Aktuality

Co mě zaujalo na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

7. 10. 2023 skončil 33. Podzimní knižní veletrh v Havlíčkově Brodě. Jako vždy byl plný různých doprovodných programů, které se bohužel z časových důvodů mnohdy překrývaly, proto chci informovat jen o těch, kterých jsem se stačil zúčastnit.

  

vystrcilUž v pátek v jedenáct hodin bylo možné navštívit besedu s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem, která se konala v zajímavém prostředí Krajské knihovny Vysočiny a byla nazvána Knihy, které mě ovlivnily v životě a v politice. Miloš Vystrčil je vzhledem ke svému vzdělání vypravěč, v jehož projevu převládá logické předkládání faktů, nicméně dokáže posluchače zcela jistě zaujmout. Na besedu se připravoval a věnoval jí pozornost, přestože by se dalo říct, že má důležitější práci. Přinesl s sebou knihy, o nichž chtěl mluvit, a dokázal o nich velmi poutavě vyprávět. Pro posluchače, kteří tyto knihy četli, to bylo poněkud nostalgické vzpomínání, pro ostatní inspirací, která je možná přiměje k tomu, aby sáhli po některé z nich.

 

Na schodech Krajské knihovny se konala i další zajímavá akce, tou byl křest nové knihy Markéty Hejkalové, ředitelky knižního veletrhu. Román nazvaný Na vlnách století, který vydalo nakladatelství Host, je spojením fikce a historických faktů, návštěvníci křtu se mohli dozvědět několik zajímavých informací o vývoji tohoto textu i o významu postav, které mají předobraz ve skutečných lidech. Na stránkách vaseliteratura.cz brzy vyjde recenze této knihy. Kmotrami knihy byly – mimo jiné – i spisovatelky Lidmila Kábrtová a Alena Mornštajnová.

 

 

 

V pátek bylo možné navštívit i přednášku Arnošta Vašíčka. Tento autor píše faktografické knihy, v nichž se zaměřuje na české i světové záhady (odtud označení záhadolog), ale i na beletrii, inspirovanou právě těmito mystérii. Arnošt Vašíček je strhující vypravěč a dokáže své posluchače spontánně bavit nekonečně dlouho. Pokud by neměl časový limit. Jako v ostatních případech tento limit měl, ale dokázal ho využít naplno. Představil své dvě nové knihy – Lovec záhad a Zloděj tváří. Dříve či později zveřejníme recenzi obou knih.

 

 

 

Z akcí, které se konaly v sobotu, bych rád zdůraznil křest nové knihy Jiřího Kratochvila Klošár (recenze zde). I když účast na křtu nebyla příliš velká – paralelně se konalo více zajímavých setkání –, sešlo se na něm dost pozoruhodných hostů. Mezi kmotry byla členka Senátu Parlamentu České republiky Miroslava Němcová, ředitel Tiskáren Havlíčkův Brod, a.s. Petr Kletečka i ředitelka veletrhu Markéta Hejkalová. Jiří Kratochvil bohužel přítomný nebyl, ale přijela jeho dcera. Nenápadná fotografka, která dokumentovala křest, byla Pavla Kocourková, autorka fotografií v knize Klošár. 

 

Na veletrhu v Havlíčkově Brodu se odehrávalo mnoho dalších zajímavých akcí, jek jsem už poznamenal, není možné navštívit všechny, jde však o to užít si alespoň některé tak, aby zbyl prostor i na prohlídku stánků vystavovatelů, kteří se snažili prezentovat to nejlepší, co mají v současné době k dispozici. Veletrh skončil, ale organizátoři už určitě přemýšlejí nad tím příštím. Je skvělé, že zájem o veletrh ze strany návštěvníků i vystavovatelů je stále velký a úsilí pořadatelů se tak každoročně zúročuje.

 

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení