Aktuality

Červnové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

AKCE V KNIHOVNĚ MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy:

do 30. června, foyer přízemí, CCV*
150 let SIA
Putovní výstava 150 LET české architektury prezentuje na 33 velkoformátových panelech prestižní výběr významných osobností z oblasti stavitelství  a architektury. Cílem výstavy je představit to nejkvalitnější z oboru v naší republice.

do 30. června, foyer 1. patro, CCV*
Atmosféra divadelního festivalu 
Výstava fotografií pořízených na fotografickém workshopu pořádaném v průběhu Open Air programu a mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové 2015. Vystavující: Anna Benešová, Jiří Cvrkal, Jiří Drbohlav, Monika Ficková, Kamil Klembara, Hana Posltová, Petr Soukeník, David Šimůnek, Dita Valachová, Stanislav Valnoha, Marcela Zuchová, Jana Morávková, Veronika Senjuková a Tomáš Saidl.

do 28. července, galerie v přízemí, CCV*
Vladimír Plocek - Obrazy 
Výstava obrazů Vladimíra Plocka a tvorby jeho přátel: Vladimíry Bednářové-Plockové (fotografie), Josefa Filipa (pískovcové sochy), Blanky Marešové (keramika) a Sylvie Majerové (umělecký šperk).

7. června – 31. srpna, dětské oddělení, CCV*
Na křídlech ptáků 
Přijďte si prohlédnout veselou výstavu dětí z Mateřské školky Kamarád.

28. června – 31. srpna, foyer 1. patro, CCV*
Zeptejte se dětí...
Výstava prezentující výtvarné práce dětí z terapeutických skupin Manželské a rodinné poradny Hradec Králové. Vystavené obrázky naleznete v malírně dětského oddělení U Velryby a ve foyer 1. patra

Další pořady:

7. června – úterý od 16:00, dětské oddělení, CCV*
Na křídlech ptáků 
Přijďte si prohlédnout výstavu dětí z Mateřské školky Kamarád spojenou s veselou vernisáží. Vstup volný.

7. června – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV*
David Bowie´/ Ziggy Stardust: Muž, který prodal svět
Pořad Jana Šimka o nedávno zemřelé hudební osobnosti, která profilovala hudbu druhé poloviny 20. století. Vstupné 20,- Kč.

7. června – úterý od 17:00, foyer 1. patro, CCV*
Atmosféra divadelního festivalu 
Vernisáž výstavy fotografií z mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů Hradec Králové 2015. Hudební doprovod Jana Bauerová, úvodní slovo Jana Neugebauerová. Vstup volný.

8. června – středa od 16:00, Moravské Předměstí A, Formánkova, výměník C33
Pohádkou proti dešti 
Pohádkou proti dešti, tentokrát na dvoře Karla IV., zveme všechny milovníky pohádek a středověku. Na stanovištích v okolí pobočky Moravské Předměstí ve Formánkově ulici vás čekají zábavné úkoly, soutěže a pro všechny účastníky je připravena odměna. Pro děti v kostýmech máme malé překvapení. Koná se s podporou Ministerstva kultury České republiky v rámci projektu Karel žije. Vstup volný.

Ve čtvrtek 9. června, 23. června a 30. června od 14:00 do 15:00, střecha, CCV*
Jóga pro každého 
Letní kurzy jógy pro začátečníky i pokročilé všech věkových kategorií. Bude probíhat na netradičním místě – na střeše knihovny! Lektorka Milena Šalomounová. Vstupné 50,- Kč.

9. června – čtvrtek od 18:00, víceúčelový sál, CCV*
Principals – Superstruny čisté a jasné
omorní koncert dua Principals, unikátního spojení kytary, cembala a zpěvu. Zazní skladby J. Dowlanda, A. Vivaldiho, L. Brouwera, M. Piasieczneho, J. Adamse, Š. Raka. Více na www. principals.cz. Vstupné 100,- Kč.

17. června – pátek od 20:30, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Letní kino pro děti 
Rozloučení se školním rokem. Večerní promítání dětského filmu v zahradě knihovny. Pro děti bude připraven popcorn a tombola. Vstupné dobrovolné.

22. června – středa od 18:15, mimo prostory CCV*
Čapek zamilovaný 
První z řady literárních večerů
Scénické čtení v provedení Divadla Jesličky s tematickým hudebním doprovodem připomene Karla Čapka jako zamilovaného hradeckého studenta. Kde: na malém pódiu na Malém náměstí. Režie: Monika Janáková. Účinkuje: Karel Pešek jr. a další. Večer je součástí programu festivalu Open Air 2016. Vstup volný.

23. června – čtvrtek od 11:00 a od 18:00, víceúčelový sál, CCV*
August Renoir: Tichá polemika s impresionismem 
Cyklus Evropského umění pro seniory
Přednáška PhDr. Jany Jebavé o francouzském impresionistickém malíři, jehož tvorba je přerodem starého a nového vidění. Původně malíř porcelánu, rytec a dekoratér, jenž byl ovlivněn a ovlivňoval okruh impresionistů. Vstupné 20,- Kč.

28. června – úterý od 16:00, foyer 1. patro, CCV*
Zeptejte se dětí...
Vernisáž výstavy, na které si budete moci prohlédnout výtvarné práce dětí z terapeutických skupin Manželské a rodinné poradny Hradec Králové. Vstup volný.

28. června – úterý od 18:00, víceúčelový sál, CCV*
Deník běžkyně v nejlepších letech 
Beseda s autorkou dvou úspěšných knih Zuzanou Součkovou o radostech a strastech na trati běžecké i životní. Autorka má na svém kontě půlmaratony, maratony, 24hodinové běhy, ale i terénní triatlony a horské běhy. O tom, že věk je jen číslo a že v padesáti rozhodně není na běhání pozdě, jak si i ona zpočátku myslela, Vás přesvědčí běžkyně a inspirativní dáma ze Stříbra. Vstup volný.

 

 

 

 PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY V PRAZE

 

Autorské čtení rakouského spisovatele českého původu Milana Ráčka 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
8. 6. 18:00
Rakouský autor českého původu Milan Ráček představí svou novou knihu Na jeden život až příliš. Děj tohoto biografického románu je zasazen do první poloviny 20. století. Hlavní hrdina, voják, legionář a pedagog František Kreps, pochází z ekonomicky zajištěné rodiny, žijící v nevelkém východočeském městě. Autor popisuje jeho službu v rakousko-uherské armádě, následné ruské zajetí a působení v legiích, dále jeho život v Československu po první i druhé světové válce.

Marc Chagall: Rusku a jinám oslům
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
15. 6. 18:00
Vzpomínky a svědectví Marka Zacharoviče Šagala, židovského chlapce z Běloruska, který se později stal světoznámým malířem. Krátce se nechal unášet proudem iluzí Říjnové revoluce. Vzápětí své milované Rusko navždycky opustil. Marc Chagall zemřel před třiceti lety v Paříži, kde prožil většinu svého dlouhého života. Číst, vyprávět a promítat bude Daniel Razím – literární editor, autor a dokumentarista.  

Book Club 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (klubovna) 
16. 6. 18:00
Knižní klub pro všechny, kteří si chtějí procvičit konverzaci v angličtině a poznat zajímavé knihy. Přečtěte si libovolné dílo napsané ukrajinským autorem a přijďte si o něm popovídat.

Knihovna v knihovně aneb Vše, co jste chtěli kdy vědět o Knihovně Václava Havla, ale báli jste se zeptat  
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (malý sál) 
21. 6. 17:00 
Pozdní odpoledne věnované poslání, tajemstvím a plánům Knihovny Václava Havla. Vystoupí ředitel Michael Žantovský, editorka Anna Freimanová, vedoucí archivu Martin Vidlák, šéfdramaturg programu Jáchym Topol, šéfproducent Pavel Hájek, fotograf Ondřej Němec a další. Překvapení není vyloučeno. Koná se v rámci projektu Havel@80.

Víno a literatura 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
22. 6. 18:00
Historie a současnost českého vinařství a vztah vína a literatury: Svatováclavské legendy, Svár vody s vínem, mravoučná literatura v 16. Století, víno v poezii. Přednáší znalec dějin vinařství a historie Pavel Kukal.

Fresh books 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1 (Dílna)
29. 6. 17:00
Nemáte si s kým popovídat o právě přečtené knize? Nebaví vaše přátele poslouchat, co úžasného jste tentokrát četli? Přijďte k nám! Čtenářský klub FRESH BOOKS je místo, kde se budou setkávat nadšení příznivci žánru Young Adult/New Adult. Tato setkání budou probíhat v příjemném prostředí, které nám bude poskytovat nově vzniklý komunitní prostor Dílna v budově Ústřední knihovny MKP na Mariánském náměstí. Zájemci se budou scházet nad předem domluvenými knihami jednou měsíčně vždy ve středu odpoledne. Na neformálních schůzkách Vás uvítají přátelské knihovnice, jež jsou samy nadšenými čtenářkami žánru Young Adult. Na květnovém setkání si budeme povídat o prvních třech dílech série od autorky Kiery Cass – Selekce, Elita a První.

Literární dílny s Terezou Matouškovou
Pobočka Smíchov, Náměstí 14. října 15/83, Praha 5
30. 6. 16:00 - 18:00
Píšete do šuplíku? Toužíte jednoho dne vydat knihu? Chcete se dozvědět něco víc o tvůrčím psaní? Přijďte si zkusit pár kreativních úkolů mezi lidi, kteří mají stejný sen jako vy. Literární dílny pro mládež pod vedením Terezy Matouškové přicházejí po čtyřech letech úspěšného fungování v Brně i do Městské knihovny v Praze. Tak to nepropásněte! Je nutné přihlášení předem na emailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.">Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Přednost mají zájemci ve věku 15–20 let.

Autorské čtení amerického spisovatele Roberta Fulghuma
Avoid Floating Gallery, náplavka pod Výtoní, Praha 2
30. 6. 19:30
Začátek festivalu Na vlnách MKP- ve spolupráci s bibliobusem Oskar
Už se vám někdy chtělo kýchnout, zrovna když jste nad dřezem rukou pojídali těstoviny a zapíjeli je džusem z krabice? Robert Fulghum Vás zve na Avoid Floating Gallery – užijete si na něm spoustu zábavy a po vylodění bude náš svět moudřejší, veselejší a barevnější! Přijďte na čtení z jeho knihy Poprask v sýrové uličce. Následuje hudební večer šansoniérky Markéty Burešové. Bibliobus Oskar bude u Avoid Floating Gallery od 18:00 do 21:30. 

 

 

 

 VÝSTAVA V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ MOST

 

Výstava Most x Ostrava 2 x 9 proběhla v říjnu a listopadu 2014 v Galerii Zlatá trojka v mostecké knihovně. Na výstavě viselo ve třech výstavních síních 130 obrazů od 18 vybraných výtvarníků, po devíti z každého hornického města (2 x 9). Letošní výstava v galerii VŠB-TU v Ostravě bude na oplátku hostit devět výtvarníků mosteckých (1 x 9): Helena Ambrosová, František Bodlák, Karel Bořecký, Vladimír Hadomský, Karel Gyurjan, Walter Lauf, Tomáš Ondrášek, Sylva Prchlíková, Jan Štěchovský. Na výstavě můžete vidět nejen malby různého žánru, ale také fotografie. Výstava je v Městské knihovně v Mostě k vidění do 30. června.

 

 

 

AKCE V ČÍTÁRNĚ A KAVÁRNĚ AVION

 

Do 9. 6.
Výstava Eduardo Barrera Arambari
Mexický typograf a designer, držitel Grand Prix Brno 2008. Pořádá Spolek Půda, Městská knihovna Český Těšín a Pavel Noga. Tato akce je financována městem Český Těšín.

Středa 8. 6. v 17 hod.
Literární salon
Básník Henryk Jasiczek
Zveme vás na přednášku doc. Libora Martinka ze Slezské univerzity v Opavě na téma Básník Henryk Jasiczek (1919 - 1976). Na závěr besedy k životu a dílu tohoto populárního těšínského spisovatele bude pokřtěna odborná monografie L. Martinka věnovaná Henryku Jasiczkovi. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Pátek 10.6. v 16:30 hod.
V kavárně Avion, která není - v kavárne Avion, která je
U příležitosti 20. výročí premiéry programu z cyklu V kavárně Avion, která není a 6. narozenin kavárny Avion zveme na česko-polský literárně-hudební večer Renaty Putzlacher-Buchtové a jejich hostů. Můžete se těšit na slavnostní uvedení české verze knihy o kavárně Avion a jazz v podání těšínských hudebníků.

Od 10. 6. do 25.6.
Výstava
Danuše  Vítková-Klimková
Brněnská malířka je autorkou ilustrací k české verzi knihy Renaty Putzlacher o kavárně Avion. Zahájení výstavy se bude konat u příležitosti slavnostního
uvedení knihy a 6. narozenin kavárny Avion. Pořádá Spolek Půda a Městská knihovna Český Těšín. Tato akce je financována městem Český Těšín

Pondělí 13. 6. v 17 hod.
Čtenářský diskuzní klub – PL
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Středa 22. 6. v 9 hod.
Oceňování nejlepších žáků českotěšínských základních škol
Pořádá Městský Úřad Český Těšín

Pondělí 27. 6. v 17 hod.
Čtěnářský diskuzní klub – CZ
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma

Úterý 28. 6. v 16 hod.
Koncert žáků a učitelů
Pořádá Základní umělecká škola Pavla Kalety

 

 

 

PROGRAM MĚSTSKÉ KNIHOVNY V BEROUNĚ

 

Síť, o které se mluví příliš málo
Země, Sluneční soustava, blízké hvězdy, hvězdokupy, galaxie... Ale co je dál? Má vesmír nějakou strukturu? Je snad Země uvězněna uvnitř obří sítě? Vše se dozvíte na přednášce o vysokoškálové struktuře vesmíru. Přednášet bude Mgr. Lenka Zychová z Masarykovy univerzity v Brně. Akce se koná v pondělí 6. června 2016 od 17:30 hod. Vstupné 30 Kč, předprodej ve studovně.

Pohledy stranou
Zahájení výstavy fotografií Magdaleny Wagnerové, spisovatelky, fotografky a redaktorky nakladatelství Havran. Akce se uskuteční v úterý 7. června 2016 od 17:00 hod. v rámci festivalu Stranou – evropští básníci naživo. Vstup volný.

Mikołaj Łoziński a Irena Dousková
Úspěšný polský spisovatel a fotograf Mikołaj Łoziński bude číst ze svého románu Kniha (v překladu Lenky Kuhar Daňhelové). Hlavním tématem knihy je historie spisovatelovy rodiny a vztahy mezi jeho nejbližšími. Prozaik odhaluje tajemství a osudy tří generací od druhé světové války, přes výjimečný stav, až k současnosti. Autor napsal působivý román o komplikovaných lidských vztazích a citech, které jsou v různých historických okolnostech jakoby lehce načrtnuty – a přitom tvoří velice plastický obraz osudů jediné rodiny. Setkáme se také s Irenou Douskovou, skvělou vypravěčkou a spisovatelkou (např. Hrdý Budžes, Medvědí tanec). Autorka nám představí svou nejnovější sbírku poezie Napůl ve vzduchu. Hudební doprovod zajistí Irena a Vojtěch Havlovi. Akce se uskuteční v úterý 7. června 2016 od 17:30 hod. a je součástí festivalu Stranou – evropští básníci naživo. Vstup volný.

Kurz šitého šperku
Další kurz korálkování pod vedením Růženy Mikulové se uskuteční v pondělí 13. června 2016 od 16:00 hodin na pobočce knihovny na sídlišti. Cena 250 Kč.

Babi, dědo, vyprávějte!
Rodinné centrum Slunečnice letos vyhlásilo výtvarnou soutěž pro děti, v rámci které malí výtvarníci ztvárnili život svých prarodičů, když ti byli ještě dětmi. Cílem soutěže bylo přivést k sobě dvě generace a dát jim společné téma, díky kterému budou moci strávit spolu hezky naplněný čas. Soutěž byla vyhlášena ve třech kategoriích: do 5 let, 6-10 let, 11-15 let. Deset nejzajímavějších obrázků z každé kategorie bude během měsíce června vystaveno v prostorách oddělení pro dospělé.

Soboty na dětském – 25. června 2016, 8:30 – 11:00 hod.

 

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení