Aktuality

Poohlédnutí za rokem 2019

1 1 1 1 1 (1 hlas)
siska

Vážení čtenáři, rok 2019 je za námi. Jeho odchod jsme oslavili bujarým veselím na Silvestra, někdo dal přednost poklidnějším oslavám a třeba si našel čas i na dobrou knihu. A jak to tak bývá, nyní, na prahu nového roku s magickým číslem 2020, je vhodná doba na připomenutí si toho, co se nám v tom předešlém roce podařilo, a nebo co by bylo naopak vhodné zlepšit.

 

 

Náš literární magazín loni oslavil desáté narozeniny. Deset let, to je poměrně dlouhá doba na e-zin, a tak se dá říci, že VašeLiteratura.cz patří ve svém oboru mezi stařešiny (byť redakce je tvořena mladými lidmi, alespoň duchem). Na našich stránkách jsme se vás snažili informovat o zajímavých knihách, audioknihách a komiksech, které u nás byly v daném období vydány, a to formou recenzí a rozhovorů se současnými literáty, překladateli či ilustrátory. Nescházely ani informace o důležitých literárních akcích, např. o literárních veletrzích a festivalech, které byly na našem území konány. Velké oblibě se stejně jako v předchozích letech těšil mj. náš přehled literárních soutěží, který je pravidelně aktualizován. 

siska

Magazín VašeLiteratura.cz v loňském roce nadělil knižní dárky dětem z pěstounských rodin prostřednictvím neziskové organizace Vesta Pardubice, z. s. Rovněž se zapojil do dobročinného bazaru konaného pod záštitou Pedagogické fakulty Palackého univerzity v Olomouci, jehož výtěžek byl věnován dětem v dětských domovech. 

Pokud se podíváme na čísla, v roce 2019 u nás vyšlo téměř 300 originálních článků! Dík za to patří všem členům naší redakce. Ta v loňském roce zaznamenala výraznou změnu, a tou je odchod mého kolegy Jiřího Lojína z funkce šéfredaktora. Za jeho vedení došlo k viditelnému zkvalitnění obsahu našeho webu a také k rozšíření prostoru, který je věnován výhradně současné české tvorbě. Snad se nám podaří v tomto směru pokračovat i nadále, neboť na české literární scéně vychází řada zajímavých děl.

Rok 2019 byl na tomto poli nesmírně plodný; vyšel román Tiché roky od Aleny Mornštajnové, který se brzy stal nejprodávanějším knižním titulem u nás a který vyhrává jedno ocenění za druhým (naposledy např. čtenářskou anketu Kniha roku). Jan Němec ohromil mnohovrstevnatou knihou Možnosti milostného románu, jež je spíše než autobiografickým příběhem o zrodu a následném ukončení jednoho vztahu knihou o románu jakožto literárním žánru a procesu jeho tvorby. Milovníci magického realismu dozajista zaregistrovali monumentální román Města od Michala Ajvaze, který je vystavěn na základních motivech objevujících se již v předešlých autorových dílech. Ve výčtu zajímavých knižních titulů roku 2019 bychom mohli pokračovat ještě dlouho…

Dovolte mi nyní pozvednout pomyslnou číši a připít na příchod nového roku, který slibuje mnohé. Někteří se již nyní nemohou dočkat některých ohlášených literárních novinek (já například netrpělivě vyhlížím nový román Kateřiny Tučkové), jiní se nechají překvapit tituly, které jsou zatím utajeny. Chystá se řada zajímavých událostí, k těm prvním patří např. knižní festival v Ostravě, jenž se bude konat 28. a 29. února. Kéž tedy máte dostatek volného času na čtení a kéž jste zásobeni kvalitními knihami, které stojí za to číst! 

Na závěr vám prozradím jednu připravovanou novinku, která se dotýká přímo našeho webu – neboť jde už o stránku s několikaletou historií, je nutno zbavit ji vrásek a omladit ji. Ano, někteří tuší správně, v nejbližších dnech získá VašeLiteratura.cz novou tvář. A s ní také několik nových funkcí, které by neměly na moderním webu scházet. Těšíte se? My ano!

Za redakci Marta Šimečková


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení