Aktuality

6 knih, které si vybrat do zimních dnů

1 1 1 1 1 (1 hlas)
kniha

Podzim a zima jsou nádherné období plné dešťů, větru a sněhu. Často je venku takové počasí, že už nejde jít ani na procházku a musíte zůstat zalezlí doma se šálkem kávy nebo čaje. Takové počasí ovšem není důvod k zoufalství, naopak jde o skvělý důvod si otevřít nějakou knihu a začíst se do stránek divotvorných světů a nechat se ohromit kouzlem hlavních hrdinů. Nyní vám nabízím několik knih, které již nejsou nové, možná je někteří znáte, ovšem do těchto skoro už zimních dnů se skvěle hodí. Takže pokud jste je ještě neměli šanci přečíst, honem do toho.

 


Divadelní hra: SLUHA DVOU PÁNŮ

Divadelní hra asi není žánr, po kterém se většina z nás dívá jako první. Ovšem jedná se o velmi tenké knihy, které jsou chytlavé a dávají hodně prostoru k představivosti divadelní scény. Sluha dvou pánů je klasika od Carla Goldoniho z roku 1745. Možná někteří znáte povedenou divadelní hru s Miroslavem Donutilem z Národního divadla. Velmi vtipný kus vás zaručeně pobaví. Jde o specifický druh divadla tzv. commedia dell'arte, kde jsou dány charaktery jednotlivých postav a hodně se zde pracuje s improvizací herců. Populární byla především v 16. a 17. století, ovšem mnoho velikánů se nechalo inspirovat právě tímto druhem divadla.

Sluha dvou pánů je příběh o Truffaldinovi. Truffaldino se stává sluhou dvou pánů – ženy, která se vydává za svého bratra a hledá svého milence, a sluhou onoho milence. Vzájemně o sobě netuší a sluha neví, jak ukončit službu u obou pánu, aniž by ho oba ze služby vyhodili. Díky tomu vzniká spousta komických situací a zaplétá se děj. Jde o příběh lásky, který ovšem skrývá řadu legračních scén.

kniha

Detektivka: VOLÁNÍ KUKAČKY

J. K. Rowlingová je spíše známá jako autorka knih o Harrym Potterovi, kouzelníkovi z Bradavic. Ovšem nyní vydává pod pseudonymem Robert Galbraith příběhy o soukromém detektivu Cormoranu Strikovi. Volání kukačky je teprve první díl celé série, takže pokud se vám bude líbit, nemusíte zoufat, můžete si přečíst další díly: Hedvábník, Ve službách zla a Smrtící bílá. Podle těchto knih vznikl i seriál o třech řadách z dílny BBC. Každá řada má jen 2 až 3 díly. Skvělý výběr herců i zpracování celé zápletky vám pak může zpříjemnit zimní večer.

Cormoran Strike a jeho nová asistentka Robin v prvním díle vyšetřují vraždu slavné modelky; ta však byla původně prohlášena nikoliv za zavražděnou, závěrem vyšetřování policie totiž byla sebevražda. Ovšem její bratr není se závěrem spokojen a žádá Cormorana o soukromé vyšetřování. Příběh je tedy především o průběhu celého pátrání, hledání stop a nových vodítek, ale také se tu prolíná soukromý život válečného veterána Strika a krásné zasnoubené Robin, oba řeší vlastní problémy ve svém životě, a vzniká tak senzační přátelství mezi dvěma absolutně rozdílnými lidmi.

Motivační: ALCHYMISTA

Tyto dny můžou být pro někoho těžkým obdobím. Nedostatek slunce a světla vyvolává pocity úzkosti a melancholie. Pro takovou náladu je ideální motivační kniha Alchymista. Jestliže jste tuto knihu ještě nečetli, honem pro ni do knihkupectví nebo ji můžete zakoupit online se slevovým kódem v knihydobrovsky.cz. Jestliže jste ji četli, víte, o čem je řeč, a třeba si ji budete mít chuť přečíst znovu. Číst tuto knihu pouze jednou totiž nestačí! Brazilský autor Paulo Coelho je známý pro své netradiční knihy o duchovním rozvoji, který nabízí i Alchymista.

Kniha poprvé vyšla v roce 1988 a stále je velmi aktuální. Jde o příběh chudého pastýře, který šel za svým snem – a to doslova. Věřil svým instinktům a zažil mnohá dobrodružství. Po cestě si uvědomil, co je důležité a za co stojí bojovat. Najdete tu skvělou motivaci pro hledání osobního štěstí.

Básně: LISTONOŠ VÍTR

Další z netypických žánrů je poezie. Radek Malý, autor této sbírky, je mladý olomoucký spisovatel zaměřující se především na knihy pro děti. Právě k Olomouci se celá sbírka váže, jde o poezii, která vznikala v roce 2009 v olomouckých parcích v podzimním období. Kniha vás naladí na procházku v listí. Můžete s ní strávit také příjemný čas s dětmi, kdy společně projdete básně a nádherné ilustrace Pavla Čecha.

Pro zasmání: DENÍČEK PRINCE GEORGE

Clare Bennettová napsala skvělou a vtipnou knihu pro všechny milovníky královské rodiny v Anglii. Pokud i vy jste fanouškem snad nejslavnější rodiny světa a pilně sledujete dění posledních let, kdy se odehrává jedna královská svatba za druhou a na svět přichází malí princové a princezny každý rok, tak je tento titul právě pro vás.

Celá kniha je psaná očima malého George, syna Kate Middleton a prince Williama. Je zde popsán jeden celý rok této rodinky. Vidíte obyčejný den malého prince, sledujete jeho rodiče, kteří přijdou na to, že Kate čeká dalšího potomka, vidíte do života jeho babičky, královny Alžběty, zažijete i Vánoce s celou rodinou.  Jde samozřejmě o velikou nadsázku a všechno je popsáno humorně, někdy až ironicky. Všechny postavy jsou reálné, ale přikrášlené autorkou, která jim vlastnosti upravila podle osobních představ. Pokud se chcete pobavit a budoucího krále vidět jako obyčejného člověka, začtěte se do krásných stránek této knihy.

Fantasy: ČAS ČARODĚJNIC

Poslední knihou v seznamu je Čas čarodějnic od autorky Deborah Harkness. Kniha plná čarodějnic, upírů a démonů. Příběh historičky Diany Bishopové, která je mimo jiné také velmi mocnou čarodějkou, a Matthewa Clermonta, velice starého upíra, vás pohltí. Zakázaná láska se prolíná s historickými fakty a událostmi. Nejde o žádný příběh pro náctileté, takže se nemusíte bát povrchních zápletek a jednoduchých charakterů. Autorka disponuje talentem psát poutavě a čtivě. Kniha se stala natolik oblíbenou, že podle ní vznikl i seriál. Zatím má pouze jednu sérii, ovšem i ta je tak populární, že byly ohlášeny další dvě. Seriál neodpovídá přesně knize, proto doporučuji nejprve přečíst knihu a pak se na seriál podívat. Rozhodně vás nezklame výběr hlavních hrdinů!

 

Ať už si pro poslední podzimní dny vyberete jakékoliv čtivo, určitě čtením neuděláte chybu. Knihy jsou nádherné zpestření běžných dní a skvělá relaxace pro mozek. Proto si najděte chvilku pro sebe před hektickými Vánocemi a užijte si jeden z knižních světů, který se vám bude nejvíce zamlouvat.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení