Aktuality

Prosincová Pevnost ve znamení Star Wars

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Opět nastal ten správný čas a na pultech trafik se objevil další díl fantasy a sci-fi časopisu Pevnost. Venku už se značně ochladilo, proto si ho vezměte k hořícímu krbu a při jeho čtení se trošku zahřejte. I když některá jeho témata jsou lehce mrazivá. Na co se můžete těšit?


Hlavní prostor nemohlo dostat nic jiného než filmové pokračování ságy Star Wars. Dozvíte se mnoho podrobností o novince s názvem Rogue One i o minulosti celé série. Samozřejmě se autor zmínil i o literárních počinech souvisejících s touto tématikou. Největší pochvalu dostal Timothy Zahn, který má na svém kontě už 10 příběhů o hvězdných válkách a jedenáctý je na cestě. O jeho spisovatelské činnosti se můžete dozvědět víc v exkluzivním rozhovoru.
 
Mezi další filmové pozvánky patří Doctor Strange, Inferno a také Underworld. Tato populární upírská mašinerie se konečně dočkala dalšího dílu. Tak snad naváže především na první snímek, protože poslední dva kvalitou značně ztrácely.

Jsme ale především literární magazín, takže se pojďme podívat i na knižní novinky. Recenzi si zasloužily počiny Koruna tří (druhý díl fantasy trilogie J. D. Rineharta), Zrcadlová říše Kameron Hurleyové či Tisící patro Katharine McGeeové.

Velký prostor dostalo jedno z nejlegendárnějších sci-fi s názvem Duna. Jistě netřeba blíže představovat, i po mnoha letech od prvního vydání si tento román stále udržuje silnou čtenářskou obec. Nemůžeme se potom divit, že nakladatelství Baronet pošle do knihkupectví už šesté vydání s nádhernými ilustracemi Emila Křížka. Ten odpověděl redaktorům i na několik otázek. Stejné nakladatelství stojí i za další novinkou, kterou jsou neméně známí Vetřelci. Tentokrát se jedná o kompletní trilogii, složenou z románů Hnízdo na zemi, Stanice hrůzy a Královna.

Ani jméno Ernest Cline není mnohým čtenářům neznámé. Po naprosto fenomenální knize Ready Player One ze světa geeků se na pulty dostává jeho další dítko Armada, které se nese ve velice podobném duchu. Podrobnostem o něm byla věnována celá strana.
 
V časopisu se dozvíte i o mnoha dalších novinkách na knižním trhu jako jsou například Temnější tvář magie, Včelí královna či Pragocalypsa. Autor poslední jmenované Jan Urban přispěl do tohoto čísla i povídkou Taková normální mise.

Ještě stále nemáte dost? Těšte se na další díl komiksu od Dana Černého či reportáž z velice zajímavého knižního festivalu Humbook. Jeho první ročník se uskutečnil v říjnu a my jsme byli rovněž u toho. Christopher Paolini se vyfotil i s předešlou Pevností a odpověděl na několik otázek.

Takže hurá do čtení, protože čas uteče jako voda a další číslo bude opět tady.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení