Aktuality

Prázdninové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

 

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

NA VLNÁCH MKP

 

Náplavka u železničního mostu
Rašínovo nábřeží, pod Výtoní, stanice tramvají 3, 7, 17

Program s hosty Domu čtení MKP:

12. 7. 2016
19:30 - Knihovnický večer
Knihovníci jsou lidé mnoha tváří. Někteří z nás dokonce i malují, píší, hrají divadlo a vydávají knihy. Knihovnický večer otevřeme pouličním divadlem Hanky Holubkovové na téma pražských pověstí. Z autorů vám představíme Vladimíru Boškovou z Ústřední knihovny a Vikiho Schocka, který ještě nedávno brázdil pražské ulice s bibliobusem. Herečku Martinu Balážovou uvidíte v její autorské inscenaci o životě a díle Alfonse Muchy „Ženská epopej“ (Léto – Sarah Bernhardt).
Off program: Koncert kapely Dekadent Fabrik, se zadní projekcí, a texty Davida Cajthamla, Viktora Špačka a Josefa Straky

14. 7. 2016
19:30 - Večer sci-fi a fantasy
Nejmladší veteráni
Setkáním nad literaturou science fiction a fantasy vás provede trojice mladých autorů. Kromě toho, že jde o nejmladší generaci úspěšných tvůrců, nemají jejich texty mnoho společného - jedno je klasická dobrodružná fantasy, druhé military scifi a třetí humoristická akční jízda. Prostě vám předvedeme, jak tento žánr dokáže být pestrý. Těšit se můžete na Haninu Veselou, Karla Doležala a Jana Kotouče. Uvádí Míla Linc.
Off program: Ohňová show

19. 7. 2016
19:30 - Večer nakladatelství ARGO
Večer nakladatelství ARGO bude věnován zejména výběrové řadě Angloamerických autorů AAA, kterou představí překladatel Petr Onufer. Jako první host vystoupí irský spisovatel, žijící dlouhodobě v České republice, Justin Quinn, který bude číst ze své knihy Mezi vilami a básnických textů. Druhým hostem bude Helen Oyeyemi, která patří navzdory svému mládí mezi nejuznávanější současné britské prozaičky. Je autorkou pěti románů. Večer uvádí redaktor nakladatelství ARGO Richard Klíčník.
Off program: Solo jazz piano koncert Tomáše Sýkory 

21. 7. 2016
18:00 Pohádka pro starší děti FAUST
Stará truchlohra českých kočovných loutkářů. Jak lehké je sejít z cesty a obzvlášť těžké poznat ďábla, když je často zabalen v rouše beránčím. A jak ještě složitější je opustit svůj sen. Sen být lepším člověkem. Hraje loutkové divadlo Toy Machine.
19:30 - De getuigen du Théâtre (Svědci divadla)- večer časopisu PLAV
Netrpělivě očekávaný letní večer na palubě lodi Avoid! Režírovat tentokrát budeme texty z čísla 6/2016 věnovaného belgickému divadlu. Žádné tragédie, bude letně veselo, například s dadaistou Clémentem Pansaersem a jeho Kejklíři nebo vlámským autorem Hugem Clausem a jeho Svědky. Přijďte se pobavit ve třech jazycích na večer časopisu Plav! Off program: Balcony TV

 

 

 

PRÁZDNINY V KNIHOVNĚ MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy:
do 28. července, galerie v přízemí, CCV*
Vladimír Plocek - Obrazy 
Výstava obrazů Vladimíra Plocka a tvorby jeho přátel: Vladimíry Bednářové-Plockové (fotografie), Josefa Filipa (pískovcové sochy), Blanky Marešové (keramika) a Sylvie Majerové (umělecký šperk).

do 31. srpna, dětské oddělení, CCV*
Na křídlech ptáků 
Přijďte si prohlédnout veselou výstavu dětí z Mateřské školky Kamarád. 

do 31. srpna, dětské oddělení, CCV*
Zeptejte se dětí...
Výstava prezentující výtvarné práce dětí z terapeutických skupin Manželské a rodinné poradny Hradec Králové. Vystavené obrázky naleznete v malírně dětského oddělení U Velryby a ve foyer 1. patra.

do 31. července, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Jindra Koldinská – Portréty
Výstava fotografky z Týniště nad Orlicí, jejíž největší zálibou je fotografování portrétů lidí, na kterých se snaží zachytit i kus jejich duše. Věčnou inspirací je jí také příroda a hudba.

do 30. srpna, foyer 1. patro, CCV*
Jarmila Gregorová a Roman Morcinek - Krajiny 2
Krajina představuje nepochybně jedno z ústředních témat prací Jarmily Gregorové a Romana Morcinka. V jejich tvůrčích přístupech je provází nesporná pokora k dokonalosti běhu přírodního světa, v jehož systému jsme pouze nepatrnou složkou.

1. – 31. srpna, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Pavel Štochl - Noc & den
Výstava fotografií Pavla Štochla, absolventa kurzů fotografie, které pořádá každoročně IMPULS Hradec Králové, centrum podpory uměleckých aktivit, pod vedením Ivana Nehery. Pavel Štochl velice rád cestuje. Na svých cestách pro svůj objektiv objevuje přírodní krásy a architektonické prvky. Proto i na výstavě můžete zhlédnout fotografie na toto téma.

4. srpna – 27. září, galerie v přízemí, CCV*
První východočeská himalájská expedice, 1976
V roce 1976 byli Východočeši jedinou úspěšnou výpravou v Kašmírském Himálaji, kde zdolali jeho nejvyšší vrchol Nun Peak (7 135 m) a prvovýstupem nezlezenou severozápadní stěnou hory se zapsali do historie světového horolezectví. Projeli kus Orientu a pořídili také dokumentaci cizincům dlouho zakázané oblasti Ladakhu-Malého Tibetu, žijícího tehdy na úrovni mladší doby kamenné. Expedice se těšila značné popularitě, kterou si zasloužila hlavně svými výsledky. Uspěla v konkurenci zahraničních expedic, a proto vzbudila pozornost i v cizině; v tuzemsku pak obdržela ocenění "za mimořádný sportovní výkon".

Další pořady: 
23. července, 20. srpna, 27. srpna – od 10:00 do 16:00, koupaliště Flošna
S knihovnou na Flošnu!
Den plný zábavy, her a soutěží na koupališti Flošna se stánkem knihovny a knižním bazarem pro děti i dospělé. Akce se uskuteční pouze za pěkného počasí.

Pondělí: 11. července, 18. července, 25. července, 1. srpna, 8. srpna, 15. srpna, 22. srpna, 29. srpna – od 17:00 do 18:00, střecha, CCV*
Středa: 13. července, 20. července, 27. července, 3. srpna, 10. srpna, 17. srpna, 24. srpna, 31. srpna – od 9:00 do 10:00, střecha, CCV*
Kurzy strečinku s meditací 
Prázdninové kurzy strečinku s meditací pro všechny věkové kategorie, které se budou se konat na střeše knihovny! Lektorka Lenka Holásková. Vstupné 50,- Kč.
Čtvrtek: 14. července, 21. července, 28. července, 4. srpna, 11. srpna, 18. srpna, 25. srpna – od 17:00 do 18:00, střecha, CCV*
Jóga pro každého 
Letní kurzy jógy pro začátečníky i pokročilé všech věkových kategorií. Bude probíhat na netradičním místě – na střeše knihovny! Lektorka Milena Šalomounová. Vstupné 50,- Kč.

11. července – pondělí od 12:00 a od 14:00, víceúčelový sál, CCV*
Jana Jebavá – Obdivuhodné příběhy v umění: Ženy v bibli
Cyklus Evropského umění pro seniory
Vyprávění o osudech ženských postav v Bibli. Každá z nich představuje výraznou osobnost, která zasáhla do dějin lidské kultury. Jejich příběhy ztvárňovali umělci v různých výtvarných epochách. Vstupné 20,- Kč.

12. července – úterý od 12:00 a od 14:00, víceúčelový sál, CCV*
Jana Jebavá – Secese, Alfons Mucha a Documents Décoratifs 
Cyklus Evropského umění pro seniory
Nejvýraznější styl přelomu 19. a 20. století, který ovlivnil nejen architekturu, malířství a sochařství, ale také módu, užité umění a styl života v předválečné Evropě. Přednáška se zaměřuje především na pražskou secesi a představení osobnosti předního představitele secesního umění Alfonse Muchy. Vstupné 20,- Kč.

13. července – středa od 16:30, víceúčelový sál, CCV*
Testování IQ
Další testovací den Mensy ČR. Nově věk pro testované je 5 let. Další informace a přihlášky na testování najdete na http://www.mensa.cz/testovani-iq/. Poplatek za testování je 290 Kč, studenti 190 Kč.

14. července – čtvrtek od 14:00, dětské oddělení, CCV*
Výtvarná dílna – Jak to bylo tenkrát u Královýho Hradce 
Vydejte se s námi na cestu slavným bojištěm u Hradce Králové z roku 1866. Průvodci vám budou děda s Matějem, kteří pro vás mají připravené poutavé vyprávění, ale i spoustu úkolů, hádanek a malování. Vstup volný.

14. července – čtvrtek od 16:00, foyer 1. patro, CCV*
Křest knihy Tajemný průvodce strážce bojiště
Vydejte se s námi na cestu slavným bojištěm u Hradce Králové z roku 1866. Prohlédněte si novou knihu Tajemný průvodce strážce bojiště. Poblahopřát přijdou i „opravdoví“ vojáci, kteří se bitvy účastnili, a tak si můžete zblízka prohlédnout uniformy i zbraně, kterými se bojovalo. Vstup volný.

26. července – úterý od 17:00, víceúčelový sál, CCV*
Letní hraní
Po roce vás opět zveme na setkání se zpěvačkou, kytaristkou a knihovnicí Zuzanou Grohovou. Můžete poslouchat a společně si zazpívat známé písničky folku, country a swingu z dob dřívějších, ale i ze současnosti. Vstup volný.

8. srpna – pondělí od 12:00 a od 14:00, víceúčelový sál, CCV*
Jana Jebavá – Starý zákon ve výtvarném umění 
Cyklus Evropského umění pro seniory
David, jeden z nejvýznamnějších králů Izraele, který vytvořil jedinečnou správu nového státu. Vynikal chytrostí a uměleckými projevy. Nejmoudřejší z vládců, který v chytrosti soupeřil s královnou ze Sáby. Jako soudce vyřešil četné spory. Vstupné 20,- Kč.

9. srpna – úterý od 12:00 a od 14:00, víceúčelový sál, CCV*
Jana Jebavá – Gustav Courbert a Henri Rousseau
Cyklus Evropského umění pro seniory
Gustav Courbet, francouzský realistický malíř, který vychází z romantismu, zachycuje proměnlivou duševní situaci svých modelů. Henri Rousseau došel k malířství prostřednictvím svých snů, které byly oplodněny zázračným darem pečlivé výtvarné techniky. Jeho infantilní a exotická malba se podílela na vzniku nových uměleckých směrů 20. století. Vstupné 20,- Kč.

Prázdninový provoz knihovny:

Uzavírka dětského oddělení v Kuklenách 
Dětské oddělení na pobočce v Kuklenách, Pražská třída 127/42, bude od úterý 3. srpna do čtvrtka 1. září 2016 uzavřeno z důvodu malování.

Nový bibliobox v Malšovicích 
Knihovna zakoupila nový (již sedmý!) bibliobox, do kterého můžete vracet své výpůjčky 24 hodin denně od 1. července 2016 i před pobočkou v Malšovicích. Podrobný návod na používání biblioboxů naleznete na http://www.knihovnahk.cz(pro-verejnost/sluzby/bibliobox nebo v tištěné podobě v informačním letáku.

 

 

 

HUDEBNÍ LÉTO V AVIONU

 

Pátek 15. 7. v 17 hod.
Jazz Time - Jazzový klavír Jiřího Henrycha
Výborný klavírista Jirka Henrych je držitelem několika titulů „Evropská extratřída“ z mezinárodních jazzových festivalů v Přerově. Přednese skladby svých velkých vzorů za doprovodu rytmické sekce Petra Litwory. Jazz Time je cyklus tří koncertů předních  jazzových hudebníků a jejich hostů. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč

Pátek 22. 7. v 17 hod.
Nia Kaltbach i Marek Lesckiewicz
Mladá polská zpěvačka, která si zamilovala českou poetickou hudbu. Za své výkony získala mnoho ocenění. Hudební doprovod zajistí kytarista Marek Leszkiewicz. Zazní skladby Waitse, Boba Dylana, Rodrigueze, Stinga, polské a české šansony a taky autorské skladby. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč

Pátek 29. 7. v 17 hod.
TA Grupa 
Komorní sbor TA Grupa a Klemens Słowiocze za hudebního doprovodu Romualda Gąsiora zvou na hudební setkání... Pořádá Městská knihovna Český Těšín.

Pátek 5. 8. v 17 hod.
Jazz Time – vzpomínka na Birda
Skladby legendárního saxofonisty Charlieho Parkera přednese altsaxofonista Michal Niemirski, hráč Formace Jazz Q, který hrál se světovými jazzmany a zpěváky u nás i v zahraničí.  Tentokrát vystoupí za doprovodu rytmické sekce Petra Litwory. Jazz Time je cyklus tří koncertů předních jazzových hudebníků a jejich hostů. Pořádá Městská knihovna Český Těším. Vstup 70 Kč.

Pátek 12. 8. v 17 hod.
Magdaléna Ochmanová
Koncert absolventky Pražské akademie hudby. Je vítězkou mezinárodních soutěží pro mladé pianisty a v roce 2016 získala první cenu na mezinárodní soutěži v italském Sapoletu. Vedle sólového hraní se věnuje i komorní hře a také sklízí úspěchy. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč.

Středa 17. 8. v 17 hod.
Edward Kaim
Retrospektiva obrazů bývalého člena SAP a profesora Polského gymnázia Juliusze Slowackého v Českém Těšíně. K tvoření nejčastěji volil akvarely a kresbu, maloval krajiny a květiny. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Výstava potrvá do 1. září. Vstup zdarma.

Pátek 19. 8. v 17 hod.
Dagmara Dorda a Michal Kasztura
Vokálně-kytarové duo původem z Cieszyna, které umí navodit pohodovou náladu. Dagmara Dorda vystupuje jako host na Polské scéně Těšínského divadla. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč.

Pátek 26. 8. v 17 hod.
Jazz Time – Tamara and Dina
Dvě hvězdy na našem vokálním jazzovém nebi, Tamara Tomoszek a Daniela Czudek, představí ve svém programu své nové, společné CD a mnohem více… Zpěvačky doprovodí rytmická sekce Petra Litwory. Jazz Time je cyklus tří koncertů předních jazzových hudebníků a jejich hostů. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup 70 Kč.

 

 

 

NEOBYČEJNÉ PRÁZDNINY V LIPNICKÉ KNIHOVNĚ

 

V prázdninovém týdnu od 25. do 29. července připravila Městská knihovna v Lipníku nad Bečvou pro děti celotýdenní zábavný program. „Tuto akci nabízíme dětem z našeho města i okolí poprvé a věříme, že rády prožijí část svým letních prázdnin právě v knihovně. Zúčastnit se mohou naši malí čtenáři, ale rádi uvítáme i děti, které čtenářský průkaz nemají. Nemusí se ani přihlašovat, stačí jen přijít do knihovny,“ řekla o akci ředitelka knihovny Miroslava Střelcová.

Dětem knihovna nabídne každý den jiný program a děti se ho mohou zúčastnit po celý týden anebo jen některý den. Program bude zajímavý a velmi různorodý. „V pondělí se dětské oddělení promění v indiánskou osadu. Děti vytvoří indiánská obydlí a totem. V úterý nahlédneme do světa známých pohádek a příběhů Jak to bylo dál,“ přiblížila první dny prázdnin v knihovně knihovnice Simona Ryšavá. Možná byste rádi věděli, jak vypadalo Růženčino království po probuzení ze stoletého spánku? Nebo jak nakonec dopadli bájní hrdinové? To vše se knihovně můžete dovědět. “Pro vášnivé hráče deskových her je ve středu připraveno soutěžního deskohraní. Ve čtvrtek můžete vyzrát nad čertíkem Bertíkem, který má připraven plný koš pekelně těžkých hádanek a rébusů. V pátek prázdninový týden vyvrcholí tajemnou honbou za pokladem královny Knihovny“, doplnila program Ryšavá. Dětské oddělení knihovny bude v tomto týdnu otevřeno každý den v době 9:00 – 12:00 a 13:00 – 16:00 hodin.

 

 

 

LETNÍ FOTOSOUTĚŽ EVROPA V PROMĚNÁCH

 

Léto přináší radost z pobytu v přírodě i z poznávání dálek. Ať hodláte obdivovat přírodní krásy nebo památky evropských metropolí, nezapomeňte si přibalit fotoaparát a zachytit proměny našeho kontinentu. Až do 15. září 2016 se bude konat již tradiční letní fotosoutěž.

Trávíte-li rádi volný čas v přírodě, svůj snímek přihlaste do kategorie Krajina, která je spjatá s přírodou a jejími živly. Fotoaparát můžete zaostřit na národní parky, chráněné krajinné oblasti, oblasti v programu Natura 2000, nebo zaznamenat proměny našeho okolí a vliv člověka či ročních období na krajinu.

Fandíte-li spíše pulzujícímu životu ve městech, zajímáte se o historii a slavné stavitele, je pro Vás připravena kategorie Architektura. Sem spadají nejen vyobrazení urbanistických řešení, staveb v krajině, zahradní architektury evropských zemí a architektonických unikátů u nás i v zahraničí, ale i svědectví o proměnách staveb kolem nás. Tato kategorie by měla zrcadlit minulost, přítomnost i budoucnost stavebních památek na našem kontinentu a připomenout tak významné mezníky v dějinách Evropy.

Každý soutěžící starší 18 let smí zaslat pouze jednu fotografii do jedné z kategorií, a to emailem na adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. U svého snímku prosím uveďte i místo, kde byla fotografie pořízena. Všechna soutěžní díla spolu s popisky budou následně vystavena na facebookové stránce soutěže https://www.facebook.com/fotosoutezEU/, kde naleznete i podrobná pravidla. Přibližně třicet nejlepších děl se přesune z virtuálních výstavních prostor do skutečných. Výstavní snímky vybere odborná porota složená z profesionálních fotografů. Hodnotit se bude nejen kvalita pořízené fotografie, ale i kreativita a originalita.

Nejlepší tři snímky se pak mohou těšit na krásné ceny – výherci budou odměněni v závislosti na kategorii poukázkami k návštěvě slavného vysílače na Ještědu a barokní komponované krajiny na Kuksu. Pomyslní stříbrní medailisté získají taktéž poukázky – tentokrát od firmy Fotolab, které lze využít na fotoslužby i fotografické vybavení. Třetí místa budou oceněna atraktivními publikacemi. Výherci v kategorii Architektura dostanou knihu 10000 let architektury, v kategorii Krajina pak Národní parky střední Evropy.

Fotosoutěž Evropa v proměnách připravila Eurocentra Hradec Králové a Pardubice ve spolupráci s Informačními středisky Europe Direct Hradec Králové a Pardubice.

 

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení