Aktuality

Květnové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

PROGRAM KNIHOVNY MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy
4. dubna – 28. května, foyer 1. patro, CCV*
Oldřich Zelený - Opera fotografica: divadlo, opera, balet, cirkus
Fotografie Oldřicha Zeleného z osmdesátých a devadesátých let, převážně z Dolnosaské státní opery, z doby, kdy autor žil v emigraci v severoněmeckém Hannoveru.

5. dubna – 31. května, referenční centrum, CCV*
Portrét kontinentu 
Výstava portrétních snímků dětí ze všech členských států Evropské unie. Přijďte se podívat, jak vypadá nastupující generace našeho kontinentu a jakou budoucnost prorokují nám i sobě.

2. – 27. května, foyer 1. patro, CCV*
Stavba roku 2015 v Královéhradeckém kraji 
Prezentace přihlášených projektů v rámci 12. ročníku veřejné architektonické soutěže, kterou vypsal Královéhradecký kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Českým svazem stavebních inženýrů, Českou komorou architektů a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové.

2. – 31. května, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Anna Benešová – Magie světla 
Grafička Anna Benešová, absolventka kurzu fotografování, který každoročně pořádá Impuls Hradec Králové, začala fotografovat před sedmi lety převážně zážitky z cest po Evropě. V nynější tvorbě se ráda se pouští do vlastních fotografických improvizací.

2. – 31. května, dětské oddělení, CCV*
Knihovnické fantazie 
Knihovnice dětského oddělení U Velryby rády malují, tvoří a fotografují. Přijďte si prohlédnout tvorbu Šárky Skalické, Markéty Poživilové, Nikoly Jelínkové, Kateřiny Andrlové a ponořte se s nimi do světa fantazie.

3. – 30. května, galerie v přízemí, CCV*
Variace na renesanci 
Výběr prací inspirovaných renesancí, které vytvořili žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Habrmanova v letošním školním roce.

30. května – 30. června, foyer přízemí, CCV*
150 let SIA
Putovní výstava 150 LET české architektury prezentuje na 66 velkoformátových panelech prestižní výběr významných osobností  z oblasti stavitelství  a architektury. Cílem výstavy je představit to nejkvalitnější z oboru v naší republice.

Další pořady: 

4. května – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna - královský vějíř 
Připravte se na nadcházející horké letní dny  a přijďte si  s námi vyrobit originální vějíř  z dob vlády Karla IV. Koná se  s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstupné 20,- Kč.

4. května – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Green Dolphin Jazz Orchestr 
Kladný ohlas předchozího koncertu orchestru se zpěvačkou Zuzanou Grohovou vyvolal záměr oslavit jaro jazzovým soundem. Vstup volný.

5. května – čtvrtek od 10:00 a od 14:00, foyer 1. patro, CCV*
Informační lekce pro uživatele knihovny
Lekce pro stávající uživatele i pro veřejnost pořádá Oddělení pro dospělé   a Hudební oddělení. Poradíme, jak se orientovat v půjčovně, jak pracovat s on-line katalogem a čtenářským kontem. Vstup volný.

5. května – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Variace na renesanci
Vernisáž prací inspirovaných renesancí, které vytvořili žáci výtvarného oboru Základní umělecké školy Habrmanova v letošním školním roce. Vystoupí žáci hudebního oboru. Vstup volný.

9. května – pondělí od 16:00, Literární kavárna, CCV*
Brána jazyků otevřená 
Příjemné konverzační setkání s cizími jazyky. Přijďte si osvěžit angličtinu, němčinu, španělštinu a další jazyky. Vstup volný.

10. května – úterý od 16:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Výtvarná dílna – gotické vitráže 
Rodinná výtvarná dílna rozvíjející techniku batikování na papíře. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstup volný.

11. května – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna – frkací sloni 
Překvapte své kamarády papírovým slonem s legračním chobotem s frkačkou. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 20,- Kč.

12. května – čtvrtek od 10:00, zvuková knihovna, CCV*
Setkání s literaturou 
Další z pravidelných komponovaných literárních pořadů zvukové knihovny, ve kterém jsou představovány nové tituly na CD-MP3. Pořad je určen uživatelům zvukové knihovny. Vstup volný.

12. května – čtvrtek od 18:00, víceúčelový sál, CCV*
Abonentský akordeonový koncert
Absolventské vystoupení dvou akordeonistek ZUŠ Střezina. Rozmanitý program hudby více žánrů v interpretaci Petry Suntychové a Kateřiny Štěpánkové doplní mluvené slovo Jana Nevečeřela. Vystoupí i několik hostů a nově vzniklá studentská kapela. Vstup volný.

18. května – středa od 10:00 do 15:00, víceúčelový sál, CCV*
25 (K)roků s Tyfloservisem 
Soutěž v orientaci a pohybu lidí se zrakovým postižením a přednášky na toto téma pro veřejnost. Soutěže se mohou účastnit nevidomí a slabozrací lidé, kteří zvládají samostatný pohyb a orientaci s bílou holí. Další informace na www.tyfloservis.cz. Vstup volný.

18. května – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna – gotický pohár 
Přijďte se přenést do doby Karla IV. a vytvořit malovaný pohár na hostinu. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky. Vstupné 20,- Kč.

18. května – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Synové a dcery Karla Krále 
Seznámení s Otcem vlasti. Nikoli však v roli budovatele, válečníka a diplomata na poli politickém, ale naopak v roli rodinné, v hávu manžela a otce. Vstup volný.

19. května – čtvrtek od 12:00, Kukleny, Pražská třída 127/43
Knihovna na konci vesmíru 
Projektový den v pobočce v Kuklenách. Během odpoledne vás čekají vesmírné kvízy, komiksová Viktorčina dílna, či stavba kosmické lodi z kartonu. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstup volný.

19. května – čtvrtek od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Dva břehy jedné řeky 
Cyklus Aktivní a zdravý senior
Další z přednášek Ing. Ivy Kufr, věnující se tradiční čínské medicíně, psychosomatice nemocí a samouzdravujícím schopnostem lidského těla. Koná se  s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč.

25. května – středa od 15:00, víceúčelový sál, CCV*
Den Nizozemska 
Poutavé přednášky, květinové workshopy i kvízy na téma nejníže položené země Evropy pro vás budou připraveny u příležitosti předsednictví Nizozemska v Radě Evropy. Vstup volný.

25. května – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna - medúzy 
Vyrobte si barevnou medúzu k zavěšení do pokoje, která vám bude připomínat, že léto u moře se blíží. Koná se s podporou města Hradec Králové, Vstupné 20,- Kč.

26. května – čtvrtek od 8:00 do 16:00, víceúčelový sál, CCV*
Dotace EU
Praktický seminář pro neziskové organizace, vysoké školy, úřady práce, absolventy VŠ, matky na mateřské dovolené i zájemce o práci. Bližší informace na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Vstup volný.

17. května – úterý od 19:00, střecha CCV*
Poprvé v Hradci!!! Koncert na střeše knihovny - skupina O5 A Radeček
Unikátní koncert známé české skupiny O5 a Radeček na střeše knihovny v rámci celorepublikového TURNÉ NA STŘECHÁCH! Široká veřejnost zná kapelu díky populárním baladám Praha (Jedna holka...), Kristián, Máš mě na svědomí a duetu s Klárou Vytiskovou Zůstaň. Začátkem roku 2015 zaznamenala velký úspěch píseň Vloupám se, která kapelu O5 a Radeček vrátila zpátky na vrchol rádiových žebříčků. Česko - slovenský duet s Márií Čírovou patřil půl roku mezi nejhranější české skladby v rádiích a TV. Singl také dlouhé týdny okupoval přední příčky rádiových hitparád a videoklip se stal ve své době nejvyhledávanějším videem na českém internetu. Vstupné 190,- v předprodeji / 240,- Kč na místě. Předprodej zajištěn na infopultu v přízemí ústřední knihovny ve Wonkově ulici.

 

 

 

 AKCE MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE

 

Autorské čtení prozaika Davida Zábranského
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
4. 5. 18:00
David Zábranský vydal v minulém roce velmi ceněný román Martin Juhás čili Československo, ze kterého bude na večeru číst. Debutoval románem Slabost pro každou jinou pláž, za kterou obdržel cenu Magnesia Litera za objev roku. Pracoval jako právník v nevládních organizacích, od ledna 2015 je šéfredaktorem portálu CzechLit, který slouží k propagaci české literatury v zahraničí.

Autorská čtení finalistů ceny Česká kniha
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
4. 5. 19:00
V rámci 5. ročníku projektu Cena Česká kniha pořádáme autorská čtení tří finalistů.
Tři finálové tituly porota složená z akademiků, literárních překladatelů a knihkupců vybere 25. dubna.
Autorská čtení připravuje Hasan Zahirović. Hudební doprovod: Šimon Rahman.
Vstupné 40,- Kč

Autorský večer Ivana Kruise 
Dittrichova, Dittrichova 1543/2 Praha 2
6. 5. 17:00
Autorský večer básníka, editora a publicisty Ivana Kruise, který bude číst z připravované sbírky Dnění. Hostem bude výtvarnice Michaela Schrecková, která knihu ilustrovala.

Vzpomínka na Lenku Reinerovou 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (klubovna)
10. 5. 18:00
Srdečně zveme na vzpomínkový večer ke 100. výročí narození spisovatelky Lenky Reinerové. Ukázky z jejího díla přečte Hana Frejková. Uvede Marie Valtrová

Mír v Izraeli 
Pobočka Hradčany, Pohořelec 25/111, Praha 1
11. 5. 17:17
Spisovatel a publicista Jan Kovanic (Šaman z internetového deníku Neviditelný pes) navštívil v letech 2006, 2008 a 2014 Izrael. Své postřehy vydal jako „fejetonový cestopis“, který nazval případně: Mír v Izraeli. Dovíte se v něm, jaký je Izrael očima Jana Kovanice. Některé věci jsou zde neměnné po tisíce let, a jiné se mohou změnit během několika okamžiků. Jediné, co trvá, je mír. Je to mír mezi válkami, ale jenom Izraelci vědí, že tak je to s mírem vždycky. Beseda bude doplněna promítáním fotografií (ať už publikovaných, nebo i těch, které se do knihy nevešly), zážitky ze čtvrté cesty, autorským čtením i následnou autogramiádou.

Německo-český literární večer 
11. 5. 19:00
Večer Pražského literárního domu autorů německého jazyka
Christian Hussel (*1957) se vyučil soustružníkem, vystudoval divadelní vědu a sociologii. Přispívá do grafických časopisů, antologií a literárních časopisů. Vytvořil dvacet rozhlasových her a uvedl tři divadelní hry. Jiří Adámek (*1977) vyvinul originální typ hudebního či „sonického“ divadla, ve kterém mísí hudebně komponovanou strukturu, stylizované herectví a zvláštní přístup k jazyku. Je známý svými inscenacemi, mj. Tiká tiká politika (2006) či dětská inscenace Z knihy džunglí (2007). V rámci večera budou oba autoři číst ze svých textů.
Pořádá Pražský literární dům autorů německého jazyka ve spolupráci s Domem čtení Městské knihovny v Praze.

Book club
Pobočka Hradčany, Pohořelec 25/111, Praha 1
12. 5. 18:00
Knižní klub pro všechny, kteří si chtějí procvičit konverzaci v angličtině a poznat zajímavé knihy. Přečtěte si libovolné dílo napsané norským nebo finským autorem či autorkou a přijďte si s námi o něm popovídat. Pozvání přijala norská autorka Siri Pettersen (Ódinovo dítě) a finská autorka Elina Hirvonen (Až vyprší čas).
Norwegian and Finnish writers will be guests of our next book-club. They will introduce their work, literature of Nordic countries and also about book-clubs of that cold north. So read a book by Norwegian or Finnish author and come.

Co by tomu řekl knihovník 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál)
16. 5. 19:00
Kdo je to knihovník? Knihovník je zpravidla definován jako „pracovník knihovny, vykonávající odborné knihovnické práce, zahrnující výběr, zpracování, organizování, vyhledávání, zpřístupňování, resp. dodávání dokumentů a informací uživatelům knihovny.“ Takhle to zní jednoduše. Ale co když jste knihovníkem v Magické knihovně Neviditelné univerzity? A co když jste se díky tomu změnili v orangutana? A plat dostáváte v banánech? To můžete zjistit na přednášce překladateleJana Kantůrka, který svět Úžasné zeměplochy spisovatele Terryho Pratchetta virtuózně přiblížil českým čtenářům. Knihovník je jeho nejmilejší zeměplošská postava možná i proto, že si vystačí s jediným slovem: „Oook.“
Vstupné 50,- Kč

Fresh books 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (Dílna)
18. 5. 17:00
Nemáte si s kým popovídat o právě přečtené knize? Nebaví vaše přátele poslouchat, co úžasného jste tentokrát četli? Přijďte k nám! Čtenářský klub FRESH BOOKS je místo, kde se budou setkávat nadšení příznivci žánru Young Adult/New Adult. Tato setkání budou probíhat v příjemném prostředí, které nám bude poskytovat nově vzniklý komunitní prostor Dílna v budově Ústřední knihovny MKP na Mariánském náměstí. Zájemci se budou scházet nad předem domluvenými knihami jednou měsíčně vždy ve středu odpoledne. Na neformálních schůzkách Vás uvítají přátelské knihovnice, jež jsou samy nadšenými čtenářkami žánru Young Adult. Na květnovém setkání si budeme povídat o první knize ze série od autorky jménem Sabaa Tahir – Jiskra v popelu.

Pulzující podoby současné české literatury: Diskuze o dnešní situaci
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
25. 5. 18:00
Celý letošní cyklus zaměřujeme na proměňující se tvář současné české literatury. O tom jaká tato tvář je, a také s čím se česká literatura potýká, bude hovořit dramaturg Domu čtení Josef Straka se svými nejen literárními hosty.

Fenomén Shakespeare (ve spolupráci s British Council)
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (velký sál)
25. 5. 19:00
Přednáší prof. PhDr. Martin Hilský, CSc.     
William Shakespeare – světoznámý dramatik a básník. Letos slavíme 400 let od jeho úmrtí, ale jeho dílo je stále živé. Proč se jeho hry hrají na světových jevištích a proč zajímají i malé ochotnické spolky? Čím Shakespearovo dílo oslovuje lidi na celém světě napříč kulturami i jazyky? Co stojí za tímto fenomenálním úspěchem?  Jak se v běhu století mění způsob vnímání Shakespearova díla? Přednáška našeho špičkového anglisty a překladatele profesora Martina Hilského nám přiblíží nejenom život W. Shakespeara na přelomu 16.století v Anglii, ale také 400 let života jeho díla v Anglii i mimo ni.
Akce je zařazena do celosvětového programu oslav a projektu British Council Shakespeare lives / Spakespeare žije
Vstupné 60,- Kč

Literární dílny s Terezou Matouškovou 
Pobočka Smíchov, Náměstí 14. října 15/83, Praha 5
26. 5. 16:00 - 18:00
Píšete do šuplíku? Toužíte jednoho dne vydat knihu? Chcete se dozvědět něco víc o tvůrčím psaní? Přijďte si zkusit pár kreativních úkolů mezi lidi, kteří mají stejný sen jako vy. Literární dílny pro mládež pod vedením Terezy Matouškové přicházejí po čtyřech letech úspěšného fungování v Brně i do Městské knihovny v Praze. Tak to nepropásněte!

 

 

 

PŘIJDTE SI S KNÍŽKOU PŮJČIT I SEMÍNKA

V doubravecké knihovně si ode dneška můžete půjčit nejen knížky, ale také osivo pro svou zahrádku. Pro všechny nadšené zahrádkáře, pěstitele a milovníky rostlinek jsme otevřeli Semínkovnu. Máte přebytky osiva, které letos nevyužijete? Podělte se a darujte je druhým v Semínkovně, na oplátku si můžete vybrat jiné na svou zahrádku nebo balkón. Čtenáři knihovny si můžou do košíčku přidat také literaturu o pěstování květin, zeleniny a bylinek. Semínkovna je všem volně přístupná vždy v otevírací době knihovny: v pondělí, úterý, ve čtvrtek a v pátek od 9 do 18 hodin a ve středu od 9 do 12 hodin.

„Semínkovna je iniciativa, která vznikla na podporu svobodného sdílení osiva, semenaření a přírodního zahradničení. Tak jako se v knihovně půjčují knihy, semínkovna nabízí osivo do vaší zahrádky. Tak jako se do knihovny knihy po přečtení vracejí, tak i při sklizni vaší zeleniny myslete na sdílení sklizených semínek v semínkovně… Sázejte, sklízejte, sdílejte… svobodně, ekologicky a ekonomicky!“ Více informací najdete na seminkovny.wordpress.com.

 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY BEROUN

 

Pankáč v kostele / čtení, povídání, hudba
Juraj Jordán Dovala – brněnský biskup Církve československé husitské, spisovatel a folkový písničkář. Žije v Hodoníně, kde je také předsedou České křesťanské akademie. Vyšlo mu několik knih, např. Kôrkar, Kyrie eleison, Som Husákovo dieťa, Chrám uprostred trhoviska, česky Pozvání do ticha a Pankáč v kostele. Autorský večer se koná ve čtvrtek 12. května od 17:30 hodin. Vstup volný, rezervace míst ve studovně. Akce se koná ve spolupráci s Českobratrskou církví evangelickou v Berouně.

Kurz šitého šperku
Další kurz korálkování pod vedením Růženy Mikulové se uskuteční v pondělí 16. května od 16:00 hodin na pobočce knihovny na sídlišti. Cena 350 Kč.

Igelitka pro Český rozhlas
Rudolf Kadeřábek připravil pro archiv Českého rozhlasu výběr kazet s nahrávkami rozhovorů s některými osobnostmi české kultury a lidmi žijícími v blízkosti takových osobností. Svůj bohatý život mu převyprávěla například manželka Petra Křičky, vyprávěla mu první Mánička Josefa Skupy, společnice Olgy Scheinpflugové, kterou s Olgou vyženil Karel Čapek, Jana Seifertová, dcera Jaroslava Seiferta, Boris Soloďankin, kterého přivezli naši legionáři z Ruska a dočasně ho zaměstnal Jan Werich. Poslech těchto dokumentů s besedou se uskuteční ve čtvrtek 19. května od 17:30 hodin. Vstup volný, rezervace míst ve studovně.

Ležela kočka s andělem
Křest nové knihy povídek Jana Velíška, kterou vydá nakladatelství Machart, se uskuteční ve středu 25. května od 18:00 hod. v sále Klubu důchodců. Vstup volný, rezervace míst ve studovně.

Útěk do nemoci – tajemná řeč lidského těla
Je nemoc šance pro nás a pro okolí, nebo prokletí, kterému nerozumíme? Co se nám naše tělo snaží nemocí sdělit? Léčitelka Jana Jarošová se nám pokusí tyto otázky zodpovědět na kazuistikách z její praxe. Naše těla s námi dokonale komunikují. Naučme se tuto řeč vnímat a propojovat signály těla s vědomou myslí. Dívat se na bolest z jiných úhlů. Hledat cesty a možnosti sebeuzdravení. Pochopit mechanismy útěku do nemoci, včas je odhalit a umět s nimi zacházet. A to nejen z pohledu jednotlivce, ale především v kontextu rodinných a společenských vazeb. Měnit své myšlení, aby se náš život stal radostnějším. Přednáška se koná ve čtvrtek 26. května od 17:30 hodin. Vstup volný, rezervace míst ve studovně. 

Fotoakordy
Výstava Ing. arch. Jany Vinterové a Jiřího Pavlise představí nové pohledy těchto berounských fotografů na svět kolem nás. K vidění bude v prostorách oddělení pro dospělé a studovny a ve vestibulu knihovny po celý měsíc květen. Vernisáž se koná v pondělí 2. května od 17:30 hodin.

Soboty na dětském – 28. května, 8:30 – 11:00 hod. 

 

 

 

PROGRAM ČÍTÁRNY A KAVÁRNY AVION

 

Do 19. 5.
Výstava v rámci 3 Bienále v Těšínských Benátkách
Pořádá Fundacja Animacji Społeczno-Kulturalnej, OS PŮDA a Městská knihovna Český Těšín. Tato akce je financována městem Český Těšín

Úterý 3. 5. v 16 hod.
Akordeonový koncert
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín. Vstup zdarma

Středa 4. 5. v 16 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 6. 5. v 15:30 hod.
Hudebně-básnický salon
Odpoledne veršů ke Dni matek
Přednášet bude Marie Konečná, zahraje Bronislava Gabrielová. Pořádá Klub přátel výtvarného umění. Vstup zdarma

Pondělí 9. 5. v 17 hod.
Čtenářský diskuzní klub – PL
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 10. 5. v 15 hod.
Představení ke Dni matek 
Neobvyklé překvapení od dětí u příležitosti svátku Dne matek. Děti z mateřské školy Masarykovy sady si pozvaly své maminky a babičky na pohádkový minimuzikál "Koblížek Neposeda". Porádá MŠ Kontešinec

Čvrtek 19. 5. v 16 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 20.5. v 17 hod.
Hudební salon 
Chanson Tap
Vystoupí kytarista Igor Šelešovský (hraje ojedinělou technikou „Eight Finger tapping“) a zpěvačka Šárka Secová, českotěšínská rodačka. Můžete se těšit na známe šansony, jazz, blues a soul. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 100 Kč, pro členy klubu AKROPOL 70 Kč.

Od 20. 5. do 9. 6.
Výstava Eduardo Barrera Arambarri
Mexický typograf a designer, držitel Grand Prix Bienále Brno 2008. Pořádá OS PŮDA a Městská knihovna Český Těšín. Tato akce je financována městem Český Těšín

Čtvrtek 26. 5. v 10 hod.
Slavnostní ukončení letního semestru VU3V
Pořádá Městská knihovna Český Těšín

Pátek 27. 5. v 16 hod.
Legenda Ludvík Aškenázy
Literárního setkání a rozuzlení pozoruhodného životního příběhu L. A. se můžete zúčastnit v 16:00 v Sali konferencyjnej Zamku w Cieszynie. Od 17:00 pak proběhne pokračování v Čítárně a kavárně Avion, kde se budeme těšit z účasti Jindřicha Manna Aškenazyho a dalších literárních hostů. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Sobota 28. 5. v 10 hod.
Vyhodnocení mezinárodní literární soutěže pro žáky základních škol Stań se spisovatelem  na téma „Píšeme paměti“. Pořádá Městská knihovna Český Těšín

Pondělí 30. 5. v 17 hod.
Čtenářský diskuzní klub – CZ
Budeme si povídat o knize Jonase Jonassona "Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel".. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

 

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení