Aktuality

Paseka se stěhuje do Karlína

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Po dvaceti letech na pražských Vinohradech započne nakladatelství Paseka novou etapu v  Karlíně. Nový majitel Laichterova domu, kde Paseka sídlila od roku 2000, má s prostorem plány, které nejsou slučitelné s běžným provozem nakladatelství. V redakci Paseky v ulici Vítkova již nebude možné vyzvedávat internetové objednávky, ale kromě stávajícího Vinohradského knihkupectví bude od 5. května výdejním místem také oblíbené karlínské knihkupectví Přístav.

 

Laichterův dům na adrese Chopinova 4 postavil Jan Kotěra pro Jana Laichtera, jednoho z nejvýznamnějších českých nakladatelů první poloviny 20. století. Dům budovaný mezi lety 1908 a 1909 v mnohém předběhl svou dobu. Halu, která spojovala nakladatelský prostor s obytným, zdobí malby Františka Kysely. 

Když se v novém tisíciletí část domu stala sídlem Paseky, zakladatel nakladatelství Ladislav Horáček začal pracovat na rekonstrukci haly. Tu nakonec realizoval ve spolupráci s restaurátorskou školou v Litomyšli, jejíž vznik inicioval. Právě příslib rekonstrukce byl jedním z důvodů, proč rodina Laichterových poskytla prostory Pasece k pronájmu.

Redakce Paseky se na možnost stěhování připravovala delší dobu. „V Laichterově domě strávila Paseka větší část své existence, můj táta vdechl místu nový život. Proto je pro nás stěhování emocionální událost,“ říká majitelka nakladatelství Anna Horáčková. „Ve výsledku samozřejmě zůstane spousta vzpomínek především na lidi kolem nakladatelství, na autory a autorky, kteří sem za námi chodili. Jsem si jistá, že spousta takových vzpomínek časem vznikne i v Karlíně a že nás tu čekají setkání s lidmi a knihami, u kterých jednou budeme mít pocit, že k Pasece patřili odjakživa. Nová redakce bude na míru ušitá potřebám našeho nakladatelství, je to další krok k moderní Pasece, která ale bude vždy věrná své tradici a kořenům," dodává.

Šéfredaktor Paseky Jakub Sedláček se těší na ruch redakce a konec setkávání v online světě. „Knížky nesou otisky prostředí, ve kterých vznikají, a v tomto smyslu se impozantní atmosféra Laichterova domu, skrývající klenot schodišťové haly, promítla do práce na mnoha našich titulech,“ říká. „Ale jako nakladatelství nás vždycky zajímaly nové hlasy, netušená místa a prostory, neobjevené krajiny. Pohled z jednoho okna může otevírat tisíce nálad a výjevů, to věděli už impresionisté. Ovšem s novou adresou můžete nalézt nový kontinent. Těším se, že po pandemických časech nám karlínská redakce přesně tohle přinese,“ dodává.

V moderní redakci již budou vznikat nové ambiciózní projekty, například pokračování edice Velké dějiny zemí Koruny české po roce 1945 nebo nové pojetí knižní série Prašina. V druhé polovině roku 2021 vydá Paseka přibližně 30 titulů, například také překladové knihy od Édourda Louise, Fernandy Melchorové a Briana Greena, autorské knihy Toy_Box či Jindřicha Janíčka, nové knížky ze světa Hildy nebo knihu o cyklistice, jejímž editorem je Ondřej Buddeus.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení