Aktuality

Říjnové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

 

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

 

 

 

ČÍTÁRNA A KAVÁRNA AVION

 

Eva Urbaníkova
07.10.2016 17:00
Beseda se spisovatelkou a nakladatelkou. Celý profesionální život se věnuje žurnalistice. Začínala jako moderátorka v Rock FM rádiu. Momentálně se věnuje vydavatelství Evitapress, které založila v roce 2007. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstupné 70 Kč, pro členy klubu AKROPOL 40 Kč

Šachové soutěže
09.10.2016 10:00
V ligové šachové soutěži reprezentují Město Český Těšín šachová družstva A a B Slavoj Český Těšín. Tyto soutěže družstev budou v sezóně 2016/2017 probíhat také v Čítárně a kavárně Avion v Českém Těšíně. V prvním utkání nastoupí družstva Slavoj Český Těšín A proti TJ Slovan Havířov A. Vstup zdarma. V průběhu pořadu se neobsluhuje.

Česko-polský designerský salon
Bez stereotypů - Češi a Poláci o sobě navzájem
14.10.2016 17:00
Pavel Noga, Tomasz Bierkowski a Marek Chmiel budou hovořit o úloze grafického designu v soudobé vizuální komunikaci. Setkání v rámci cyklu Bez steretypů. Češi a Poláci o sobě navzájem. Koná se za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a Generálního konzulátu PR v Ostravě, starosty Města Český Těšín a starosty města Cieszyn. Pořádají Městská knihovna Český Těšín a Zámek Cieszyn. Vstup zdarma

Král příběhů
20.10.2016 10:00
Slavnostní ukončení projektu na podporu čtení a čtenářství pro studenty SŠ Slezské diakonie Český Těšín a MŠ, ZŠ A SŠ Slezské diakonie Český Těšín. Pořádá Městská knihovna Český Těšín a MŠ, ZŠ a SŠ Slezské diakonie Český Těšín.

Par Avion 
20.10.2016 17:00
Režisér Radovan Lipus v rozhovoru o dávném Těšíně na starých pohlednicích a knize V kavárně Avion, která není s její autorkou Renatou Putzlacher-Buchtovou. V rámci setkání budou uvedeny i nejlepší literární práce mladých autorů na téma Píšeme paměti. Pořádá Městská knihovna Český Těšín a Renata Putzlacher-Buchtová. Vstupné 50 Kč, pro členy klubu AKROPOL 30 Kč.

Zahájení výstavy Karolina Langnerová
21.10.2016 16:00
Výstava studentky architektury Vysokého učení technického v Brně. I když studuje obor, který stojí na racionální umění, stýkající se s technicky provedenou realitou, vymýšlí si nové světy a podivné postavičky. Tímhle způsobem spojuje umělecké světy zdánlivě od sebe vzdálené. Jak sama o sobě říká, inspiraci nehledá - inspirace hledá jí. Výstava potrvá do 29. 11. 2016. Vstup zdarma

Nebojte se promluvit
26.10.2016 od 09:00 do 16:00
Podzimní setkání Klubu dětských knihoven SKIP 10. Akce je financována MK ČR a SKIP 10. Pořádá Klub dětských knihoven SKIP 10.

Doba Karla IV. a těšínští piastovci
27.10.2016 19:00
Doba Karla IV. a těšínští Piastovci - střípky z historie. Diskusní večer s historiky Muzea Těšínska. Pořádá Městská knihovna Český Těšín, Muzeum Těšínska a Tiskárna Finidr. Vstup zdarma

Čtenářský diskuzní klub - CZ
31.10.2016 17:00
Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstup zdarma 

 

 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V PRAZE

 

5. 10. 18:00 Večer s autory nakladatelství Epocha 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Další večer s autory žánru sci-fi a fantasy, tentokrát z nakladatelství Epocha, uvede autor knih historické fantasy Míla Linc a šéfredaktorka nakladatelství Tereza Matoušková.

10. 10. 19:00 Film a literatura
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, velký sál
Projekce filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the Train (USA 2016, Tate Taylor, anglicky s českými
titulky, 112 min.) Adaptace světového bestselleru s Emily Bluntovou v hlavní roli.

12. 10. 18:00 Večer o Jaroslavu Seifertovi a Vítězslavu Nezvalovi 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Praha očima dvou českých básníků
Komponovaný pořad herce, recitátora a autora mnoha literárních pořadů Jiřího Brože. Večer chce mimo jiné připomenout 115. výročí narození básníka, překladatele a držitele Nobelovy ceny za literaturu Jaroslava Seiferta.   

13. 10. 18:00 Švédský historicko-cestovatelský večer 
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Jaký dojem udělalo Švédsko na české cestovatele v 19. a na počátku 20. století?
Vydejte se s námi ve stopách Karla Čapka, Václava Fialy, Josefa Štolby a dalších dobrodruhů po krásách někdejšího Švédska, poznejte známá místa i skrytá zákoutí této země a sami uvidíte, jak moc nebo málo zůstalo při starém. Čtení ze starých cestopisů doprovodí promítání fotografií dobových i současných. Ve spolupráci se Skandinávským domem.

13. 10. 19:00 Shakespeare a anglická reformace 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, velký sál
Ve spolupráci s Britskou radou. Přednáší: prof. PhDr. Martin Hilský, CSc. Vstupné 60 Kč

17. 10. 17.00 Loď v Bretani 
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, velký sál
Beseda se spisovatelkou Martou Davouze (Železnou) a křest její knihy Loď v Bretani. Pořad moderuje Jakub Železný.

19. 10. 18:00 Pulzující podoby současné české literatury
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Diskuze patronů roku 2016 básnířky Olgy Stehlíkové a prozaika Marka Šindelky o současné literatuře. Stále zaznívá požadavek „světovosti“ národních literatur, měřitelné zřejmě množstvím existujících překladů. Máme vůbec dnes něco jako národní literaturu a v čem má šanci stát se „světovou“ podle aktuálních měřítek? Jak se čtenářská měřítka této světovosti střetávají s měřítky literárních kritiků a vědců?

26. 10. 18:00 Napsal, vyryl, vytiskl a svázal
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Knižní tvorba Josefa Váchala ze sbírek Městské knihovny v Praze. Josef Váchal (1884–1969) promítl svůj talent do celé řady rozmanitých realizací. Především se však považoval za dřevorytce a svá grafická díla soustředil v množství autorských tisků a knih. Přednáška kunsthistoričky Marie Rakušanové posluchačům představí Váchalovy autorské knihy i jím ilustrované knihy jiných autorů, které se nachází ve sbírkách Městské knihovny v Praze. Večer ve spolupráci s oddělením vzácných tisků MKP. 

 

 

 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA LIPNÍK NAD BEČVOU

 

Týden knihoven, 3. - 7. října
Dětští čtenáři mohou od 3. do 7. října sbírat bobříky za splnění úkolu s knihovnickou tématikou. Pro ty nejlepší jsou připraveny odměny.

Projekt s názvem Kniha do vlaku je již znám po celé republice. Pro čtenáře i veřejnost je od 3. října na vlakovém nádraží v Lipníku nad Bečvou nově otevřena knihovnička, ze které si cestující mohou vybrat knihu, kterou by si rádi přečetli během čekání na vlak či během jízdy. Knihu si po přečtení mohou ponechat, vrátit zpátky či do knihovny na nádraží darovat jinou ze své domácí knihovničky. Regál s knihami budou pracovníci knihovny pravidelně doplňovat. Půjčování knih je bezplatné, bez nutnosti registrace a nezávisle na otevírací době knihovny.

Pro čtenáře jsme přichystali novou službu, a tou je půjčování deštníků. V případě deštivého počasí si mohou čtenáři vypůjčit deštník, který jim bude načten do čtenářského konta podobně jako kniha. Deštník je však nutno vrátit do 14 dnů.

Zajímá Vás, kam chodil Hašek na pivo? Koho v Lipníku navštěvoval Jiří Wolker? Pak si ve čtvrtek v 10:00 nebo 14:00 hodin nenechejte ujít Literární procházku Lipníkem. Sraz účastníků před knihovnou.

Pro žáky 1. a 2. tříd ZŠ je na pátek přichystána beseda s autorkou Lucií Raškovovou, která byla nominována na cenu Magnesia Litera 2016.

Od pondělí do pátku mají naši čtenáři možnost vrátit zapůjčené knihy bez placení sankčních poplatků. Zájemci, kteří dosud nebyli našimi čtenáři a chtějí se jimi stát, se mohou v tomto týdnu bezplatně registrovat. Registrace zdarma je platná do 31. 12. 2016.


Evropská unie s Tureckem v objetí?
Městské evropské informační středisko Lipník nad Bečvou pořádá v pondělí 10. října přednášku pro studenty a veřejnost na téma „Evropská unie s Tureckem v objetí?“.´Přednáška mapuje dosavadní vztahy Turecka a evropských zemí. Jejím cílem je především ukázat na současné hospodářsko-politické uspořádání Turecka v souvislosti s možným členstvím v EU. Zmíněny budou také konkrétní příklady, na nichž bude ukázáno, do jaké míry je nadále možná spolupráce mezi Tureckem a Evropskou unií. Přednášet bude Mgr. Miroslav Krša z Eurocentra Olomouc. Začátek v 8:00 nebo v 10:00 hodin ve výstavním sále Domečku.

Host v knihovně – Jiří Mára
V úterý 11. října se koná cestovatelská přednáška Jiřího Máry „Rakousko a Francie“. Vyprávění s bohatým obrazovým doprovodem začíná v 17:30 hodin ve výstavním sále Domečku. Jiří Mára říká: „Po všech exotických cestách jsme obrátili pozornost na Evropu. Představíme vám nejzajímavější místa Rakouska – vyšplháme se do Alp, zavítáme k jezerům, vodopádům i ledovcům. Seznámíme vás se životem na venkovském statku, prozkoumáme nejznámější města, navštívíme fantastickou čokoládovnu nebo muzeum křišťálů. Přes Německo a Švýcarsko společně dojedeme do Francie, kde jsme si pronajali hausbót a plavili se po vodním kanále Du Midi. Zažijete s námi veselé i dramatické situace, které náš život na lodi provázely. Projedeme se také po nejvyšším mostě Evropy, nahlédneme na historická místa, do francouzských vinic či do kráterů sopek.“

 

 

 

KNIHOVNA MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

středa 5. října
15:00 Výtvarná dílna – Šaškovské čepice Překvapte dokonalou ozdobou na své hlavě. Přijďte si vyrobit veselou šaškovskou čepici. Dětské oddělení, CCV
16:00 Výtvarná dílna – Bylinkářky Přijďte si vyrobit originální sáčky na bylinky zdobené malbou nebo potiskem. Kukleny, Pražská třída 127/43
17:00 Uctění památky nedožitých 80. narozenin Václava Havla Uctění památky nedožitých 80. narozenin Václava Havla u Lavičky Václava Havla před ústřední budovou knihovny. Mimo prostory CCV
18:00 Autorské čtení Ivana Krause Známý spisovatel, ale také herec a loutkoherec Ivan Kraus čte ze své poslední knihy. Víceúčelový sál, CCV

čtvrtek 6. října
10:00 Informační lekce pro uživatele knihovny Lekce pro stávající uživatele i pro veřejnost pořádá Oddělení pro dospělé a Hudební oddělení. Foyer 1. patro, CCV
12:00 Výtvarná dílna – Knižní záložky Tvoření pro děti, zaměřené na výrobu krásných i vtipných záložek nejen z papíru. Nový Hradec Králové, Brněnská 33
14:00 Informační lekce pro uživatele knihovny Lekce pro stávající uživatele i pro veřejnost pořádá Oddělení pro dospělé a Hudební oddělení. Foyer 1. patro, CCV
17:00 Kovařík, Lichý, Novák – Kreslený humor Vernisáž výstavy kresleného humoru za doprovodu hudební skupiny BLUES G. Víceúčelový sál, CCV

pátek 7. října
10:00 Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Kukleny, Pražská třída 127/43

pondělí 10. října
10:00 Zdeněk Svěrák a 80 let života nejen s Járou Cimrmanem – Cyklus Pondělní matiné Pořad o významné osobnosti našeho kulturního života. Víceúčelový sál, CCV

úterý 11. října
16:00 O dánské architektuře s Davidem Vávrou Přednáška populárního architekta spojená s vernisáží výstavy Evropa v proměnách. Víceúčelový sál, CCV
18:00 Život je zábavné drama Vystoupení Anny Matějkové, která předčítá své úvahy o životě za doprovodu hudby Davida Andrše a vizuální prezentace Veroniky Vodičkové. Víceúčelový sál, CCV

středa 12. října
15:00 Výtvarná dílna – Středověký hrad Přijďte si vytvořit nedobytné středověké hradiště nebo velkolepý zámek s věžemi. Dětské oddělení, CCV
17:00 Základy dědičnosti – dědičné choroby Přednáška MUDr. Jiřího Hochmanna, CSc. o dědičných lidských chorobách. Slezské Předměstí, Gagarinova 844
17:00 Kde ženy vládnou Přednáška Kateřiny Karáskové o společnostech, kde mají navrch ženy. Víceúčelový sál, CCV

čtvrtek 13. října
18:00 Kenya: Od Indického oceánu k serengetským pláním Přednáška RNDr. Petra Rybáře o putování od keňského pobřeží a korálových ostrovů do vnitrozemí. Kukleny, Pražská třída 127/43

pátek 14. října
10:00 Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Malšovice, Náhon 105

pondělí 17. října
17:00 Úvod do psychosomatiky – Cyklus Aktivní a zdravý senior II. Přednáška MUDr. Josefa Štefánka o tom, co to je psychosomatika. Víceúčelový sál, CCV

úterý 18. října
14:30 Přátelské setkání seniorů Připomínka letošních aktivit fotografiemi i filmem. Doplněno bude kulturním programem a informacemi o připravovaných akcích Svazu důchodců v HK. víceúčelový sál, CCV

středa 19. října
15:00 Výtvarná dílna – Pohyblivé ryby Není třeba chodit na rybolov, abyste měli doma krásnou rybku, která se hýbe jako živá. Dětské oddělení, CCV
17:00 Šest skleniček s andělem aneb spodní prádlo poezie Autorské čtení Rostislava Opršala z nové sbírky Malá noční kasace – vážná i rozverná poezie Rostislava Opršala. víceúčelový sál, CCV
18:00 Od Nepálu po Indii Cestovatel Patrik Balcar nás provede kolem Nepálských Anapuren až do Indie. Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605

čtvrtek 20. října
17:00 Národní parky a velká města Východu a Jihu USA Přednáška Národní parky a velká města Východu a Jihu USA. Víceúčelový sál, CCV

pátek 21. října
10:00 Tréninky paměti aneb Procvičme si mozek Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Slezské Předměstí, Gagarinova 844

úterý 25. října
16:00 V říši vůní – Cyklus Aktivní a zdravý senior II. Přednáška Mgr. Pavly Apostolaki o základních znalostech v oblasti aromaterapie, historie aromaterapie a její postavení ve světě a v České republice. víceúčelový sál, CCV* 17:00 Vyhozený blues z Podkrkonoší Mnohotalent Dagmar Andrtová- Voňková v přiblížení Jana Hocka. sál hudebního oddělení, CCV

středa 26. října
15:00 Výtvarná dílna s House of English Přijďte si vyrobit podzimní záložku do knihy nebo vybrat mezi jednoduchými papírovými dýněmi a strašidelnou pavoučí sítí. dětské oddělení, CCV* 16:30 Testování IQ Další z testovacích dnů Mensy ČR u nás v knihovně. víceúčelový sál, CCV

čtvrtek 27. října
09:00 Prázdninový čtvrtek v knihovně Přivítejte s námi podzim, dětské oddělení otevřeme již v 9.00 hodin. Dětské oddělení, CCV

Výstavy:

Alternativy fotografie: 1. září – 26. října, foyer 1. patro, CCV
250. výročí založení Nového Hradce Králové: 5. září – 31. října, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
S mečem a kordem v erbu: 1. – 31. října, dětské oddělení, CCV
Hana Posltová – Kouzlo bublin: 3. – 31. října, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Evropa v proměnách: 5. – 31. října, foyer 1. patro, CCV
Kovařík, Lichý, Novák – Kreslený humor: 7. října – 27. listopadu, galerie v přízemí, CCV

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení