Aktuality

Cena Česká kniha pošesté - vyhlášení vítězů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
knihy

Aktuální informace z 11. 5. 2017 - vyhlášení vítězů šestého ročníku Ceny česká kniha - čtěte dále.

Aktuální informace z 28. 4. 2017 - tři nominované knihy - čtěte dále. Cena Česká kniha je opět tady, tentokrát již 6. ročník. Každoročně vás informujeme o knihách, nominovaných na vítězství, postupně tak, jak se zužuje jejich výběr. V šestém ročníku došlo k jedné zásadní změně, o níž se dočtete v následujícím textu, převzatém z tiskové zprávy organizátora.

Pokud jste byli zvědavi, která kniha zaujme poroty šestého ročníku Ceny česká kniha, nemusíte se dále trápit. Výsledky jsou již známy, jejich vyhlášení proběhlo 11. 5. 2017 mezi sedmnáctou a osmnáctou hodinou. Historicky prvním vítězem studentské ceny se stala novel Jezero, jejíž autorkou je Bianca Bellová. Je potěšující, že se tak shodli studenti gymnázia s odborníky, které knihu již ocenili v jiných soutěžích.

Hlavní cenu odborné poroty nakonec obdržela kniha Jiřího Hájíčka Dešťová hůl. Autor bohužel z důvodu pracovního vytížení nebyl přítomen, cenu za něj tak přebral Miroslav Balaštík z nakladatelství HOST, které obě vítězné knihy vydalo.

Finálová trojice

Dva romány a jedna povídková sbírka se probojovaly do finále šestého ročníku Ceny Česká kniha (seznam nominovaných děl najdete níže). Informaci o tom, která z těchto tří knih si získala největší přízeň odborné poroty, se dozvíte bezprostředně po jejím závěrečném hlasování ve čtvrtek 11. května v 17 hodin v pražském Průmyslovém paláci (sál Rosteme s knihou), v rámci veletrhu Svět knihy.

Cena Česká kniha, nominace 2017 (v abecedním pořadí dle autorů):

Bianca Bellová: Jezero
Edgar Dutka: Matka vzala roha
Jiří Hájíček: Dešťová hůl

Novinkou 6. ročníku České knihy je studentská cena

Necelou devadesátku titulů přihlásili nakladatelé do 6. ročníku České knihy, literárního ocenění, jehož hlavním cílem je vývoz současné domácí prózy. V průběhu prvních pěti ročníků se tuto ambicí dařilo plnit: knihy deseti finalistů vyšly u zahraničních nakladatelů napojených na tento projekt, tzv. světových pozorovatelů České knihy.

Letos navíc přicházíme se žhavou novinkou: Studentskou cenou Česká kniha. Jak název naznačuje, je její desetičlenná porota složena výhradně ze studentů pražských gymnázií. Na slavnostním vyhlášení, které se uskuteční 11. května 2017 na půdě veletrhu Svět knihy, tak vedle laureáta Ceny Česká kniha vzešlého z hlasování odborné poroty vlastního vítěze poprvé vyhlásí i středoškolští studenti.

Projekt, jehož partnery jsou Česká centra a Institut umění / Divadelní ústav, se těší záštitě Ministerstva kultury ČR. Hlavním sponzorem je Milada Horáková – cestovní agentura Fertour. 

V současné době byly zveřejněny první výsledky práce odborné poroty – výběr čtrnácti nominovaných knih. Najdete je na adrese  http://www.ceskakniha.com/CZ/CK2017_CZ.php?lang=CZ





Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení