Aktuality

Bohatý komiksový program přilákal na Svět knihy rekordní počet návštěvníků

1 1 1 1 1 (1 hlas)
znovuzrozeniHrdinuDC

Veletrh Svět knihy se letos nesl ve znamení komiksu, a i díky bohatému programu, který připravili komiksoví nakladatelé, přilákal rekordních 46 000 návštěvníků. „Tohle spojení prostě zafungovalo. Připravili jsme akce, přednášky a spousty novinek, sotva jsme stíhali stánek zásobovat,“ říká Jiří Pavlovský z největšího komiksového nakladatelství CREW. „Vznikaly i spontánní srazy komiksových fanoušků a na naprosté většině našich akcí bylo plno.“



spidermanVsDeadpoolO co byl tedy na veletrhu největší zájem? Třeba na přednášku o Znovuzrození hrdinů DC, největší komiksové vydavatelské akci posledních let, se diváci sotva vešli. Zájem byl i o přednášky o komiksech pro mládež a pro dívky, mapující trendy v komiksovém vydávání posledních let (společně s nakladatelstvím Paseka), o velikánovi evropského i světového komiksu Jeanu Giraudovi – Moebiovi, o Doktorovi Who v komiksech a nejen v nich,  seznámení s mangou v podání expertů (propagátor mangy a anime Jakub Neumann a Anna Křivánková, japanoložka, překladatelka z japonštiny a spoluautorka populárně-naučné knížky Planeta Nippon, která byla letos dokonce nominována na cenu Magnesia Litera), či o komiksové erotice. „Společně s nakladatelstvím Argo jsme došli k závěru, že nás zajímá především evropská 18+ tvorba a spíš než co jiného je to umění,“ dodává k fenoménu erotického komiksu Jiří Pavlovský. 

Návštěvníci Světa knihy se zajímali o všechny komiksové žánry. Jiří Pavlovský upřesňuje, že „největším hitem Světa knihy byl komiks Spider-Man/Deadpool, ve kterém se střetávají dva největší marvelovští hláškaři.“ Dívky se nejvíce zajímaly o mangu (japonské komiksy), kde si nejvíc zájmu vysloužila nedávná novinka Čarodějova nevěsta. Velký zájem byl i o Doctora Strange či Batmana ze série Znovuzrození. 

A co „skuteční“ superhrdinové? Přišli se na veletrh podívat i oni? „Občas se nějací procházeli kolem… ale to už mohly být halucinace z horka. My sami jsme často potkávali nejen Wonder Woman, ale i hrdinky z počítačových her. Ale nejvíc superhrdinů bylo na našich pultech! Deadpool, Strážci galaxie, Batman, Doctor Strange… ale i Alita, Naruto, Simpsonovi či SpongeBob. Byly jich spousty!“ dodává pan Pavlovský.

Akce se líbila i samotným návštěvníkům, například jeden návštěvník na svém Facebooku událost hodnotil těmito slovy: „Svět knihy – tak takhle si představuju pořádnou výstavu knih a komiksů. Výborné přednášky, výborně zorganizované, výborně zásobené superlidmi... Díky za super event!“ Jiří Pavlovský také zdůrazňuje, že na veletrhu bylo letos výrazně víc mladších návštěvníků než v jiných letech. 

stanekCrew


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení