Aktuality

100 let, 100 knih

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
logo

Oslavy stého výročí republiky jsou za námi. Alespoň v Brně, kde se ve dnech 26. května – 17. června 2018 konal festival Re:publika. Brněnské výstaviště v těchto dnech ožilo nebývalým množstvím akcí, kromě klasických výstav prezentujících různé obory si tu mohli návštěvníci zajít na koncert, taneční party, přednášku nebo autorské čtení. A právě na literární sekci se podíváme blíže.



Hlavním cílem výstavy 100 let, 100 knih bylo představit to nejlepší z české literatury uplynulého století. Pro jednotlivé roky byl vybrán jeden titul, jenž byl tehdy vydán a jenž by měl reprezentovat to nejkvalitnější z tehdejší literární produkce. U každého titulu organizátoři dodali krátkou anotaci spolu s některými doplňujícími informacemi, jako je např. významné ocenění, a samozřejmě i knihu samotnou. Vystavené exponáty byly zapůjčeny z Knihovny Jiřího Mahena, návštěvníci si jimi mohli volně listovat a obdivovat např. staré obálky knih, které jinak znali z novějších vydání. Mě samotnou zaujal samotný výběr zmíněných titulů. S většinou z nich jste se mohli seznámit už ve školních lavicích, nescházela tu např. klasická díla jako Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, Rozmarné léto, Sňatky z rozumu, Údolí včel nebo Český snář, z novějších pak Do tmy nebo Hana. Většinou šlo o prozaická díla, méně poetická, dramatická tvorba tu zastoupena nebyla téměř vůbec. O výběru by šlo sáhodlouze polemizovat, podle mě se však organizátoři vypořádali s daným úkolem se ctí. Ostatně posuďte sami (seznam 100 knih zde).

Stěny zdobily inspirativní citáty známých českých spisovatelů, jejichž jména jste mohli hádat; nápovědou byl mj. obrázek samotného autora. Citáty ostatně zaplnily i samotné Brno – na vybraných veřejných prostranstvích byly umístěny výňatky z klasických děl české literatury, mj. i z Haškova Švejka, kvůli němuž bylo na organizátory festivalu podáno trestní oznámení v souvislosti se zákonem o hanobení národa, rasy a etnické nebo jiné skupiny osob. Stěžovatel patrně v nápisu Das ganze tschechische Volk ist eine Simulantenbande (v překladu Češi jsou banda simulantů) nerozpoznal výrok, jenž pronesl ve jmenovaném literárním díle vojenský lékař Bautze.

Expozice měla převážně formu klasické výstavy, využity však byly i moderní technologie, např. aplikace podporující čtenářskou gramotnost nebo virtuální knihovna. Součástí expozice byla i relaxační knihovna, která nabídla poslech audioknih a hudby, čítárnu nebo hernu určenou nejmenším návštěvníkům. Pro celou expozici tak byla charakteristická hravost a interaktivnost.

Nedílnou součástí literární sekce festivalu byla autorská čtení, na nichž jste se mohli setkat např. s Pavlem Čechem, Milošem Štědroněm, Alenou Mornštajnovou nebo Petrem Sísem. I to byl důvod, proč na festival zajít, neboť jde o tvůrce uznávané u odborné i laické veřejnosti, jejichž knihy byste si neměli nechat ujít.

Literární sekci byl v rámci výstaviště vyhrazen pavilon Morava. O design expozice se postarala Fakulta architektury VUT. A musím říci, že jimi zvolené řešení bylo vkusné, moderní, a přitom funkční. Posuďte sami: ještě před vstupem do budovy si mohli unavení návštěvníci na chvíli odpočinout v některém z pohodlných lehátek, která byla opatřena originálními polštářky potaženými látkou s knižní tematikou. Pro zahnání nudy jste si navíc mohli zalistovat v některé knížce, uložené v netradiční knihovničce, kterou by uvítal nejeden mladý rebel nebo rebelka. Po zdolání pár schodů (které ovšem mohly „zavařit“ vozíčkářům nebo maminkám s kočárky) si mohli ti hravější zahrát člověče, nezlob se nebo šachy u speciálních stolků. A pak tradá do hlavního prostoru…

Festival Re:publika je sice už minulostí, Brňané ale nemusí dlouho truchlit. I v dalších měsících se mohou těšit na zajímavé literární akce, před námi je například Měsíc autorského čtení, který nabídne setkání se spisovateli z různých zemí (více zde).

Festival Republika
Festival Republika
Festival Republika
Festival Republika

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení