Aktuality

Listopadové akce v knihovnách

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

 

Chcete vědět, co zajímavého se děje v knihovnách a jaké akce si pro své čtenáře připravily? Pak sledujte rubriku Knihovny, v níž vás budeme pravidelně informovat o dění v knihovnách a akcích s nimi spojených.

 

 

 

VEČER POEZIE V MĚSTSKÉ KNIHOVNĚ DĚČÍN

 

Večer poezie - podzimní autorské čtení mladých autorů - se bude konat v pátek 18. listopadu v 18 hodin v sále ve třetím patře Městské knihovny Děčín. Představí se autoři Kateřina Matuštíková (Praha) a hosté Jakub Lepší (Ústí n. L.) a Nikola Stryková (Děčín).

Kateřina Matuštíková (1992) žije v Praze, kde na FF UK vystudovala bakalářský stupeň anglistiky a bohemistiky, nyní pokračuje studiem fonetiky. Pod dívčím jménem Vaněčková publikovala básně v časopisech Host, Tvar a Partonyma. První texty s novým jménem v záhlaví se objeví v podzimních Souvislostech.
 
Jakub Lepší (1992) nedokončil studium českého jazyka a společenských věd na PF UJEP, pracuje jako knihovník v Severočeské vědecké knihovně, žije v Ústí. Zajímá se o výtvarné umění, je milovníkem divadla a hudby, rovněž aktivním kytaristou. Věnuje se především próze, mimo zraky okolí i poezii. Roku 2015 se umístil na třetím místě v soutěži Máchovou stopou s povídkou Na věčné časy .
 
Nikola Stryková (1993) studuje na veterinární asistentku, při škole pracuje jako barmanka. Bydlí v Děčíně. 
  
 

 

 

DĚJINY ČESKOSLOVENSKÉ OBCE LEGIONÁŘSKÉ

 

Od 14. do 23. listopadu 2016 bude ve výstavním sále Domečku v Lipníku nad Bečvou k vidění další výstava z dějin československých legií.

Výstava ve stručnosti seznámí s československým domácím a zahraničním bojem za samostatný stát za první světové války s důrazem na poutavý příběh československých legií. Panely pojednávají o životě legionářů po návratu do Československa a o jejich práci v rámci největší legionářské organizace, kterou byla od roku 1921 Československá obec legionářská. Mapována je jak obsáhlá činnost Obce, tak působení a osudy jejich nejvýznamnějších představitelů, a to ve slavné éře první republiky, v době odboje proti nacismu, i v krátké poválečné existenci Obce do jejího násilného zrušení. Popisováno je málo známé působení ČsOL v exilu po roce 1948. Celou výstavu uzavírají panely, věnující se vývoji a činnosti ČsOL od jejího obnovení v roce 1991. Celá výstava obsahuje několik stovek fotografií. Připravila ji Československá obec legionářská ve spolupráci s Ministerstvem obrany ČR, Vojenským historickým ústavem Praha, Vojenským historickým archivem Praha a dalšími institucemi.

Výstava bude veřejnosti otevřena ve dnech pondělí - pátek 9:00 - 12:00 a 15:00 - 17:00 hodin, sobota 15:00 - 17:00 hodin.

 

 

 

ČÍTÁRNA A KAVÁRNA AVION

 

Hudební salon 
Tamara Tomoszek & Petr Litwora Quartet
14. 11. 2016 17:00
V loňském roce uplynulo 100 let od narození legendární americké jazzové zpěvačky Billie Holiday. Tato zpěvačka s vysoce emotivním hlasem patří mezi ty nejlepší na světě. Koncert věnovaný vzpomínce na tuto velkou zpěvačku v podání těšínské "Lady Jazz" Tamary Tomoszek za doprovodu Petr Litwora Quartet. Koncert se koná v rámci Těšínského jazzového festivalu. Pořádá KaSS Střelnice. Vstupné 50 Kč

Čtenářský diskuzní klub – PL
15. 11. 2016 17:00

Cestovatelský salon 
Jan Kunze 
18. 11. 2016 17:00
Přednáška s projekcí fotografií a ukázkou tradičních výrobků původních afrických kmenů Himba a Damara. Cesta Jana Kunze začala v Kapském městě a vedla úžasnými místy jako Fish River Canyon, Spitzkoppe, přes nádherné duny v Sossusvlei v poušti Namib. Viděl skalní malby Křováků, divoká zvířata v pánvi Etosha, obří kolonii lachtanů na Cape Cross nebo město duchů Komanskop. V pustých oblastech Kaokolendu se setkal s příslušníky kmene Himba a v průběhu celého putování se spoustou dalších zajímavých lidí. Bylo to nebezpečné i inspirující, protože cesta nikdy nic neodpustí a vrátí jen to, co do ní sami vložíte. Pořádá Městská knihovna Český Těšín. Vstupné 50 Kč, pro členy klubu AKROPOL 30 Kč.

Křest publikace Kalendarz Ślaski 2017
24. 11. 2016 17:00
Pořádá HV PZKO

Sv. Václav ve vizuálních pramenech středověku
25. 11. 2016 16:00
Přednáška ostravského historika Marka Zágory, který je označován za fenomén ostravských přednáškových cyklů. Za léta svého působení si v Ostravě vytvořil okruh nadšenců a někteří zájemci na něj dokonce stojí řadu, všechny židle jsou totiž beznadějně obsazeny. Pořádá Klub přátel výtvarného umění. Vstupné 40 Kč, pro členy KPVU 20 Kč.

 


 

 

MĚSTSKÁ KNIHOVNA V PRAZE

 

15. 11. 19:00 Knihovny známé i neznámé I.  – Filmy, které v televizi neuvidíte
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, malý sál 
Zálepka aneb Kafka a Julie (ČR 2015, 19 min.) Pátrání po zapomenutém vztahu Franze Kafky k Julii Wohryzkové. Jan Lopatka: Zaostření pozornosti (ČR 2016, 17 min.) 
Časosběrný dokument věnovaný kritikovi Janu Lopatkovi Knihovna Jaroslava Seiferta ČR 2015, 19 min.) Dcera Jana Seifertová vypráví o knihovně svého otce. Besedu s Janou Seifertovou, archivářem Petrem Kotykem a režisérem Bedřichem Ludvíkem moderuje Vladimír Hendrich. Vstupné 50 Kč

Festival Den poezie v Domě čtení
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
16. 11. 18:00 Autorské čtení slovinské básnířky Barbary Korun
Barbara Korun (*1963 v Lublani) je autorka pěti knih poezie a spoluautorka CD Vibrato tišine (Vibrato ticha). Její sbírka Pridem takoj, která vyšla roku 2015 v českém překladu (Přijdu hned) obdržela ve Slovinsku Veroničinu cenu za nejlepší sbírku roku. Večer uvádějí Hana Mžourková a Andrej Šurla.

19. 11. 18:00 Film a literatura
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, velký sál       
Fantastická zvířata a kde je najít / Fantastic Beasts and Where to Find Them (Velká Británie – USA 2016, David Yates, anglicky s českými titulky, 133 min.) Vstup volný do naplnění kapacity sálu (místa pouze k sezení)

22. 11. 17:00 Společnost bratří Čapků uvádí…
Ústřední knihovna, Mariánské náměstí 1/98, Praha 1, malý sál
Cesta na sever Účinkuje Jiří Hlobil a hosté z Plzně. Moderuje Mgr. Hasan Zahirović, PhD. Vstupné 40 Kč

23. 11. 18:00 Dva básníci z Ostravy: Petr Hruška a Jan Nemček
Petr Hruška vydal šest básnických sbírek, z nichž poslední vyšla v roce 2012 s názvem Darmata, za kterou pak obdržel Státní cenu za literaturu. Z jeho tvorby zmiňme například sbírku Obývací nepokoje či básnickou knihu Auta vjíždějí do lodí. Jeho texty jsou překládány do mnoha světových jazyků. Jan Nemček letos vydává svou debutovou básnickou knihu Proluka.

30. 11. 18:00 Pulzující podoby současné české literatury: Autorská čtení na velkých knižních festivalech
Dům čtení, Ruská 192, Praha 10
Našimi dalšími hosty budou Dana Kalinová, dlouholetá ředitelka knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha a Markéta Hejkalová, prozaička a též ředitelka havlíčkobrodského Podzimního knižního veletrhu, který má mnoholetou tradici a renomé. Jak Dana Kalinová, tak Markéta Hejkalová budou převážně hovořit o autorských čteních na těchto veletrzích, o přípravách a dramaturgii literárních akcí a setkáních s autory.      

 

 

 

 

LITERÁRNÍ CENA VLADIMÍRA VOKOLKA 2016

 

Statutární město Děčín a Městská knihovna Děčín vyhlašují XX. ročník soutěže Literární cena Vladimíra Vokolka 2016  
 
Soutěž si klade za cíl objevovat nové básnické talenty a připomenout tak významného děčínského básníka a esejistu Vladimíra Vokolka (* 1. 1. 1913 Pardubice - † 23. 7. 1988 Ústí nad Labem). 
 
Kritéria soutěže v roce 2016:
 
1) Soutěž je zaměřena na poezii a je určena mladým lidem, kteří trvale žijí v ČR. 
2) Soutěž se uskuteční ve třech věkových kategoriích: a) autoři od 15 do 18 let včetně, b) autoři od 19 do 24 let včetně, c) autoři od 25 do 35 let včetně.
3) Soutěžní příspěvky zasílejte v maximálním rozsahu 10 textových stran ve třech vyhotoveních na adresu: Městská knihovna Děčín, ředitel Mgr. Ladislav Zoubek, K. Čapka 3, 406 55 Děčín I. Obálku označte značkou „LCVV 2016“.
4) Zaslané soutěžní příspěvky se nevracejí.
5) Své jméno, příjmení, datum narození, trvalé bydliště, školu nebo zaměstnání napište na zvláštní papír, který samostatně vložte do obálky k zaslaným příspěvkům. Pro operativnější komunikaci připojte číslo mobilního telefonu, případně email. Dále připište souhlas se zařazením Vašich osobních údajů do databáze soutěžících a s případným zveřejněním soutěžního textu. Bez těchto údajů nemohou být příspěvky zařazeny do soutěže. Soutěž je anonymní, proto osobní údaje nepište na listy společně s vašimi příspěvky!
6) Soutěžící, který již 2x za sebou získal ocenění v minulých ročnících LCVV (1. – 3. místo) nebude opětovně zařazen mezi vítěze. 
7) Literární příspěvky zasílejte nejpozději do 5. prosince 2016. Rozhoduje razítko pošty na obálce.
8) Členové poroty budou následně hodnotit tematickou i formální úroveň zaslaných příspěvků, zaměří se zejména na styl textů a na jejich myšlenkovou naléhavost.
9) Výsledky literární soutěže budou vyhodnoceny pětičlennou porotou zcela anonymně. Porota udělí v každé kategorii 3 ceny, případně i uznání poroty; vyhrazuje si též právo ceny neudělit.
10) Všichni, kteří se zúčastní literární soutěže, budou na počátku roku 2017 pozváni na slavnostní vyhlášení výsledků do děčínské knihovny, kde budou oceněné texty reprodukovány a rovněž k této příležitosti bude tradičně vydán tištěný sborník nejlepších prací. 
 
 

 

 

KNIHOVNA MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ

 

Výstavy:

Kovařík, Lichý, Novák – Kreslený humor 

do 27. listopadu, galerie v přízemí, CCV
Výstava kresleného humoru tří autorů: Břetislava Kovaříka, Lubomíra Lichého a Jiřího Nováka je volným pokračováním snahy zmíněných autorů o obnovení tradice přinášet kvalitní kreslený humor do výstavních síní pro široké publikum. Všichni tři autoři jsou členy České unie karikaturistů a patří ke špičce kresleného humoru u nás. Lubomír Lichý je zároveň členem Unie výtvarných umělců v Hradci Králové.

Premiéra 2016
do 30. listopadu, Moravské Předměstí B, J. Masaryka 605
Výstava 27. ročníku fotografické soutěže, kterou každoročně vyhlašuje IMPULS Hradec Králové ve spolupráci s Volným sdružením východočeských fotografů Hradec Králové za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky, Královéhradeckého kraje a statutárního města Hradec Králové.

Jaroslav Cheben – Záznamy tušeného 
do 22. prosince, foyer 1. patro, CCV
Výstava grafika, výtvarníka a milovníka poezie k jeho osmdesátým narozeninám. Ilustrace, bibliofilie, ex libris, grafiky, miniatury a cykly: Mysterium času a Věčný proud.

Doteky věčné krásy 
do 22. prosince, foyer přízemí, CCV
Výstava archeologických reprodukcí pro nevidomé, kterou vytvořila společnost Nová Akropolis. Více na www.akropolis.cz. O umění se říká, že má zázračnou moc spojovat člověka s člověkem a schopnost promlouvat přímo k srdci, probouzet vyšší a ušlechtilejší city. Chceme zprostředkovat krásu archeologických nálezů starověkých kultur také těm, kteří „vidí“ především rukama. Výstava pro nevidomé „Doteky věčné krásy“ je snahou o toto propojení a o otevření „vnitřních očí“, které jsou často důležitější než ty „vnější“.

Co by kdyby Karel IV. 
do 22. prosince, dětské oddělení, CCV
Výstava výtvarných koláží ze soutěže Co by kdyby – Karel IV. žil v Hradci Králové. Tvořivá soutěž, která probíhala na dětském oddělení má své nadané vystavovatele. Přijďte si prohlédnout výstavu, která vás zaujme.

Soutěžní projekty na lokalitu Rozárka
24. listopadu – 19. prosince, foyer 1. patro, CCV
Výstava soutěžních návrhů vzešlých z architektonicko – krajinářské soutěže o návrh pro mladé architekty “Rozárka“ vyhlášené Statutárním městem Hradec Králové. Předmětem soutěže je návrh řešení bývalého lyžařského svahu Rozárka v Hradci Králové. Záměrem města je najít vhodnou kombinaci využití tohoto území zahrnující v sobě krajinářskou úpravu s vyhlídkou a rekreační sport.

Adventní výstava Ivy Duškové
28. listopadu – 23. prosince, Kukleny, Pražská třída 127/43
Již druhým rokem proběhne adventní výstava keramičky Ivy Duškové a letos se můžete těšit nejen na keramické dárky pro vaše blízké, ale i na drobné šperky.

Další pořady:

Čapek zamilovaný
14. listopadu – pondělí od 18:00, foyer 1. patro, CCV
Scénické čtení v provedení Divadla Jesličky Josefa Tejkla s tematickým hudebním doprovodem připomene Karla Čapka jako zamilovaného hradeckého studenta. Režie: Monika Janáková. Vstup volný.

Tabáček Chinaski
15. listopadu – úterý od 17:00, sál hudebního oddělení, CCV
Povídání o oblíbené hudební skupině s Jaroslavem Balcarem. Vstupné 20,- Kč

Výtvarná dílna – Pleteme z pedigu
15. listopadu – úterý od 17:00, Nový Hradec Králové, Brněnská 33
Přijďte si uplést košíčky, ošatky, podnosy či jiné dekorační předměty. Rezervace předem nutná (tel.: 495 268 288 nebo e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.). V ceně je veškerý materiál. Vstupné 120,- Kč

Výtvarná dílna – Příšeráci
16. listopadu – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Děsí vás doma strašidla? Pořiďte si na ně příšeráky, ochranáře dětských pokojíčků. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstup volný

Tréninky paměti pro seniory
18. listopadu – pátek od 10:00, Malšovice, Náhon 105
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč

Více o psychosomatice
Cyklus Aktivní a zdravý senior II.
21. listopadu – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Přednáška MUDr. Josefa Štefánka o psychosomatice, která se snaží chápat člověka jako celek, nejen jako nemocné tělo. Jádrem léčby vždy byl, je a bude jedinečný vztah lékaře a pacienta. Správný lékař zná nejen pacientovy nemoci, ale i jeho rodinné poměry a pracovní podmínky a v nich hledá možnou příčinu trápení nemocného. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč

Den Slovenska
22. listopadu – úterý od 8:00, víceúčelový sál, CCV
Přijďte poznat zemi našich sousedů, dozvíte se zajímavé informace a naučíte se správně připravovat halušky. Podrobný program naleznete na www.europe-direct.cz/hradec-kralove. Vstup volný

Přátelský den
23. listopadu – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Členové komunitního plánování pro rodiny s dětmi si pro vás připravili pravý přátelský den. Můžete si vyzkoušet různé postřehové aktivity a hry na představivost. Čeká vás také výtvarné tvoření všemožného typu, puzzle, malování na obličej a tvorba. Těšit se můžete i na malé hudební překvapení a čtení přátelského příběhu. Vstupné dobrovolné

Puzzle Jazz
23. listopadu – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Koncert kapely složené z muzikantů královéhradeckých bigbandů hrající jazzové standardy i vlastní improvizace. Na kontě má již tři alba, dvě svá a třetí ve spolupráci s Lacem Deczim. Vstupné 30,- Kč

Hradec Králové na pohlednicích
24. listopadu – čtvrtek od 18:30, víceúčelový sál, CCV
Křest druhého dílu knihy, která bude obsahovat historické pohlednice Hradce Králové z bohaté sbírky Jaroslava Hrůzy. Vstup volný

Tréninky paměti pro seniory
25. listopadu – pátek od 10:00, Slezské Předměstí, Gagarinova 844
Pro všechny, kteří si chtějí zachovat duševní kondici a aktivovat mozek na optimální výkonnost. Lektorka Mgr. Hana Striová. Cyklus je pořádán s podporou města Hradec Králové. Vstupné 10,- Kč

Východočeský literární salon
28. listopadu – pondělí od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Přijďte na autorská čtení a besedu se zajímavými autory regionu. Hosty předsedkyně Střediska východočeských spisovatelů, z. s. Mgr. Evy Černošové budou literární historička PhDr. Nella Mlsová, PhD. a lékař a básník Doc. MUDr. Jindřich Tošner, CSc. Akce je součástí 12. východočeského uměleckého maratonu Střediska východočeských spisovatelů, z. s. Vstup volný

Léčivá moc jehličňanů
Cyklus aktivní a zdravý senior II.
29. listopadu – úterý od 16:00, víceúčelový sál, CCV
Přednáška Mgr. Pavla Apostolaki o léčivých účincích jehličnatých stromů. Smrk, jedle, borovice, modřín a cedr disponují obrovským potenciálem pro lidský organismus. Pro jejich účinné látky je využívá i moderní fytoterapie a aromaterapie. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné 40,- Kč

Kreslený zvěřinec
Cyklus Komiks mezi námi
29. listopadu – úterý od 16:00, komiksový klub, CCV
Odpoledne zavítejte na kreslený zvěřinec. Ponořte se s námi do světa Garfilelda, Snoopyho a jeho přátel. Vytvořte si veselý komiks, vyrobte si zajímavé výtvarné kousky a ochutnejte stylové dobroty. Bláznivé tematické převleky vítány. Vhodné pro děti od 9 let. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstupné dobrovolné

Výtvarná dílna – Adventní kalendář
30. listopadu – středa od 15:00, dětské oddělení, CCV
Přijďte si vyrobit svůj vlastní adventní kalendář. Koná se s podporou města Hradec Králové. Vstup volný

Martin Patřičný – Dřevěná výstava
30. listopadu – středa od 17:00, víceúčelový sál, CCV
Autor na vernisáži představí novinku, svou Velkou knihu o dřevě. Součástí bude hudební vystoupení Ilony Dvořákové a spol a úvodní slovo Tomáše Hrubého. Akce se koná s podporou PEFC, Česká republika. Vstup volný.

 

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení