Aktuality

Vítězové výročních komiksových cen Muriel za rok 2018 a podzim 2017

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Cena České akademie komiksu (Cenu získávají autor a vydavatel původního či překladového komiksu.)
Vojtěch Mašek, Marek Šindelka, Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)

 



Síň slávy (Cenu získává fyzická osoba za svou dlouholetou činnost v oblasti komiksu.)
Jiří Petráček
Výtvarník Jiří Petráček debutoval v komiksu na počátku 70. let a hned se prezentoval jako výrazný tvůrce se svébytným rukopisem. O dekádu později už pravidelně spolupracoval s mládežnickými periodiky, což přineslo řadu seriálů nejrůznějších žánrů provedených vždy se značnou profesionalitou. Tu si udržuje i v současnosti - v hodnoceném období mu vyšlo nové komiksové album, dva soubory reedic jeho starších prací, přispěl do antologie a publikuje nadále i časopisecky. Bez nadsázky jde o žijící legendu ilustrace a komiksové tvorby pro mládež.

 

Jiří Petráček, foto: Jakub Hněvkovský

 

Nejlepší komiksová kniha (Cenu získává autor za samostatně publikované komiksové dílo.)
Vojtěch Mašek: Sestry Dietlovy (Lipnik)
Album Sestry Dietlovy je komplexním autorským počinem Vojtěcha Maška. Autor opět vytahuje kostlivce ze skříně československých dějin, aby je přivedl zpět do našich současných životů. Nejen prožité, ale i zděděné proměňuje v Maškově pojetí fyziognomii postav, a tak úvodní selanku o seniorkách rychle přebírají monstra, zrůdičky a mutanti. Mašek vytvořil opravdový mnohovrstevnatý horor české malosti, který čtenáře lapí.

                                                                                                                                             

Nejlepší krátký komiks (Cenu získává autor za krátký komiks.)
Marek Rubec za Uprchlíci (Aargh! 17)
Marek Rubec ztvárnil v komiksu Uprchlíci náročné téma tzv. migrační krize empatickým a formálně originálním způsobem v krátkém, snovém příběhu beze slov. Působivá není jen jeho schopnost pomocí vyprávění obrazem předat čtenářům silnou impresi, ale také formální práce s barvami a výtvarnou stylizací.


Nejlepší strip (Cenu získává autor za sérii komiksových stripů.)
Jan Pomykač: Pas faux pas (Komiksarium.cz)
Jan Pomykač trpělivě rozšiřuje svět svého stripu Pas faux pas a zabydluje ho dalšími většinou sympatickými postavičkami. Ty glosují nejrůznější situace kombinacemi dotažených až přetažených slovních hříček a laskavého až něžně ironického humoru. Občas si vystačí zcela beze slov, aniž by přitom vypadl z celkové poetiky cyklu. 



Nejlepší kresba (Cenu získává autor za kresbu komiksu.)
Marek Pokorný: Svatá Barbora (Lipnik)
Marek Pokorný ve Svaté Barboře oslovuje svou precizností a poctivostí výtvarného výrazu. Dokáže obratně měnit formální stránku svého projevu a jeho rozmanité polohy vždy umocňují vyznění jednotlivých částí příběhu. V této mnohotvárnosti se mu daří úspěšně udržet harmonii, která okouzlené čtenáře provází na cestě touto výjimečnou knihou.

Nejlepší scénář (Cenu získává autor za scénář komiksu.)
Vojtěch Mašek za Sestry Dietlovy (Lipnik)
Vojtěch Mašek v Sestrách Dietlových dokáže mistrně propojovat civilní situace s fantaskními náladami a prvky. Jeho mysteriózní vyprávění citlivě pracuje s náznaky, výmluvnými detaily a úsečnými hovorovými dialogy. Nápaditě využívá jak vizuální, tak verbální způsob předávání informací a vytváření určitých nálad.

 

 Vojtěch Mašek, foto: Jakub Hněvkovský

 

Přínos českému komiksu (Cenu získává jednotlivec či kolektiv za konkrétní aktivní přínos k rozvoji komiksu v České republice).
Pavel Kořínek, Lucie Kořínková: Punťa: Zapomenutý hrdina českého komiksu (1934-1942) (Akropolis)
V objevné publikaci o polozapomenutém fenoménu Pavel a Lucie Kořínkovi detailně a komplexně zpracovávají předmětný materiál. Nahlížejí ho z různých perspektiv, zasazují do rozličných kontextů, a významným způsobem tak osvětlují jeho fungování, povahu i význam, čím zásadně rozšiřují poznání minulosti české komiksové tradice. Ocenění si zaslouží i výsledné provedení publikace představující nepřehlédnutelný artefakt, který směle obstojí i vedle těch nejzdařilejších zahraničních edičních projektů tohoto typu.



Cena Magnesia za nejlepší studentský komiks (Cenu získává autor za školní ročníkovou či závěrečnou práci).
Kolektiv autorů: Šmelhaus (VŠUP)
Kolektivní projekt Šmelhaus zaujme především svým konceptem propojení různých příběhů prostředím jednoho starého domu. Publikace je na jedné straně mozaikou osudů lidí, na druhé přehlídkou různých výtvarných přístupů zúčastněných autorů. Výsledkem je mimořádně poutavá komiksová sbírka s neoddiskutovatelnou schopností čtenáře překvapovat.



Nejlepší komiks pro děti (Cenu získává autor za komiks pro děti.)
Honza Smolík: Inspektor Hopkins zasahuje (Pikola)
Sbírka detektivních komiksů Honzy Smolíka Inspektor Hopkins zasahuje potěší každé zvídavé dítě. Jednotlivé příběhy zachycující skutečné historické postavy a události jsou i ve své stručnosti dobře srozumitelné, vtipné a poučné. Obtížnost hádanek stejně jako míra stylizace je vhodně zvolena s ohledem na dětského čtenáře.



Nejlepší překladový komiks (Cenu získává vydavatel za překladové dílo.)
Charles Burns: Naposled (Trystero)
Komiksový román Naposled je zatím posledním dílem žijící legendy amerického komiksu Charlese Burnse. Surrealistický horor střídá realitu se sny, halucinacemi a představami hlavního hrdiny. Autor bere čtenáře na náročnou exkurzi do podvědomí mladíka plného nejistot a úzkostí, aby ukázal, že nejtěžší souboje vedeme sami se sebou. Pokud je odkládáme, nikdy nedospějeme.
Nejlepší překlad (Cenu získává překladatel za překlad komiksového díla do češtiny.)
Michala Marková za Pečeme s Kafkou od Toma Gaulda (Plus)
Soubor komiksových stripů Brita Toma Gaulda Pečeme s Kafkou představuje pro překladatele značnou výzvu. Kromě snahy o zachování jejich osobitého humoru je totiž třeba popasovat se se širokou paletou historických, literárních i popkulturních odkazů a narážek. Michala Marková tento úkol zvládla s přehledem. Díky jejímu pečlivému překladu si čtenáři mohou užít stejně sžíravě vtipný a inteligentní komiks jako v originále.



Moderátorky Ester Geislerová a Johana Ožvold, foto: Jakub Hněvkovský

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení