Aktuality

Ceny za českou detektivní literaturu

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
logo

V pražském policejním muzeu proběhlo ve čtvrtek 20. června 2019 udílení tradičních cen za českou detektivní literaturu. Oceněny byly nejlepší žánrové knihy a povídky. Akce proběhla v roce, kdy si čeští detektivkáři připomínají 30 let od založené své profesní organizace. 

 

 

Ceny tradičně vyhlašuje Česká asociace autorů detektivní literatury (AIEP). Nejstarší soutěží je Cena Havran o nejlepší povídku roku, jež byla udělena již popětadvacáté, Cena Jiřího Marka za nejlepší knihu roku ocenila 24. ročník. Později přibyly povídkové soutěže čtenářských organizací, vycházející z havranovského klání. Od roku 1999 se udílí Cena Společnosti Agathy Christie, od roku 2003 Cena České společnosti Sherlocka Holmese.

Do Ceny Havran letos dorazilo 42 povídek, což je shodou okolností stejný počet jako loni. „V povídkách se projevila inspirace městským i vesnickým prostředím, rodinným, partnerským životem, nechyběly příběhy z většího kolektivu, v nichž se řešily zločiny či záhady třeba až před dvaceti a více lety. Podobně pestré byla i dobová volba. Současnost, čas před třiceti, padesáti lety i z časů rakouského mocnářství,“ říká předseda poroty František Cinger. Porota ze zaslaných textů vybrala 15 nejzdařilejších do sborníku Nejlepší detektivní povídku roku Pražské vydavatelské společnosti, který se na konci června objeví v prodejnách denního tisku.

logo

První místo v soutěži o nejlepší detektivní povídku roku 2018 patří příběhu Ostatky dětství Zuzany Rampichové. „V povídce nechybí napětí a zajímavě se v ní prolíná minulost s přítomností, nabízí také určitý přesah nad rámec detektivního příběhu a vybízí k zamyšlení,“ uvádí o letošním vítězi povídkové soutěže Cinger.

Druhé místo získala Vítězslava Felcmanová za povídku Na kočičí svědomí a třetí místo bylo uděleno příběhu Pytel peněz Františka Uhera.

Složení poroty: František Cinger (novinář, literární publicista) – předseda poroty, B. M. Horská a Jiří Březina (autoři detektivek) a Hana Nekudová (redaktorka Pražské vydavatelské společnosti).

Do Ceny Jiřího Marka bylo zasláno 21 knih, které vyšly během roku 2018. Jde o rekordní číslo, takový počet titulů v této knižní soutěži ještě nebyl.

Cenu spisovatele Jiřího Marka, určenou pro nejlepší detektivku vydanou v daném roce, získal Daniel Gris za krimi thriller Říkají mi Lars (nakladatelství Mystery Press). „Drsný černý humor a místy až parodická dikce tohoto krimi thrilleru noirového typu dovolují autorovi stát nad příběhem, udržovat si od něj odstup, a tím přináší svěží literární zábavu a hravost – jak v rovině příběhu, tak i jazyka. Tím se odlišuje od ostatní letošní soutěžní produkce,“ říká předseda poroty Lubor Falteisek.

Říkají mi Lars

Druhé místo obsadil Jan Frána za detektivní diptych Případ pohřešovaného háčka (vydalo nakladatelství Klika), třetí místo patří Michalu Sýkorovi a jeho klasické detektivce Pět mrtvých psů (nakladatelství Host), která je dalším dílem série s komisařkou Marií Výrovou.

Porota rovněž udělila tři čestná uznání. Získal je Tomáš Přibyl za Pětidomí (Motto), kde jde o pátrání po lupiči, jenž se ukrývá na neobvyklém místě, dále František Čech za právnický thriller Divoký obchod a Petr Eidler za detektivku ze židovského prostředí Smrt konvertity (Moba).

Složení poroty: Lubor Falteisek (novinář a spisovatel) – předseda poroty, Antonín Mazáč (autor detektivek) a Radim Vaculík (kriminální reportér). 

Společnost Agathy Christie v rámci 21. ročníku své literární soutěže udělila první místo Jiřímu Strádalovi za povídku Rekonstrukce pod pijákem absintu. Druhé místo patří Zuzaně Rampichové za povídku Nejchladnější zločin. Třetí místo získala Vítězslava Felcmanová za příběh oceněný i v havranovském klání, tedy za povídku Na kočičí svědomí.

Česká společnost Sherlocka Holmese ocenila povídku Davida Urbana Poslední případ Hercula Poirota. Společnost udělila též čestné uznání, které patří Paulu Merildovi za báseň Pět pomerančových jadérek, vzniklou na motiv stejnojmenné povídky se Sherlockem Holmesem. 

Česká sekce AIEP existuje již 30 let – od roku 1989, kdy vznikla jako pobočka mezinárodní organizace autorů detektivního žánru. Prvním předsedou byl Václav Erben, autor stále oblíbených detektivek s kapitánem Exnerem, později byl předsedou například detektivkář Jan Šmíd. Současným předsedou je František Špaček, který sice není autorem, ale v české AIEP působí již dlouhodobě. 

V provozu jsou webové stránky www.ceskadetektivka.cz a organizace působí také na Facebooku.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení