Aktuality

Únorová Pevnost láká na zombíky

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Opět tu máme nový rok a s ním i první letošní Pevnost. Únorový výtisk tohoto časopisu láká svou obálkou na film Resident Evil, který v těchto dnech vstupuje do kin. Hlavní článek se věnuje právě této zombíkářské klasice a nezapomíná ani na několik knih S. D. Perryové. Rozhodně si zaslouží pozornost, protože patří k těm lepším kouskům ze světa herních příběhů.

 


Značná část časopisu se věnuje novoročnímu bilancování předešlého roku. Najdete v něm top ten filmů, komiksů i knih loňského roku. Zastavme se na chvíli u posledních zástupců. V článku věnovaném deseti nejzajímavějším knihám z fantastiky najdete rozhodně poutavé kousky, přesto se jedná pouze o osobní názory samotných redaktorů. Jestli s nimi tedy nebudete úplně souhlasit (jako já), berte to s nadhledem.

A co dalšího z knižního světa naleznete na stránkách tohoto nové Pevnosti? Samozřejmě recenze na mnoho nových titulů, z nichž bych rád vypíchnul zejména Čáry života. Jejich autorkou je Veronica Rothová, kterou celý svět zná díky sérii Divergence. Rozhodně se koukněte i na videoklip, který na tuto novinku láká, píseň zpívá oblíbený zpěvák Pavel Callta. Videoklip naleznete zde.

Dalším tématem je svět Warhammeru, který má za sebou už mnoho a mnoho knižních zpracování. Redaktor Pevnosti se za některými z nich ohlédl a doporučil ty – podle něj – nejzajímavější. Rovněž vábí všechny čtenáře i na ty budoucí, které teprve do Česka dostanou.

Určitě si nenechte ujít velice zajímavý rozhovor s legendou fantasy Terry Brooksem, protože se v něm dozvíte řadu zajímavých věcí z jeho spisovatelského života. Zmínka bude i o aktuálním televizním seriálu, který vznikl podle druhé dílu  s názvem Shannarovy magické elfeíny. Autor má za svůj život na kontě nějakých 35 knih, což je slušná nálož pro každou knihovnu.
Určitě si ovšem nenechte ujít i novinky ze světa filmového, herního či komiksového průmyslu. Nechybí ani nějaká ta historie a konspirační teorie.

Na samotný závěr bych rád zavzpomínal na jednu veledůležitou postavu, která v roce 2016 opustila tento svět. Jedná se o herečku Carrie Fisherovou, ztvárňující nepřekonatelnou princeznu Leiu ze série Star Wars. Rozhodně se jedná o určitý druh kultu, protože se ve své době (i v následujících letech) stala snem každého sci-fi puberťáka. Čest její památce.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení