Aktuality

Dubnové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

 

AKCE V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ OSTROV

 

1. 4. – 31. 5. – iQRace – dobrodružná hra pro chytré kluky a holky. Hrajeme o tablety, společenské hry, knihy a spoustu dalších cen.

8. 4. (17.00) – Blízký východ – region nad propastí– přednáška novináře, spisovatele, pedagoga a bývalého zpravodaje na Blízkém východě Břetislava Turečka o otázkách islámu, politické krizi a násilných konfliktech na Blízkém východě.

 

 

 

PROGRAM V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ BEROUN

 

Trénování paměti pro začátečníky
Zveme seniory i ostatní zájemce na kurz trénování paměti. Kurz bude probíhat v malé skupině. Zahrnuje 7 lekcí, které se budou konat vždy v úterý od 9:00 do 10:30 hodin (duben-červen). Začínáme 12. dubna 2016. Cena kurzu je 350 Kč. Kurz povede Mgr. Iva Stluková, certifikovaná trenérka paměti I. stupně a členka České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. Zájemci se mohou hlásit osobně ve studovně, na telefonu 311 621 947, nebo na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. Ve studovně sdělíme bližší informace. Kapacita kurzu je omezená!

Jak porozumět svým dětem? Jiný pohled na ADHD a hyperaktivitu
Seminář Dany Burandové poradí jak rozumět dnešním dětem a zodpoví na otázku, kdo jsou indigové, křišťálové a Diamantové děti? Součástí semináře bude i relaxační barevná terapie pro malé i dospělé. Akce se koná ve středu 13. dubna od 17:30 hodin. Vstupné 150 Kč, předprodej ve studovně.

Kurz šitého šperku
Další kurz korálkování pod vedením Růženy Mikulové se uskuteční v pondělí 18. dubna od 16:00 hodin na pobočce knihovny na sídlišti. Cena 300 Kč.

Krvavý apríl
Další přednáška z cyklu Setkání s autory, které máte rádi berounské nakladatelky Marie Holečkové, nás zavede do období před 595 lety. 1. dubna 1421 dobyli Beroun husité, takže úsloví Krvavý apríl bylo namístě. Berounská královská posádka při dobývání města neměla žádnou šanci odolat tlaku táborského a pražského vojska pod vedením Jana Žižky z Trocnova. Názory historiků na tyto události se liší, pravdou však je, že nejen téměř moderní strategie, ale i idea těchto střetů posilovala husity ještě dlouho po úmrtí jejich slavného vojevůdce. S tím, proč husité až do bitvy u Lipan v roce 1434 vesměs vítězili, nás zasvěceně seznámí PhDr. Josef Dolejší, autor ojedinělé knihy Husité. Přednáška se koná ve středu 20. dubna od 17:30 hodin. Vstup volný, rezervace míst ve studovně.

140 let provozu železnice Rakovník - Beroun
Psal se rok 1876, když byla otevřena železniční trať Rakovník – Beroun. Od té doby uběhlo již 140 let. Toto výročí si připomeneme povídáním s Ing. Jiřím Zahradníkem. Promítání s komentářem k více než stům historickým i současným obrázkům a fotografiím se koná ve čtvrtek 28. dubna od 17:30 hodin. Vstup volný, rezervace míst ve studovně.

Ztracená generace
Putovní výstava Památníku Karla Čapka vznikla u příležitosti stoletého výročí 1. světové války a zachycuje bratry Čapky mezi přáteli v okruhuumělců sdružených kolem kavárny Union. Vedle životního příběhu Karla a Josefa Čapkových v období od roku 1910 – 1918 zachycuje rovněž životy známých spisovatelů, hudebních skladatelů, architektů a malířů, kteří se scházeli v kavárně Union. Výstava navíc zachycuje osudy obce Stará Huť, na jejímž příběhu lze sledovat těžkosti, kterými procházely i ostatní obce a města budoucího Československa. Návštěvník si prostřednictvím výstavy nejen připomene průběh války, ale také hlouběji pronikne do problematiky počátků budoucí kariéry Karla a Josefa Čapkových. Výstava dále seznamuje s osudy Eduarda Basse, Františka Langra, Gočára, Křičky a dalších. K vidění bude ve vestibulu knihovny po celý měsíc duben.

Soboty na dětském – 30. dubna 2016, 8:30 – 11:00 hod. 

 

 

 

DUBEN V ČÍTÁRNĚ A KAVÁRNĚ AVION

 

Pátek 8. 4. v 17:00
Česko-polský diskusní salon
Rudolf Klus a jeho hosté, Tomasz J. Nowak a krajinářský architekt Zdeněk Sendler. budou diskutovat na téma tvorby krajiny, krajinné architektury a úspěšných projektech krajinné a zahradní architektury v Česku a Polsku. Setkání v rámci cyklu Bez stereotypu. Češi a Poláci o sobě navzájem. Koná se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Generálního konzulátu PR v Ostravě, starosty města Český Těšín a starosty města Cieszyn. Pořádají Městská knihovna Český Těšín a Zámek Cieszyn. Vstup zdarma

Pondělí 11. 4. v 17:00
Čtenářský diskusní klub - PL
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 12. 4. v 16:30
„Lidia Hlawiczka: Izrael Wiosna“
Počítačová prezentace – fotografie, hudba. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Čvrtek 14. 4. v 16:00
Vokální koncert 
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 22. 4. v 17:00
Hudební salon
Petra Fúriková
Koncert těšínské zpěvačky s hudebním doprovodem Leszka Kalety. Zazní známé šansony a jazzové písně. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč, pro cleny klubu AKROPOL 50 Kč.

Pondělí 25. 4. v 17:00
Čtenářský diskuzní klubv– CZ
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 26. 4. v 16:30
Podwieczorek poetycko-muzyczny
„Dialog – poezja łaczy a nie dzieli”
Pořádá Nakladatelství Wingsber.com Poland

27. 4. – 13. 5.
Výtvarný salon
Výsava v rámci 3. Bienále v Těšínských Benátkách
Pořádá Fundacja Animacji Społeczno-Kulturalnej, OS PŮDA a Městská knihovna Český Těšín. Tato akce je financována městem Český Těšín. Vstup zdarma

 

 

 

ANI SI NEŠKRTNEM ANEB ZÁPALKY, KAM SE PODÍVÁŠ

 

Unikátní výstav představí sbírku zápalek soukromého sběratele Michala Urbáška z Olomouce a připomene dnes již neexistující továrnu na výrobu zápalek SOLO Lipník nad Bečvou a její výrobky. Výstava se uskuteční v Domečku Městské knihovny Lipník nad Bečvou od 9. do 24. dubna a dostala název Ani si neškrtnem aneb Zápalky kam se podíváš. Jejími pořadateli jsou Městská knihovna Lipník nad Bečvou, Michal Urbášek a Muzeum Komenského v Přerově. Slavnostní zahájení výstavy proběhne ve středu 6. dubna od 17.00 hodin.

 „Jak naznačuje název výstavy, blíží se takřka nevyhnutelně doba, kdy přestanou existovat zápalky, které jsou již delší dobu vytlačovány zapalovači a jinými sofistikovanými prostředky k rozdělávání ohně. Výroba zápalek rapidně klesá a jednoho dne možná úplně zanikne,“ prozradil svůj názor sběratel Michal Urbášek. Právě on před několika lety nabídl Muzeu Komenskému v Přerově svou sbírku zápalek, jejíž velkou část tvoří produkty lipenského podniku SOLO, a přišel s myšlenkou jejího zpřístupnění veřejnosti. Postupně tak vznikl plán na prezentaci a rozšíření jeho sbírky, která by měla přerovskému muzeu připadnout v roce 2019. „V loňském a letošním roce jsme prostřednictvím Lipenských listů a Přerovského deníku oslovili veřejnost s prosbou o darování výrobků i fotografií a materiálů SOLO Lipník,“ uvedl kurátor výstavy Lubor Maloň z Muzea Komenského v Přerově. Díky tomu se podařilo získat celou řadu zajímavých předmětů, které budou na dubnové výstavě vystaveny. Následovat bude postupné zpracování nově získaných předmětů a rozšiřování znalostí o historii výroby zápalek v Lipníku. Roku 2018 se pak v tomto městě, tentokrát v zámecké galerii Konírna, uskuteční velká výstava k 110. výročí založení lipenské sirkárny.

Počátky lipenské továrny na výrobu zápalek spadají do roku 1908, kdy došlo k založení společnosti Kupecká akciová sirkárna v Lipníku nad Bečvou. Nová továrna byla postavena v roce 1909. Stavbu realizoval podle návrhu Františka Pešky z Vyškova přerovský stavitel Josef Pilz. Od 1. ledna 1913 byla lipenská sirkárna začleněna do podniku HELIOS, akciová společnost pro zápalkové zboží. Roku 1921 byla lipenská továrna přejmenována, společně s celou Společností HELIOS, na SOLO. Ve 30. letech 20. století byla lipenská sirkárna jedinou továrnou na výrobu zápalek na Moravě, třetí největší v Československu, ale zasáhla ji hospodářská krize, kvůli které došlo k omezení výroby. Po skončení války v roce 1945, když byl vytvořen národní podnik SOLO Sušice, se stala lipenská sirkárna jeho závodem. V letech 1949–1958 fungoval samostatný národní podnik SOLO Lipník, který se ale po další reorganizaci sirkařského průmyslu opět stal v roce 1958 závodem n. p. SOLO Sušice. V roce 1989 se začlenilo SOLO Lipník do akciového podniku Moragro Slušovice. Později se majitelem podniku stala firma Czech Match a nakonec společnost Euromatch. Podnik ukončil svou činnost v říjnu 2002. Důvodem byl havarijní stav zařízení a budov a obecně i snížení poptávky po zápalkách. Roku 2007 následovala demolice hlavní výrobní haly. 

První přírůstky do své sbírky získal Michal Urbášek v roce 1964. Od té doby se značně rozrostla  a čítá stovky kusů krabiček z celého světa. Nalezneme mezi nimi kromě obvyklých krabiček i samočinně otevírací šuplíkové krabičky a trhací sirky. Rozličné jsou také jejich nálepky, často barevné, s poutavými obrázky nebo různými propagačními texty. Důležité místo mezi nimi zaujímají krabičky právě z Lipníka, které byly vyváženy do celého světa. Vedle těchto exponátů budou vystaveny i další výrobky lipenského podniku SOLO, které přerovské muzeum získalo od mnoha dárců z Lipníka a okolí. 

 

 

 

KNIHOVNA MĚSTA PLZNĚ ODMĚNILA NEJLEPŠÍ ČTENÁŘSKOU TŘÍDU

 

Knihovna města Plzně ocenila v sobotu 19. března v Polanově síni nejpilnější čtenáře z kategorie školních tříd. Zapojila se tím do 6. ročníku celorepublikové soutěže Čtenář roku 2016, jejíž absolutní vítěz bude vyhlášen počátkem dubna v Praze. Plzeňskou „Nejlepší čtenářskou třídou“ se stala 4. B ZŠ a MŠ při Fakultní nemocnici v Plzni, jejíž každý žák od září do ledna přečetl v průměru 13 knížek. Další diplomy s podpisem 1. náměstka primátora města Plzně Martina Baxy si odnesly 2. A z 26. ZŠ v Liticích, 3. třída ZŠ a MŠ Chotíkov a 2. třída ZŠ Újezd.  

V soutěži byl hodnocen nejen počet přečtených knih ve třídě, ale i počet registrovaných čtenářů knihovny v rámci třídy nebo aktivní účast tříd na čtenářských akcích v knihovně. Kromě čárek za každou přečtenou knihu do čtenářského archu mohli žáci zachytit svoje čtenářské zážitky a úspěchy literárně či výtvarně v tzv. Kreativním okénku.

O titul „Nejlepší čtenářská třída“ se ve finále utkalo 21 tříd z Plzně a blízkého okolí, zastoupeny byly druhé až páté ročníky a jedna třída šestá. Nejaktivnější školou byla 26. ZŠ, jež do soutěže přihlásila 5 kolektivů. Z malých škol zaslouží uznání ZŠ Újezd – z jejích pěti tříd se přihlásily tři a její druhý ročník přečetl absolutně nejvíce knížek (328).
   
Všechny zapojené děti v prvním pololetí školního roku dohromady přečetly 2 486 knih, ty nejpilnější v průměru zvládly kolem dvaceti titulů. Největší individuální čtenářkou soutěže se stala dvanáctiletá Sára Cajthamlová z 10. ZŠ, která za danou dobu stihla 31 knihu. Nejpilnějším čtenářem z prvního stupně byl Honzík Uhlík – přečetl 28 knih. V počtu čtenářů, registrovaných v Knihovně města Plzně, vítězí 4. B z 26. ZŠ – půjčovat knihy si zde chodí 15 dětí.

 V kategorii výtvarného zpracování čtenářských zážitků byly vysoce hodnoceny ZŠ a MŠ Chotíkov, ZŠ a MŠ při Fakultní nemocnici v Plzni, 2. třída 26. ZŠ Litice, 3. C z 26. ZŠ a třída 6. A z 10. ZŠ. „Paní učitelce Vladaně Mezerové, která v šesté A učí angličtinu, je třeba vyslovit zvláštní uznání. Motivovat děti ke čtení na druhém stupni není jednoduché, ve třídě jsou prý dvacet čtyři žáci a z nich čte jenom devět dětí,“ uvedla ředitelka Knihovny města Plzně Helena Šlesingerová. „Cesta ke čtenářství může být dlouhá. Knihovna, kterou dětský čtenář navštíví jednou anebo dvakrát za měsíc, může pomáhat, ale prostor, kde je možné působit denně, je kromě rodiny hlavně škola. Je štěstí patřit do party kamarádů, kteří čtou.“

Mnohé obrázky byly dětmi dovysvětleny, např.:     
„Knížka byla zábavná a hezká, protože se mi líbila, protože víla Umělka opravovala věci.“
„Knížka byla poučná, protože jsem se naučil hasit požár.“
„Mně se nelíbylo, že po beránkovi stříleli.“
„Ve škole máme dost přísnou učitelku na angličtinu, co nás učí slova, co v angličtině nejsou. Potom se musíme jít učit s babičkou, která má drsné nápady.“
 „Mám ráda knížky, protože se v nich hodně bavím. Moje oblíbená kniha je odhalené tajemství.“

Vítězné třídy byly z rukou ředitelky KMP Heleny Šlesingerové odměněny diplomem, knihou, kornoutem s bonbony a divadelním představením Plzeňská strašidla v podání Jitky Kubištové a Milana B. Karpíška. 

 Akci Čtenář roku vyhlásil Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR v rámci Března – měsíce čtenářů a je určena obecním, městským a veřejným knihovnám. V roce 2011 se hledal čtenář s největším počtem výpůjček, v roce 2012 čtenář nejvěrnější, tedy ten, který je v knihovně nejdéle registrován, v roce 2013 nejpilnější čtenář do 15 let, v roce 2014 nejlepší čtenářská rodina a v roce 2015 nejlepší táta čtenář. V roce 2016 na celostátní úrovni probíhá soutěž v úzké spolupráci s projektem Čtení pomáhá. Vítězové základních kol mohou každoročně postoupit do regionálního kola a následně do klání nejvyššího. Celostátnímu vítězi bude ocenění slavnostně předáno 5. dubna 2016 v Praze v přímém přenosu ČTArt při udělování cen Magnesia Litera.

 

 

 

AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE

 

Patronský večer básnířky, kritičky a editorky Olgy Stehlíkové a jejích hostů
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
6. 4. 18:00
Hosty letošní patronky Domu čtení, která na večeru bude číst z nových textů, budou básník Ladislav Zedník, který v listopadu minulého roku vydal svou třetí básnickou knihu Město jeden kámen, za kterou je nominovaný na letošní cenu Magnesia Litera, a básník Martin Poch, který též na konci minulého roku vydal svou třetí básnickou sbírku Cesta k lidem. Všechny tři autory spojuje netradiční vidění skutečnosti a zcela svébytná práce s jazykem. Vstup zdarm

Stínohry jara
Pobočka Bohnice, Těšínská 600/4 Praha 8
13. 4. 17:00
Poetické autorské čtení. Poslechněte si, jak jaro kvete ve slovech básníků literárních serverů Liter.cz: básněnka, Frr, Amonasr, Akrij 8 a jeho přátelé, Zdena, Nikita44, Pamína, GiovaniDaVinci, Libres.cz: Sailor, Špáďa a J.C.Senior. Vstup zdarma

Festival spisovatelů Praha 26. ročník - Zločin a trest
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
13. 4. 19.00
26. ročník na téma Zločin a trest. Tvůrci festivalu Michael March, Vlasta Brtníková a hosté představí letošní program.
Vstupné 40 Kč

Marc Chagall: Rusku, oslům a jiným
Pobočka Hradčany, Pohořelec 25/111, Praha 1
20. 4. 17:17
Setkání s literárním editorem, autorem a dokumentaristou Danielem Razímem, který bude číst a vyprávět o životě malíře Marca Chagalla, židovského chlapce z Běloruska, který se později stal světoznámým malířem. Krátce se nechal unášet proudem iluzí Říjnové revoluce. Angažoval se a pomáhal, co mu síly stačily. Vzápětí své milované Rusko navždycky opustil. Marc Chagall zemřel před třiceti lety v Paříži, kde prožil většinu svého dlouhého života. „Rusko mě nepotřebuje, ani to carské, ani sovětské.“ Vstup zdarma

Pulzující podoby současné české literatury: Autorská čtení na rockových festivalech a jiných hudebních a multižánrových festivalech
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
20. 4. 18:00
Našim hostem bude básnířka, autorka básnické sbírky Zlodějky lžiček,  organizátorka mnoha literárních akcí a v poslední době též organizátorka poetické scény na hudebním festivalu Colours of Ostrava Blanka Fišerová. Pohovoří mimo jiné letošním programu Colours of Ostrava, a v diskuzi zmíníme další hudební a multižánrové festivaly v České republice, na kterých probíhají autorská čtení, setkání se spisovateli ad. Vstup zdarma

Společnost bratří Čapků uvádí Zářivé hlubiny
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
27. 4. 17:00
Literární pásmo vytvořené na základě povídkového souboru Zářivé hlubiny z roku 1916 ke stému výročí vydání v podstatě prvního společného díla bratří Čapků. Stěžejním tématem sedmi povídek je láska, často nešťastná a komplikovaná. Ale objevují se tu již i témata typická pro pozdější tvorbu zejména Karla Čapka, obavy z vědy a techniky schopné lidem život usnadňovat, ale i brát. Literárně-dramatický pořad připravila Mgr. Alena Pěkná, účinkují studenti Gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského. Vstupné 40 Kč

Překladatelská zákulisí 3
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
27. 4. 18:00
Hostem večera bude významný překladatel rumunské literatury Jiří Našinec, držitel Jungmannovy ceny za překlad románu Bogdana Suceavy S bubnem na zajíce chodil. Překladatel seznámí posluchače s autorovým dílem a celým kontextem současné rumunské literatury. Část svého vystoupení věnuje nástrahám, s nimiž se musel při překladu ironicko-satirického románu vyrovnat. Irina Kolaříková představí Bogdana Suceavu jako básníka. Ukázky z autorovy prózy i poezie přečte Libor Vacek. Večer připravila Obec překladatelů. Vstup zdarma

Literární dílny s Terezou Matouškovou
Pobočka Smíchov, Náměstí 14. října 15/83, Praha 5
28. 4. 16:00 - 18:00
Píšete do šuplíku? Toužíte jednoho dne vydat knihu? Chcete se dozvědět něco víc o tvůrčím psaní? Přijďte si zkusit pár kreativních úkolů mezi lidi, kteří mají stejný sen jako vy. Literární dílny pro mládež pod vedením Terezy Matouškové přicházejí po čtyřech letech úspěšného fungování v Brně i do Městské knihovny v Praze. Tak to nepropásněte! Je nutné přihlášení předem na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.">terezamatousko¬Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Přednost mají zájemci ve věku 15–20 let. Vstup zdarma

 

 

 

PROGRAM KNIHOVNY MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy:

3. března – 28. dubna, galerie v přízemí, CCV
Karel Janoušek - Pocta písmu
Výstava výtvarníka a obdivovatele písma, kterému není cizí vášeň ani hravost, přísná geometrie ani narušení tvaru.

1. – 30. dubna, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Jiří Cvrkal – Obyčejnosti
Výstava fotografií Jiřího Cvrkala, který je členem královéhradeckého fotoklubu Omega a členem Volného sdružení východočeských fotografů, z.s. Hradec Králové. Námětem jeho snímků jsou zcela obyčejné věci, kterým se snaží dávat nový význam.

4. dubna – 28. května, foyer 1. patro, CCV
Oldřich Zelený – Opera fotografica: Divadlo, opera, balet, cirkus
Fotografie Oldřicha Zeleného z osmdesátých a devadesátých let, převážně z Dolnosaské státní opery, z doby, kdy autor žil v emigraci v severoněmeckém Hannoveru.

5. dubna – 31. května, referenční centrum, CCV
Portrét kontinentu
Výstava portrétních snímků dětí ze všech členských států Evropské unie. Přijďte se podívat, jak vypadá nastupující generace našeho kontinentu a jakou budoucnost prorokují nám i sobě.

Další pořady:

4. dubna – pondělí od 10:00, sál hudebního oddělení, CCV
Ztracený hlas Laďky Kozderkové a Mefistův rytíř Karel Svoboda
Cyklus Pondělní matiné
Vzpomínka na dvě výrazné osobnosti české pop music druhé poloviny 20. století. Vstup volný.

5. dubna – úterý od 17:00, foyer 1. patro, CCV
Oldřich Zelený – Opera fotografica: Divadlo, opera, balet, cirkus
Vernisáž fotografií Oldřicha Zeleného z osmdesátých a devadesátých let, převážně z Dolnosaské státní opery, z doby, kdy autor žil v emigraci v severoněmeckém Hannoveru. Vstup volný.

6. dubna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Jaro s angličtinou
Povídání o jaru, výroba květin a zvířátek z papíru. Tentokrát se speciálním hostem z Jazykové školy House of English. Vstup volný.

6. dubna – středa od 18:00, víceúčelový sál, CCV
Quadrille: Aprílový koncert
Komorní ansámbl s aprílově proměnlivým repertoirem zve na jarní procházku mezi klasickými kousky v originálních úpravách. Pro osvěžení křišťálově čistý soprán, pro zahřátí populár s jazzovými prvky, který se vtipem zahrají flétna, kytara, klavír, violoncello, altsaxofon. Vstup volný.

7. dubna – čtvrtek od 10:00 a od 14:00, foyer 1. patro, CCV
Iinformační lekce pro uživatele knihovny
Lekce pro stávající uživatele i pro veřejnost pořádá Oddělení pro dospělé a Hudební oddělení. Poradíme, jak se orientovat v půjčovně, jak pracovat s on-line katalogem a čtenářským kontem. Vstup volný.

7. dubna – čtvrtek od 15:00, dětské oddělení, CCV
Zdravověda dnes a kdysi
Uměli byste správně obvazovat rány? Prohlédli jste si už někdy sanitku zevnitř? Zvládli byste dát první pomoc? A víte, jak se léčilo, operovalo a uzdravovalo ve středověku? Přijďte se seznámit se zdravovědou dnes a kdysi na zábavné odpoledne v knihovně. Akce se koná u příležitosti Mezinárodního dne zdraví a sedmistého výročí narození Karla IV. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstupné dobrovolné.

7. dubna – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Mozartovy narozeniny 2016
Základní umělecká škola Habrmanova pořádá ve spolupráci s knihovnou koncert žáků a studentů oddělení klasického zpěvu. V jejich podání zazní kromě skladeb Mozarta také hudba Josefa Haydna, Jana Křtitele Vaňhala, Christopha Willibalda Glucka, Leopolda Koželuha a Ludwiga van Beethovena. Vstup volný.

8. dubna – pátek od 10:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Markéta Dubnová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč.

11. dubna – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Turecko
Student, hudebník a rodák z města Tekirdağ Bertran Can představí svoji domovinu. Dozvíte se, jestli v Turecku sněží, zda všichni chodí do mešity a jak je to ve skutečnosti s nošením burky. Vstup volný.

12. dubna – úterý od 16:00, dětské oddělení, CCV
Komiksový klub – Batman versus Superman
Batman versus Superman, kdo je lepší? Přijďte s námi tenhle souboj rozhodnout. Zahrajeme si společenské hry, nakreslíme si komiks, vytvoříme zajímavé výtvarné kousky a ochutnáme skvělé stylové dobroty. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné dobrovolné.

13. dubna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Chrliče
Chrliče nejen že zdobily historické budovy, ale sloužily k odvodu vody ze střech a zároveň od budov odváděly zlo a nepouštěly dovnitř neřesti. Vyrobte si i vy chrliče, který ochrání váš pokoj před vším zlým. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstupné 20,- Kč.

13. dubna – středa od 16:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Výtvarná dílna – Antistresové omalovánky
Výtvarná dílna pro děti i dospělé. Vyrobíte si jeden list originálních omalovánek a dostanete kopii výtvorů ostatních. Bude možnost kreslit podle vzoru nebo volně. Přihlášení předem (tel.: 495 523 705). Vstup volný.

14. dubna – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Pěstování životní energie
Cyklus Aktivní a zdravý senior
Z pohledu tradiční čínské medicíny je naše tělo protkané sítí meridianů, kterými proudí naše životní energie. Kde se v těle nachází její střed? Je možné ji obnovovat? Jak ji pěstovat? Jak šetřit? Každý z nás získal při svém narození dar dechu. K čemu jej můžeme využít? Jakou řečí k nám náš dech promlouvá? Co je dobíječkou naší energie? Přednáška Ing. Ivy Kufr. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč.

19. dubna – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Kol Nidrei Rabbi
Druhý díl pořadu o židovské hudbě a putování národa od středověku do současnosti. Vstup volný.

20. dubna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Jarní vázička
Jarní vázičkou si můžete vyzdobit svůj pokoj nebo kuchyň. A pokud ji od vás dostane maminka jako dárek ke Dni matek, bude mít zaručeně radost. V případě zájmu je možné přinést si vlastní lahev ke zdobení. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

20. dubna – středa od 16:30, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Výtvarná dílna – Středověká vitráž
Přijďte si vyrobit skleněný obrázek metodou window color. Materiál bude k dispozici. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstup volný.

20. dubna – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Der Filmklub: Der Ganz Grosse Traum
V roce 1874 je mladý učitel Konrad Koch přijat jako učitel angličtiny na výhradně německou školu pro chlapce. S úmyslem vnést do výuky cizího jazyka trochu nadšení se Koch coby absolvent Oxfordské univerzity rozhodne uchýlit k neobvyklým metodám a přivede své žáky k podivnému britskému sportu – fotbalu. Vstup volný.

20. dubna – středa od 18:00, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Estonsko: Cesta kolem ostrova Saaremaa
Publicista, fotograf a cestovatel Jiří Kalát seznámí s krásami Estonska a ostrova Saaremaa. Vstup volný.

21. dubna – čtvrtek od 18:30, Literární kavárna, CCV
Řízená degustace vín
Řízená degustace moravských vín, doplněná o videoprojekci vinařství, vinic a jejich historie. Tentokrát představíme Zámecké vinařství Bzenec a Mikrosvín Mikulov – dvě prestižní moravská vinařství s dlouholetou tradicí a moderní současností. Večerem budou provázet: Jan Pásler (sommelier Zámeckého vinařství Bzenec) a Radek Jon (sommelier Makro Hradec Králové). Předprodej vstupenek osobně v Literární kavárně (tel.: 495 075 052, e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Vstupné 250,- Kč zahrnuje ochutnávku vín a občerstvení formou rautu. Vstup volný.

26. dubna – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Hudební útěk z řetězů aneb Velká polská trojka
Trojice vynikajících hudebníků, skladatelů a dirigentů a tvůrců polské avantgardy (Penderecki, Lutoslawski, Gorecki) od poloviny 20. století v přiblížení Jana Hocka. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

27. dubna – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Výtvarná dílna – Hadi a štíři
Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři, přijďte jim vyrobit kamaráda z lepenky a vlny. Koná se S PODPOROU MĚSTA HRADEC KRÁLOVÉ. Vstupné 20,- Kč.

27. dubna – středa od 16:30, víceúčelový sál, CCV
Testování IQ
Zveme Vás na další testovací den Mensy ČR. Další informace a přihlášky na testování najdete na http://www.mensa.cz/testovani-iq/. Poplatek za testování je 290 Kč, studenti 190 Kč.

27. dubna – středa od 17:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Jižní Švýcarsko
Cestopisná videoprojekce Jaroslava Nováka o velehorách a památných místech jižního Švýcarska. Vstupné dobrovolné.

27. dubna – středa od 18:00, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Výtvarná dílna - Ptáčci z vlny
Jarní posezení pro děti i dospělé s výtvarnou dílnou. Rezervace předem nutná (tel.: 495 274 134). Vstup volný.

28. dubna – čtvrtek od 9:00 do 14:00, víceúčelový sál, CCV
Doteky techniky
Letošní téma Jak číst poslepu se zaměřuje na nejrůznější způsoby, jak zprostředkovat text pro zrakově postižené. Rezervace předem nutná (tel.: 495 523 729, e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). Pořádá zvuková knihovna ve spolupráci s TyfloCentrem Hradec Králové. Vstup volný.

28. dubna – čtvrtek od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Jiří Rychnovský: Renesanční skladatel východních Čech
Setkání nad dílem Jiřího Rychnovského, skladatelem českého vícehlasu, od jehož úmrtí letos uplyne 400 let, a hudbou východočeských graduálů. Vstup volný.

28. dubna – čtvrtek od 18:00, víceúčelový sál, CCV
Indiánská spiritualita: Přednáška kanadské indiánky Rose Wabasca
Neobyčejné vyprávění "Ženy dýmkové písně" z kmene Krí o její nelehké životní cestě zpět ke svým kořenům a indiánské spiritualitě. Rose přiváží mimo jiné učení "Medicínského kruhu" ke zharmonizování osobnosti a "Rodinného stromu" k nalezení svých kořenů a vztahů. Na přednášce zazní posvátné písně a na jejím začátku proběhne obřad okouření pelyňkem. Rose pochází z rezervace Driftpile u Malého Otročího jezera. Do České republiky přijíždí potřetí, tentokrát se svou přítelkyní Sharon Bellrose. Obě jsou Tanečnice Slunce a strážkyně modlitebních dýmek. Přednáška bude v angličtině, se simultánním překladem do češtiny. Vstupné 150,- Kč.

Upozornění
Uzavírky knihovny:
Od 11. do 15. dubna 2016 bude pobočka Moravské Předměstí B, ulice Jana Masaryka, uzavřena z důvodu revize knihovního fondu.
Ve dnech 22. – 23. dubna 2016 bude Literární kavárna z důvodu provádění povinných sanitačních dnů uzavřena.

Co by kdyby… Karel IV. žil v Hradci Králové  
Dětské oddělení U Velryby vyhlašuje soutěž pro všechny děti a studenty o nejlepší výtvarnou nebo literární koláž na téma Co by kdyby… Karel IV. žil v Hradci Králové. Vyhrát můžete hodnotné ceny, například krásné knihy nebo výtvarné potřeby. Ze všech soutěžních děl bude v listopadu 2016 uspořádána výstava. Soutěž bude probíhat od 1. dubna do 15. října 2016.

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení