarma

Čtvrtek 18. 2. v 16:00 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín

Pátek 19. 2. v 17:00 hod.
Hudební salon
Ema Trávničková – Klavírní koncert
Koncert nadané klavíristky, která získala ocenění mj. v soutěži Broumovská klávesa 2015 a „Music Seasons ve Vídni“. Je držitelkou ceny „Złoty jestem”. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 50 Kč, pro členy klubu AKROPOL 30 Kč.

Pondělí 22. 2. v 17:00 hod.
Čtenářský diskusní klub
Rád čteš knihy? Máš na ně svůj názor, ale nemáš se s kým o něj podělit? Zajímá Tě, co si o stejné knize myslí někdo jiný? Pokud na některou z těchto otázek můžeš odpovědět ANO, tak je náš klub právě pro tebe. Budeme diskutovat o přečtených knihách a doporučovat si další. Třeba Tvoje oblíbená knížka na tebe ještě někde čeká… Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 23. 2. od 9:00 hod.
Zpěváček 2016
Městská přehlídka v dětském zpěvu lidových písní Regionu Těšínského Slezska.

Středa 24. 2. v 15:30 hod.
Zahájení výstavy Jiří Bouda - Grafiky
Pořádá Klub výtvarného umění a Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Do 4. 3. 2016
Výstava fotografií
„Fotoklub Zvonek - Výběr naší tvorby“
Pořádají Fotoklub Zvonek, OS PŮDA a Městská knihovna Český Těšín.

 

 

 

AKCE V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ LIPNÍK NAD BEČVOU

 

Kiko a tajemství papírového motýla
V rámci projektu Host v knihovně pro děti, navštíví v pondělí 1. února Městskou knihovnu v Lipníku nad Bečvou spisovatelka, překladatelka a novinářka Markéta Pilátová, která bude prezentovat knihy pro děti, kterých má na svém kontě celkem pět.  Pochází z Kroměříže, studovala v Olomouci. V současnosti žije v Praze, ve Velkých Losinách a převážnou část roku tráví v Brazílii a Argentině, kde učí češtinu potomky českých emigrantů, ale také naslouchá příběhům krajanů, pořádá kuchařské workshopy, navštěvuje folklorní kroužek a píše o krajanech v reportážích pro týdeník Respekt. Na svém autorském kontě má řadu knih pro děti i dospělé čtenáře. Za ty dětské zmiňme např. příběhy o Víle Vivivíle, příběh o Jurovi či o holčičce Kiko. Kniha „Kiko a tajemství papírového motýla“, kterou při besedě představí dětem druhých až čtvrtých tříd, byla nominována na cenu Magnesia Litera. Je o holčičce, která se s rodiči přestěhuje z Japonska na zámek do Kroměříže a tady musí chodit do školy a najít si nové kamarády. Ty naučí krásnému japonskému umění origami. Beseda s Markétou Pilátovou se koná ve výstavním sále městské knihovny Domečku v pondělí 1. února 2016 v 10:00 hodin.

Záhada zlatého vlaku s Milanem Zachou Kučerou
Cyklus Host v knihovně pokračuje v úterý 9. února 2016 besedou se záhadologem a spisovatelem Milanem Zachou Kučerou. Byl skutečně v létě 2015 v polském Walbrzychu nalezen legendární pancéřový vlak? Dva muži, Polák a Němec, v srpnu informovali úřady o nálezu legendárního pancéřovaného 150 metrů dlouhého vlaku, který údajně zmizel na konci války na cestě z Wroclawi do Walbrzychu a měl převážet zlato a cennosti maďarských židů z trezoru centrální banky z obleženého Breslau (Wroclawi) do Berlína. Hledači pokladů se domnívají, že by mohl být v některé z podzemních štol rozsáhlého komplexu Riese, jenž v okolí Walbrzychu vznikl během války. Co ztracený vlak ukrýval, je stále předmětem několika hypotéz – od 300 tun zlata z banky ve Wroclawi až po tajné či chemické zbraně Hitlerovy armády. Záhadu tohoto vlaku se pokusí rozkrýt Milan Zacha Kučera od 17:30 hodin ve výstavním sále městské knihovny Domečku. 

 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE

 

Autorské čtení básníka Kamila Boušky z nové knihy Hemisféry
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
3. 2. 18:00
Kamil Bouška debutoval sbírkou Oheň po slavnosti (Fra, 2011) za kterou byl nominován na cenu Magnesia Litera v kategoriích poezie a objev roku. Na konci roku 2015 vydal svou druhou básnickou sbírku Hemisféry. Autor je členem básnické skupiny Fantasía.

Faust v překladu Olgy Maškové
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (klubovna)
4. 2. 18:00
Křest knihy Faust – dosud nepublikovaný překlad Olgy Maškové
Zveme na křest knihy Faust spojený s promítáním ukázek. Olga Mašková (1925–1985) by letos oslavila kulaté výročí. V roce 1984 uvedlo Divadlo na okraji oba díly Fausta v překladu tehdy zakázané autorky, v roce 1989 natočila Československá televize dvoudílný film Faust inspirovaný touto divadelní inscenací (režie Zdeněk Potužil). Večerem provází Dana Tučková a Zdeněk Potužil, kteří knihu ve spolupráci s nakladatelstvím Galén připravili k vydání.

Památník Karla Čapka uvádí
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (velký sál)
12. 2. 17:00
Vstupné 40 Kč
Literárně hudební pořad k uvedení knihy překladů Básní z koncentračního tábora autora Josefa Čapka. Účinkují: Zdenka Procházková, herečka, Gilead Mishory, klavírní virtuos, prof. Urs Heftrich, překladatel.

Překladatelské zákulisí s nositelem prémie Tomáše Hrácha Petrem Eliášem o oceněném překladu románu Rawiho Hage Karneval  
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
17. 2. 18:00
Kanadský autor libanonského původu líčí ve svém románu očima přistěhovalce-taxíkáře městský polosvět. Autorův neobvykle obrazný jazyk, stejně jako mluvu barvitého panoptika postav se podařilo Petru Eliášovi téměř v plné míře vystihnout a jeho překlad značně přispívá k čtivosti románu; je přitom v pravém slova smyslu věrný, nikde předlohu nepřibarvuje ani neochuzuje. Večer připravila Obec překladatelů.    

Láska v básních Williama Shakespeara (ve spolupráci s British Council) Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (velký sál)
18. 2. 19:30
Vstupné 60 Kč
W. Shakespeare je znám především jako dramatik a divadelní podnikatel. On byl ale také geniálním básníkem. Právě básně stály u zrodu jeho hvězdné kariéry - těmi na sebe strhl pozornost po svém příchodu do Londýna na konci 16. století. Přesto jsou méně známé než jeho divadelní hry. Ve všeobecném povědomí jsou jeho Sonety, ale málokdo zná také básně Znásilnění Lukrécie nebo Venuše a Adonis. Může být důvodem to, že je mnozí shledávají příliš erotickými? Zveme Vás na další přednášku týkající se osoby, díla a doby W. Shakespeara zařazenou do projektu British Council Shakespere žije / Shakespeare lives. Přednášející: prof. PhDr. Martin Hilský, CSc., FF Univerzity Karlovy v Praze a FF Jihočeské univezity v Českých Budějovicích Ukázky z originálního díla přednese herec Gabriel Andrews.

Pulzující podoby současné české literatury: Literatura a mobilní aplikace  
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
24. 2. 18:00
O mobilních aplikacích ve vztahu k literatuře pohoří tvůrci těchto aplikací: Lukáš Sedláček o aplikaci Poetizer, která se objevila v březnu minulého roku a Vilém Faltýnek o aplikaci Pražský chodec.

Pulzující podoby současné české literatury: Čtení na netradičních místech
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
25. 2. 18:00
Netradiční večer, během kterého se básnířka a organizátorka mnohých básnických setkání Renata Bulvová z Klubu 8 a její hosté, budou snažit pojmenovat, prostřednictvím čtení, různé prostory Domu čtení. Máte se na co těšit!  

 

 

 

AKCE V KNIHOVNĚ MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy:

7. ledna – 25. února, galerie v přízemí, CCV
4 pohledy na svět
Tomáš Dvořáček, Marian Matlák, Jan Matysek, Daniel Vlček. 4 elementy, 4 světové strany, 4 roční doby, 4 úhly pohledu. Autorská výstava čtyř hradeckých fotografů je zahajovací akcí jubilejního roku 2016 – 120. výročí Knihovny města Hradce Králové.

1. – 29. února, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Konstantin Korovin – Střípky z Japonska
Výstava fotografií českého cestovatele a historika umění Konstantina Korovina.

2. – 27. února, foyer 1. patro, CCV
Památky a jejich osudy
Fotografická výstava, pořádaná Společností ochránců památek ve východních Čechách a fotoklu-bem Omega, přibližuje netradičním pohledem pohnuté osudy vybraných památkových objektů v Královéhradeckém kraji.

2. února – 30. března, foyer 1. patro, CCV
Tomáš Vavřina – Grafika z archivu grafika
Retrospektivní výstava královéhradeckého rodáka, mapující jeho grafické práce za uplynulých deset let.

8. února – 31. března, dětské oddělení, CCV
Živly
Výstava výtvarných prací studentů Střední pedagogické školy Hradec Králové.

Další pořady:

1. února – pondělí od 10:00, sál hudebního oddělení, CCV
Karel Gott
Cyklus Pondělní matiné
Pořad z videotéky hudebního oddělení o známé osobnosti populární hudby. Vstup volný.

1. – 4. února, Kukleny, Pražská třída 127/43
Masopust aneb Výtvarné obžerství
Během otevírací doby dětského oddělení bude přístupná výtvarná dílna připravená k tvoření masek a dalších výtvarných nápadů. Je určena dětem školního věku a mladším dětem s doprovodem. Předchozí přihlášení není nutné. Vstup volný.

2. února – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Ozvěny oper
Pořad Alice Pávové z videofondu hudebního oddělení. Opera z pohledu nejen hudebního, ale i kri-tického a publicistického. Vstup volný.

2. února – úterý od 17:00, foyer 1. patro, CCV
Památky a jejich osudy
Vernisáž fotografické výstavy pořádá knihovna a Společnost ochránců památek ve východních Čechách ve spolupráci s královéhradeckým fotoklubem Omega. Úvodní slovo Ing. Jiří Balský, ředitel Národního památkového úřadu, územní pracoviště v Josefově. Následuje přednáška Mgr. Miloše Buroně na téma Sledování stavu ohrožených památek. Vstup volný.

Středy 3., 10., 17., 24. února vždy od 15:00 hodin, dětské oddělení, CCV, Wonkova
Výtvarné dílny pro děti
Pro děti do 15 let. Vstupné 20,- Kč. S podporou města Hradec Králové.

3. února – středa od 17:00, foyer 1. patro, CCV*
Tomáš Vavřina - Grafika z archivu grafika
Vernisáž retrospektivní výstavy královéhradeckého rodáka, mapující jeho grafické práce za uplynulých deset let. Vstup volný.

4. února – čtvrtek od 10:00 a od 14:00, budova CCV
Informační lekce pro uživatele knihovny
Lekce pro stávající uživatele i pro veřejnost pořádá Oddělení pro dospělé a Hudební oddělení. Po-radíme, jak se orientovat v půjčovně, jak pracovat s on-line katalogem a čtenářským kontem. Vstup volný.

5. února – pátek od 10:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Markéta Dubnová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

8. února – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Dánsko
Cestopisná přednáška rodilé Dánky Emilie Willads Petersen. Tlumočení do češtiny zajištěno. Vstup volný.

9. února – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Panenka Roberta Křesťana
První část pořadu Jana Balcara o bluegrassovém zpěváku, mandolonistovi, skladateli a překladateli. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

10. února – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Anglické divadlo pro děti
Ukázka práce dětí z dramatického kroužku se zaměřením na angličtinu připravila Jazyková škola House of English. Vstup volný.

11. února – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Emoce vs. zdraví I.
Cyklus Aktivní a zdravý senior
Přednáška Ing. Ivy Kufr na téma čínské filozofie pěti elementů pohovoří mimo jiné o tom, jak naše zdraví ovlivňují emoční projevy a z čeho se skládá emoce. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč.

12. února – pátek od 10:00, Malšovice, Náhon 105
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

16. února – úterý od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Odvrácená tvář lásky
Komponovaný podvečer na téma domácí násilí. Hostem večera jsou Ing. Klára Bártová, MBA - autorka novely Rok Patrika, Mgr. Miroslav Bubeník, Bth. - vedoucí psychoterapeutického týmu Nomia, z.ú., Mgr. Veronika Ježková, právnička společnosti ProFem, o.p.s. Vstupné dobrovolné.

16. února – úterý od 17:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Významné osobnosti z minulosti Nového Hradce
Ing. Jaroslav Rohlena připomene význačné rodáky a obyvatele Nového Hradce, jako jsou Pešina, Prašinger, Mužík, Petrof, Smotlacha a další. Přednáška bude doplněná promítáním. Vstup volný.

17. února – středa od 16:30, víceúčelový sál, CCV
Testování IQ
Další testovací den Mensy ČR. Informace a přihlášky na testování najdete na http://www.mensa.cz/testovani-iq/. Tamtéž si můžete při přihlášení stáhnout souhlas zákonného zástupce pro testované mladší než 15 let. Poplatek za testování je 290,- Kč, studenti 190,- Kč.

17. února – středa od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Král a císař Karel 
Cyklus Karel IV. a jeho doba
Druhé setkání v rámci cyklu tří poslechových pořadů sestavených k 700. výročí narození Karla IV. Pořadem provází Mgr. Růžena Matěnová. Vstup volný.

17. února – středa od 18:00, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Gruzie vytesaná do skály
Publicista, fotograf a cestovatel Jiří Kalát nám po úspěšné přednášce o Guatemale představí krásy Gruzie. Vstup volný.

18. února – čtvrtek od 16:00, dětské oddělení, CCV
Živly
Zavítejte na výstavu výtvarných prací studentů Střední pedagogické školy Hradec Králové spojenou s vernisáží. Vstup volný.

19. února – pátek od 10:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

22. února – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Proč jsme nemocní
Cyklus Aktivní a zdravý senior
Přednáška MUDr. Josefa Štefánka. Současná medicína již velmi pokročila v pochopení vzniku a rozvoje nemocí. Cyklus se koná s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč.

23. února – úterý od 16:00, víceúčelový sál, CCV
Pohádka tisíce a jedné noci
Cyklus Fytoterapie a aromaterapie
Chcete-li se cítit jako mocná sultánka, přeneste se s námi do Turecka a poznejte tajemství krásy žen v Orientu. Přednáška Mgr. Pavly Apostolaki. Vstupné 40,- Kč.

23. února – úterý od 16:00, dětské oddělení, CCV
Komiksový klub – Star Wars na vlastní kůži
Odpočiňte si v pohodovém prostředí Komiksového klubu, tentokrát nás čekají Hvězdné války. Za-hrajeme si společně hry, vytvoříme si zajímavé výtvarné kousky a ochutnáme stylové hvězdné dobroty. Vstup volný.

24. února – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Třetí cesta do Francie a zase zpátky
Vyprávění studentů Gymnázia J. K. Tyla o dojmech z výměnného pobytu ve Francii. Tentokrát se vydali po stopách významných umělců a navštívili zajímavá, turisticky známá i méně známá místa. Přednáška je doplněna promítáním fotografií a vlastním hudebním doprovodem. Akce je příspěvkem Gymnázia J. K. Tyla ke Dnům Frankofonie. Vstup volný.

25. února – čtvrtek od 10:00, zvuková knihovna, CCV
Setkání s literaturou
Zvuková knihovna pořádá další ze svých pravidelných komponovaných literárních pořadů Setkání s literaturou, ve kterém představuje nové tituly na CD-MP3. Pořad je určen uživatelům zvukové knihovny. Vstup volný.

25. února – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Markéta Pilátová – Nejen o tsunami blues
Beseda s autorkou uznávané a do cizích jazyků překládané beletrie, jejíž třetí román Tsunami blues vyšel v roce 2014. Ukázky z něj i postřehy ze života v Latinské Americe zazní v rámci doprovodného programu festivalu La Película – festival španělských filmů. Vstup volný.

26. února – pátek od 10:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

29. února – pondělí od 10:00, sál hudebního oddělení, CCV
Semafor
Cyklus Pondělní matiné
Pořad o celé jedné éře slavného pražského divadla Semafor. Vstup volný.

Pozvánka Literární kavárny:

18. února – čtvrtek od 18:30, Literární kavárna, CCV
Sommelier Select
Srdečně zveme na degustaci vín z Vinotéky MAKRO Hradec Králové, která představí značku So-mmelier select. Ochutnáte vína té nejvyšší kvality z nejlepších viničních tratí a od špičkových moravských vinařství. Večerem provází sommelier Radek Jon. Předprodej vstupenek osobně v Literární kavárně. Kontakt: 495 075 052, 702 088 528, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Cena zahrnuje ochutnávku vín a občerstvení formou rautu. Vstupné 250,- Kč.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení