Aktuality

Březnové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ XIX. ROČNÍKU LITERÁRNÍ CENY VLADIMÍRA VOKOLKA 2015


- Cenu vyhlašuje Statutární město Děčín a Městská knihovna Děčín, p.o., v ročníku 2015 to bylo již podevatenácté,
- slavnostní vyhlášení výsledků Literární ceny Vladimíra Vokolka 2015 (soutěž výhradně v kategorii poezie) proběhlo v Městské knihovně Děčín v sobotu 5. března 2016,
- ceny výhercům předávala primátorka Statutárního města Děčín, paní Mgr. Marie Blažková, předseda poroty literární ceny Mgr. Radek Fridrich a ředitel knihovny Mgr. Ladislav Zoubek,
- v rámci předávání cen byl všem účastníkům předán čerstvě vydaný tištěný sborník nejlepších prací z aktuálního ročníku, z kterého členové poroty recitovali většinu oceněných textů,
- slavnostní podvečer doprovodil písněmi kytarista děčínské bluesové kapely Electric Blue – Miloš Svoboda,
- ve večerní části, která se konala v kavárně - palačinkárně Na Cestě (na zámku) zahrál dalších několik skladeb kytarista Miloš Svoboda a se svým autorským čtením vystoupili za děčínské autory Tomáš Řezníček, J.H. Kalif a Alice Prajzentová a dále ocenění soutěžící letošního ročníku.

Do soutěže se letos přihlásilo celkem 30 účastníků z celé ČR, v kategorii a) (t.j. 15 - 18 let včetně) 8 účastníků, v kategorii b) (t.j. 19 - 24 let včetně) 16 účastníků a konečně v kategorii c) (tj. 25 – 35 let včetně) 6 účastníků.

Kategorie a)
Ceny nebyly uděleny.

Kategorie b)
I. místo Teodor Kravál Loket
II. místo Adam Hošek Sobotka
III. místo David Kořínek Hradec Králové
Uznání poroty Marie Kameníková Hodonín

Kategorie c)
I. místo Jiří Štěpán Frenštát p. R.
II. místo Jan Spěváček Polnička (u Žďáru n. S.)
III. místo Pavlína Skálová Chrastava
Uznání poroty Kateřina DanielováNeratovice

 

 

BŘEZEN V KNIHOVNĚ JIŘÍHO MAHENA V BRNĚ

 

Přednášky, výstavy, film a divadlo / Ústřední knihovna
8. 3. Všechen čas na světě – filmový večer / 18.00
od 9. 3. Osobnosti české kultury v kontextu holokaustu – nový cyklus projekcí s přednáškami Pavla Taussiga
14. 3. Dan Ťok – beseda s ministrem dopravy ČR / 17.00
15. 3. Pokojové rostliny – Martina Pravcová / 17.00
16. 3. Na hradě i v zahradě: Marie Ebner-Eschenbach – Bc. Martina Rudolfová / 17.00
19. 3. LiStOVáNí – Patrik Ouředník: O princi Čekankovi – rodinné představení / 11.00
do 30. 3. Migrantská odyssea – výstava fotografa Girgose Moutafise, spojeno s besedou se zástupci Amnesty International dne 15. 3. 2016.
do 30. 3. Program pro mládež – workshopy, cestování, trénink paměti aj.

Expresivní terapie / Ústřední knihovna
14. 3. Artefiletika pro děti – Hana Sakmarová / 16.30
17. 3. Dramaterapie Josefa Zajíčka / 17.00
21. 3. Jarní bubnohrátky – Soňa Štoudková / 17.00
22. 3. Skupinová arteterapie – Hana Sakmarová / 17.00
31. 3. Muzikoterapeutická prožitková relaxace / 17.00

Nabídka z poboček
17. 3. Sen či Andersen – herní odpoledne pro děti / pob. Lesná / 16.00
17. 3. Roztomilá holčička - Robin Stejskal / Bohunice / 17.00
17. 3. Mraky nad Barrandovem – Stanislav Motl / pob. Žabovřesky / 18.00

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY BEROUN


99 otázek pro Miroslava Berku, 99 odpovědí pro Vás
Na další z oblíbených přednášek Miroslava Berky Vám léčitel odpoví na všechny Vaše otázky. Určeno pro všechny, kteří se chtějí posunout dále. Beseda se koná ve čtvrtek 10. března 2016 od 17:30 hodin. Vstupné dobrovolné. Rezervace míst ve studovně. Nebudou chybět praktické ukázky a soutěžní otázka o cenu.

Rodinné konstelace
Seminář pod vedením Šárky Vlčkové se koná v pátek 11. března 2016 od 18:00 hodin na pobočce knihovny na sídlišti. Cena je 300 Kč. Délka minimálně 3 hodiny. Přihlašovat se můžete osobně v knihovně, na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonu 311 622 782. Bližší informace na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Osobní styl a image – II. díl
Jak vybrat správný materiál oděvů? Jak kombinovat různé vzory a barvy? Jak vybrat správný tvar bot? Jaké jsou nejčastější prohřešky v oblékání? To všechno a mnohem více nám prozradí stylistka Dana Beranová. Pokračování úspěšného semináře o osobním stylu a oblékání bude zaměřeno mimo jiné na typologii postav. Dozvíme se také jak využít různé doplňky a šperky a nebude chybět představení nejnovějších trendů. Akce se koná ve středu 16. března 2016 od 17:30 hodin. Cena je 150 Kč. Vstupenky je nutné koupit předem ve studovně, na místě to již nebude možné. Kapacita semináře je omezena, aby byl zajištěn individuální přístup.

Charitativní bazar knih
Charitativní bazar knih bude tentokrát dvoudenní a uskuteční se v pátek 18. března v čase od 8:30 do 17:00 hod. a v sobotu 19. března od 8:30 do 11:00 hodin. Výtěžek z prodeje bude určen organizaci Dobromysl o.p.s. Beroun. Nebudou chybět výtvarné dílny a prodej výrobků klientů Dobromysle. Přijďte si ulovit knihu do své sbírky a navíc přispět na dobrou věc!

Kurz šitého šperku
Další kurz korálkování pod vedením Růženy Mikulové se uskuteční v pondělí 21. března 2016 od 16:00 hodin na pobočce knihovny na sídlišti. Cena 300 Kč.

Jak se v Berouně točil film Tankový prapor
Přednáška z cyklu Setkání s autory, které máte rádi, se tentokrát uskuteční ve středu 30. března 2016 od 17:30 hodin. Otomar Dvořák prozradí různé zajímavosti z filmového, televizního a divadelního zákulisí, zavzpomíná na svoji spolupráci se známými režiséry, herci, hudebníky a zpěváky, i na své působení v legendárním divadle Semafor. Vyprávět bude také o tom, jak připravoval ve Zlíně muzikál Frankenstein a samozřejmě nezapomene, na dramatické natáčení filmu Tankový prapor v berounských kasárnách, v němž hrál roli jednookého ruského generála. Vyprávění bude zpestřeno vystoupeními písničkáře Jana F. Bartoše.

Knihovna od března do března
Tradiční výstava věnovaná aktivitám Městské knihovny Beroun v uplynulém roce bude k vidění ve vestibulu knihovny po celý měsíc březen.

Soboty na dětském - sobota 19. 3. 2016, 8:30 – 11:00 hodin.

 

 

PROGRAM KNIHOVNY MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ



Výstavy:

do 30. března, foyer 1. patro, CCV
Tomáš Vavřina - Grafika z archivu grafika OMÁŠ VAVŘINA
Retrospektivní výstava královéhradeckého rodáka, mapující jeho grafické práce za uplynulých deset let.Vstup volný

do 31. března, dětské oddělení, CCV
Živly
Výstava výtvarných prací studentů Střední pedagogické školy Hradec Králové. Vstup volný

do 31. března, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Letní snění z ateliéru Petrlenka
Tradiční výstava Petra Černohlávka z Atelieru Petrlenka na pobočce Moravské Předměstí. Vstup volný

do 28. dubna, galerie v přízemí, CCV
Karel Janoušek – Pocta písmu
Výstava výtvarníka a obdivovatele písma, kterému není cizí vášeň ani hravost, přísná geometrie ani narušení tvaru. Vstup volný

18. – 31. března, referenční centrum, CCV
EU mýty
3D výstava evropských nesmyslů. Aneb jak to bylo doopravdy s koncem pomazánkového másla v Čechách a zahnutými banány. Vstup volný

Další pořady:

8. března – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Ještě jedno kafe Roberta Křesťana
Druhá část pořadu Jaroslava Balcara o bluegrassovém zpěvákovi, mandolistovi, skladateli a překladateli. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

9. března – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Iluminovaná vázaná knížka
Za doby Karla IV. se knihy psaly, zdobily i vázaly ručně. Přijďte si to vyzkoušet. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Pro děti. Vstupné 20,- Kč.

9. března – středa od 16:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Výtvarná dílna - Vejce voskem krášlená
S lektorkou Annou Kolomparovou vytvoříte vejce batikovaná tradiční voskovou technikou s nejrůznějšími vzory. Vyfouknutá vejce doporučujeme přinést vlastní. Přihlášení nutné. Vstup volný.

9. března – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Národní parky USA
Přednáška MUDr. Ladislava Hanouska o putování americkými národními parky, který o svém cestování vydal již tři knihy. Rád by i ukázal možnost, jak je snadné národní parky USA procestovat, a to s velmi malým rozpočtem. Vstup volný.

10. března – čtvrtek od 14:30, víceúčelový sál, CCV
Přátelské setkání seniorů
Výroční schůze Svazu důchodců Hradec Králové s navazujícím kulturním programem. Po stručné zprávě o činnost za rok 2015 a ocenění zasloužilých členů bude následovat vystoupení Základní umělecké školy Střezina. Doporučená rezervace předem (tel.: 702 165 185, každou středu od 8:30 do 11:30). Vstup volný.

10. března – čtvrtek od 18:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Laponskem ve zlatém podzimu
Několik stovek kilometrů nad polárním kruhem ve finském Laponsku leží národní park Urho Kekkonena. Na putování divočinou se tam prostřednictvím videoprojekce vydáme v období „zlatého podzimu“ (finsky „ruska“) – do krásné i drsné severské přírody, k níž patří chov sobů i v Evropě jedinečná zlatokopecká tradice. Přednáška RNDr. Petra Rybáře. Vstup volný.

11. března – pátek od 10:00, Malšovice, Náhon 105
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

15. března – úterý od 16:00, víceúčelový sál, CCV
Zdraví a krása z Afriky
Cyklus Fytoterapie a aromaterapie
Afrika patří mezi nejchudší země světa, přesto tamní ženy dokázaly po staletí těžit z darů přírody vyprahlé země. Léčivá flora z černého kontinentu nyní dobývá přízeň Evropanů. Poznejte s námi ty nejlepší produkty. Přednáška Mgr. Pavly Apostolaki. Vstupné 40,- Kč.

15. března – úterý od 17:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Yellowstonský národní park (USA)
Tento nejstarší národní park světa je známý bezpočtem gejzírů, nevypočitatelným počasím, nádhernou divokou přírodou. Cestopisná přednáška Doc. RNDr. Vanda Boštíková, Ph.D. s promítáním. Vstupné dobrovolné.

16. března – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Středověká vitráž
Vyzdobte si okno ve svém pokoji podle vzoru středověkých vitráží. Zjistíte, že je sluneční paprsky dokáží prozářit stejně, jako gotické vitráže za Karla IV. Tvořit budeme technikou window color. Koná se s podporou města Hradec Králové. Pro děti. Vstupné 20,- Kč.

16. března – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Hudební nástroje v době Karla IV.
Cyklus Karel IV. a jeho doba
Třetí setkání v rámci cyklu tří poslechových pořadů sestavených k 700. výročí narození Karla IV. Hudební nástroje z doby vrcholného středověku představí doc. Lukáš Matoušek z katedry teorie a dějin hudby HAMU. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

16. března – středa od 18:00, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Japonsko
Přednáška českého cestovatele a historika umění Konstantina Korovina, velkého milovníka Japonska, kterou navazuje na únorovou výstavu. Vstup volný.

17. března – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Víme, co jíme?
Vyznáte se v etiketách a umíte rozpoznat kvalitní potraviny? Víte, která éčka jsou nebezpečná? Jak se na náš stůl dostanou geneticky modifikované potraviny? Vstup volný.

18. března – pátek od 10:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

18. března – pátek od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Koncert souboru Ars Cameralis: Hudba doby Karla IV.
Cyklus Karel IV. a jeho doba
Soubor Ars cameralis pod vedením doc. Lukáše Matouška zahraje na dobové nástroje díla vrcholného středověku. Jedná se o jedinečné a autentické provedení těchto děl na dobové nástroje, které byly sestavené podle zachovaných mimohudebních pramenů. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 50,- Kč.

21. března – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Člověk mezi lidmi 
Cyklus Aktivní a zdravý senior
Člověk je od přírody společenský tvor. Je odmalička úzce propojen s lidmi ve svém okolí, naše okolí ovlivňuje nás a my ovlivňujeme své blízké. Nemoc jednoho člověka má přímý dopad na jeho blízké, naopak narušené mezilidské vztahy mohou nemoc vyvolat. V některých případech je pro vyléčení pacienta klíčové s těmito vztahy pracovat. Jindy stačí podpořit pacienta v tom, aby těmto vlivům víc porozuměl. Stejně tak je důležitý vztah pacienta a lékaře. Tento vztah sám o sobě může mít léčivý účinek nebo naopak může komplikovat léčbu. Vstupné dobrovolné.

23. března – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Velikonoční zvířátkový košíček
Pijďte s námi přivítat Velikonoce a vyrobit si veselý košíček na vajíčko a jiné dobroty. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Pro děti. Vstupné 20,- Kč.

23. března – středa od 17:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Řecký ostrov Santorini
Cestopisná přednáška Jaroslava Nováka o nejkrásnějším ostrově ze soustavy Kykládského souostroví, nazývaným v některých průvodcích i Thíra. Vstupné dobrovolné.

24. března – čtvrtek od 9:30, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Králíčci
Přijďte si vyrobit malého papírového králíčka a velikonoční výzdobu budete mít hotovou. Pro děti. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstup volný.

24. března – čtvrtek od 13:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Výtvarná dílna – Malování velikonočních perníčků
Jarní výtvarná dílna pro děti. Přijďte si namalovat velikonoční perníček a vytvořit z něj zápich do jarního osení. Vstup volný.

29. března – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Kol Nidrei Rabbi: Židovská hudba a dějiny národa 
První část pořadu z historie židovského národa a jeho hudby. Vstup volný.

30. března – středa od 8:00, víceúčelový sál, CCV
Modrý den s Danetou
Přijďte si pohrát, zazpívat, něco vyrobit a poznat možnosti školky Daneta. Představíme vám práci s dětmi s autismem, zajímavé pomůcky a možnosti komunikace. Akce se koná u příležitosti podpory osvěty vzdělávání dětí s autismem. Vstupné dobrovolné.

31. března – čtvrtek od 8:00, budova CCV
Informační den o sociálních službách pro seniory v Hradci Králové
Prezentace organizací nabízející sociální služby, které pomohou seniorům setrvat ve vlastní domácnosti co nejdelší dobu, protože doma je nejlépe. Nabídne i další možnosti péče. Vstup volný.

Pozvánka Literární kavárny:

14. března – pondělí od 18:30, Literární kavárna, CCV
Večer pro ženy
Druhá módní přehlídka královéhradecké společnosti MARLIN, jejíž prezentace bude zaměřená na kolekci jaro a léto. Firma se zaměřuje na děti a ženy všech věkových kategorií, specializuje se na současnou praktickou módu se sympatickými a všem dostupnými cenovými relacemi. Předváděné modely je možné zakoupit, případně objednat. Během večera nabízí Literární kavárna občerstvení ze svého sortimentu. Vstup volný.

 

 

AKCE V ČÍTÁRNĚ A KAVÁRNĚ AVION

 

Čtvrtek 10. 3. v 15:30
Free China: Odvaha  věřit
Hluboce inspirující dokumentární film Svobodná Čína: Odvaha věřit získal řadu ocenění na mnoha filmových festivalech včetně nominace na Oscara za hudbu. Vypráví strhující příběh dvojice, která byla mučena a převychovávána čínským komunistickým režimem, protože se odmítli vzdát svého přesvědčení. Besedou po skončení filmu vás provede Mgr. David Czyž, zástupce společnosti Lidská práva bez hranic. Pořádá společnost Lidská práva bez hranic, z.s. Vstup zdarma

Pátek 11. 3. v 17:00
Svět očima Ivy Pekárkové
Postrehy z Londonistánu aneb o jiných kulturách zblízka. Beseda s Ivou Pekárkovou, českou prozaičkou, publicistkou, překladatelkou. Pořádá Městská knihovna Český Těšín.  Vstup 60 Kč, pro c´členy klubu AKROPOL 30 Kč

Pondělí 14. 3. v 17:00
Čtenářský diskusní klub - PL
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 15. 3. v 9:00
Coolturní hodina Sugar
Hra podle scénáře k filmu „Někdo to rád horké“. Čtecí zkouška souboru české scény Těšínského divadla. Režie: Miloslav Čížek Určeno pro žáky českotěšínských středních škol.. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 18. 3. v 17:00
Hudební salon Hello Satchmo…!
Slavné skladby a písně z repertoáru legendárního trumpetisty a zpěváka Louise Armstronga zahraje a zazpívá Milan „Míša“ Michna za doprovodu Tria Petra Litwory. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč

Pondělí 21. 3. v 17:00
Čtenářský diskusní klub - CZ
Rád čteš knihy? Máš na ně svůj názor, ale nemáš se s kým o něj podělit? Zajímá tě, co si o stejné knize myslí někdo jiný? Pokud na některou z těchto otázek můžeš odpovědět ANO, tak je náš klub právě pro tebe. Budeme diskutovat o přečtených knihách a doporučovat si další. Třeba tvoje oblíbená knížka na tebe ještě někde čeká… Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Do 31. 3. 2016
Výstava Jiří Bouda - Grafiky
Pořádá Klub přátel výtvarného umění a Městská knihovna Český Těšín 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE

 

Na Hrad! Autorský večer knihovníků Městské knihovny v Praze 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
9. 3. 19:00
Již pravidelná akce, která se doposud vždy konala v pobočce Hradčany MKP, proto její název Na Hrad!, se poprvé uskuteční v Domě čtení a to v rámci Měsíce čtenářů a též k tématu letošního roku v Městské knihovně v Praze, kterým jsou právě její knihovníci. V řadách zaměstnanců je nespočet kreativních lidí. Svou tvorbu z různých oblastí umělecké činnosti, představí například Slávka Kadlasová, Alena Tománková, Viktor Špaček, Josef Straka a další. Vstup zdarma

Tajemství rodu 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (klubovna)
14. 3. 15:30
Stejnojmenný cyklus je známý z televizního i literárního zpracování. Tentokrát vám ho autorka Petra Braunová představí živě. Přiblíží nám rodinné osudy několika slavných osobností, které pátraly po svých kořenech. Cenné informace získají i zájemci o vlastní rodopis. Vstup zdarma

Velký knižní čtvrtek – Jaro 2016
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1
17. 3. 17:00
Představujeme 14 nejzajímavějších knižních novinek jarní sezóny!
Přijďte si vybrat knížky na Velký knižní čtvrtek! Letos v březnu proběhne oblíbená akce, v rámci které knižní distributor Kosmas a významní čeští nakladatelé chystají výběr toho nejlepšího čtení. Více informací k autorům a jednotlivým titulům naleznete na www.velkyctvrtek.cz
Vstup zdarma
       
Setkání s autory Vzorníku
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
23. 3. 18:00
Městská knihovna v Praze vydává elektronicky pozoruhodné autory současné české prózy a poezie. Zajímá vás, jak se dělá e-kniha a jak tento formát vnímají sami spisovatelé? Máte jedinečnou možnost setkat se přímo s autory a autorkami textů a poslechnout si ukázky z textů. Pozvání přijali Arnošt Goldflam, Jonáš Hájek, Ondřej Hník, Jaroslav Irovský, Kateřina Komorádová, Jiří Lojín, Daniel Petr, Daniel Razím, Antonín Šlechta, Ondřej Tuček, Filip Jan Zvolský a další. Vstup zdarma

Setkání s Bohumilou Grögerovou I.
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
23. 3. 19:00
Unikátní výpověď spisovatelky a překladatelky Bohumily Grögerové o jejím dětství a dospívání a o seznámení a společné práci s Josefem Hiršalem (mimo jiné o zrodu experimentální poezie). Filmový záznam s Bohumilou Grögerovou natočili Eda Kriseová a režisér Josef Platz v letech 2011 – 2012. Besedu po projekci se spisovatelkou Edou Kriseovou a literární teoretičkou a spisovatelkou Danielou Hodrovou moderuje Vladimír Hendrich. Vstupné 40 Kč

Setkání s Bohumilou Grögerovou II.
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
29. 3. 19:00
Unikátní výpověď spisovatelky a překladatelky Bohumily Grögerové o setkáváních s těmito generačními vrstevníky: malířem, grafikem, ilustrátorem a filmovým tvůrcem Kamilem Lhotákem, malířkou, grafičkou a sochařkou Adrienou Šimotovou, malířem, grafikem a ilustrátorem Václavem Boštíkem, malířem a básníkem Mikulášem Medkem a experimentálním výtvarníkem, básníkem, dramatikem a překladatelem Jiřím Kolářem. Filmový záznam s Bohumilou Grögerovou natočili Eda Kriseová a režisér Josef Platz v letech 2011 – 2012. Besedu po projekci se spisovatelkou Edou Kriseovou a literární teoretičkou a spisovatelkou Danielou Hodrovou moderuje Vladimír Hendrich. Vstupné 40 Kč

Výlet do Španěl
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
29. 3. 17:00
Společnost bratří Čapků uvádí literárně-dramatický pořad o Karlu Čapkovi a jeho cestě do Španěl.
Karel Čapek se vydal vlakem do Španělska. Popisuje architekturu měst, místní lidi a zvyky. Uvažuje o různých politických i společenských věcech. V Madridu ho zaujala ulice Alcalá, je to podle něj nejkrásnější ulice města, která přetéká životem; v Toledu obdivuje stavby, ve kterých se promítla římská, křesťanská a maurská architektura; v Seville navštíví hospodu U Krve, kde bydlel Miguel de Cervantes Saavedra, pil tam a dělal dluhy; u Barcelony jsou skály Montserrat a podobají se hlídkám, mnichům v kápích, flétnám, kořenům zubů nebo prstům sepnutým k modlitbě. Účinkují Jiří Hlobila jeho poetické divadlo z Plzně. Chybět nebudou ani španělské tance. Pořad podpořilo Ministerstvo kultury (oddělení literatury a knihoven) a městská část Praha 10. Vstupné 40 Kč

Pulzující podoby současné české lieratury: Slovo - Hlas - Voiceband - Sónické divadlo
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
30. 3. 18:00
Režisér a autor Jiří Adámek o svém přístupu k jazyku a o propojení literatury, hudby a divadla. Součástí setkání budou audio a video ukázky. Jiří Adámek je autor velmi úspěšných divadelních představení alternativního divadla: Tiká,tiká politika, Evropané, Na útěku, a další inscenace a projekty. Vstup zdarma

 

 

BŘEZEN V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ V LIPNÍKU NAD BEČVOU

 

Knihovna mezi vámi
úterý 1. – čtvrtek 31. března 2016
Více než třicet míst s balíčky časopisů, které zpříjemní čekání u lékaře, posezení v kavárně,  vinárně či u kadeřnice. Balíčky obsahují časopisy s nejrůznější tématikou.

Prázdninové deskohraní
pondělí 7. – čtvrtek 10. března 2016, 9:00 - 12:00 hodin, dětské oddělení
Hraní deskových her, které pobaví malé i velké. Akce je určena všem hravým dětem i rodičům.

Za čajem na Srí Lanku
úterý 8. března 2016 od 17:30 hodin, výstavní sál Domeček
Povídání nejen o čaji, ale také krásné přírodě Srí Lanky a jejích obyvatelích se Zlatuší  Knollovou.

Setkání se čtenáři
středa 9. března 2016 od 14:00 hodin, výstavní sál Domeček
Tradiční setkání s našimi dlouholetými čtenáři s doprovodným programem.

Knihy jedou za vámi
pondělí 14. – pátek 18. března 2016
Nezapomenutelné cestování autobusem plným knih na linkách okresu Přerov. Knihy, které  zaujmou, si mohou cestující ponechat.

Pasování prvňáčků na čtenáře
středa 16. března 2016 v 9:00 a 10:30 hodin, sál ZUŠ
Slavnostní přijímání žáků prvních tříd mezi čtenáře s doprovodným programem.

Pouta pavučin s Markétou Harasimovou 
středa 30. března 2016 od 17:30 hodin, výstavní sál Domeček
Autorské čtení a beseda se známou spisovatelkou románů pro ženy Markétou Harasimovou.

Čtenářská amnestie
úterý 1. – čtvrtek 31. března 2016
Celý měsíc budou čtenářům promíjeny sankční poplatky za pozdně vrácené knihy.

Noc s Andersenem
pátek 1. dubna 2016 od 17:00 hodin, městská knihovna
Šestnáctý ročník spaní mezi regály plnými knih. Noc plná zážitků, s bohatým programem. Účast na základě přihlášky.

.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení