Aktuality

Výběr nejlepších knih za rok 2015 podle čtenářského hlasování GoodReads

1 1 1 1 1 (5 hlasů)
kniha

Velká sociální síť čtenářů GoodReads každoročně nechává své uživatele vybrat nejlepší knihy za uplynulý rok. Soutěž je rozdělena podle žánru na několik kategorií, z nichž každá obsahuje dvacet knih. Z těch uživatelé hlasováním vyberou jednu, která dostane GoodReads Choice Awards.



Podívejme se tedy, které knihy si čtenáři nejvíce oblíbili v minulém roce.
Nutno říci, že se jedná o zahraniční hlasování a některé knihy u nás ještě nevyšly. V takovém případě vás upozorníme a vy se můžete těšit, až kniha vyjde v českém překladu.

Beletrie

První místo: Harper Lee - Postav hlídku, 31 093 hlasů

Postav hlídku


Hlavní hrdinkou této knihy je Jean Loiuse Finchová. Postav hlídku se odehrává dvacet let po událostech z první knihy “Jako zabít ptáčka“. Kniha se točí kolem osudů Jean po návratu do rodného městečka. Kniha vyjde v českém překladu polovině tohoto roku. 

Harper Lee: Postav hlídku od 239 Kč

Druhé místo: Jojo Moyesová - Než jsem tě poznala, 19 838 hlasů



Záhady a thrillery

První místo: Paula Hawkings - Dívka ve vlaku, 106 149 hlasů

Dívka ve vlaku
Rachel je obyčejná holky, která dojíždí každé ráno vlakem do Londýna. Cestou vždy vidí do bytu mladého páru, který ji přiroste k srdci a oba si dokonce pojmenuje. Jedno ráno Rachel při pohledu do bytu zjišťuje, že se z páru zůstal pouze muž a jeho družka je pryč. Rozhodne se do případu zamotat a najít svou oblíbenkyni. 

Hawkins Paula: Dívka ve vlaku od 278 Kč

Druhé místo: Stephen King - Právo nálezce, 32 451 hlasů



Fantasy

První místo: Neil Gaiman - Předběžné varování – Krátké fikce a disturbance, 33 681 hlasů

Předběžné varování


Kniha obsahující 25 povídek od známého a oblíbeného autora. Najdeme zde například povídku “Bezčasí”, napsanou v roce 2013 pro oblíbený seriál Pán času. V povídce “Dobrodružný příběh” se společně s autorem zamyslíme nad smrtí a nad příběhy lidí.

Neil Gaiman: Předběžné varování – Krátké fikce a disturbance od 237 Kč

Druhé místo: Victoria Schwab - A Darker Shade of Magic, 30 530 hlasů (zatím pouze v angličtině)



Romantické

První místo: Colleen Hoover - Confes, 35 264 hlasů

Confess


Auburn Reed je jedna z žen, které mají svůj život naplánovaný do poslední vteřiny. Vše se ale změní jakmile vejde do studia za účelem hledání práce a zamiluje se Owena Gentryho. Opatrně mu nabídne své srdce, netuší však, že Owen má tajemství, které by mohlo zničit vše v co Auburn věřila. Kniha je zatím jen v angličtině.

Colleen Hoover: Confess  (EN) od 317 Kč

Druhé místo: E. L. James - Grey, 23 347 hlasů 



Science Fiction

První místo: Pierce Brown - Golden Son, 32 225 hlasů

Golden Son


Golden son je druhým dílem v trilogii Red Rising mladého autora Pierce Browna. Třetí díl vyjde v lednu tohoto roku a pokud nemáte problém s angličtinou, knihu rozhodně doporučujeme. Jde o velmi zajímavé a napínavé čtení. Kniha vypráví o muži jménem Darrow, který se snaží vybojovat svobodu svou i svého lidu v elitářské budoucnosti. 

Pierce Brown: Golden Son (EN) od 275 Kč

Druhé místo: Neal Stephenson - Seveneves, 15 710 hlasů (na překladu se pracuje)



Horor

První místo: Dean Kontz - Saint Odd, 17 644 hlasů

Saint Odd


Saint Odd je sedmou a poslední knihou v sáze thrillerů o chlapci jménem Thomas, který umí rozmlouvat s mrtvými. Napínavá a skvěle zpracovaná knížka od autora známého svými napínavými knihami a smyslem pro tajemno.

Dean Koontz: Saint Odd (EN) od 282 Kč

Druhé místo: Christina Henry - Alice, 11 845 hlasů



Vybrali jsme pro vás knihy, které nás nejvíce zaujaly. Pokud chcete vidět všech šestnáct kategorií, můžete se podívat zde. Každá kategorie obsahuje dvacet knih, pokud tedy nemáte zrovna co číst, nechte se inspirovat. 

Protože se jedná o zahraniční soutěž, jsou některé knihy v angličtině. 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení