Audioknihy

Zrůda Larse Keplera opět mezi námi

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
il

Severské detektivní romány se bezesporu staly už fenoménem. Nakladatelství využívají jejich popularity a úspěšně si jejich prodejem zvyšují tržby. Přestože by se mohlo zdát, že v detektivkách nemůže být velký rozdíl, něco jako typický severský kriminální román opravdu existuje. Zástupcem této školy, pokud to tak můžeme nazvat, je manželská dvojice píšící pod jménem Lars Kepler. Jejich nejnovější knihou přeloženou do českého jazyka je Písečný muž, vydaný i jako audiokniha.


audioknihaJiž počtvrté se můžeme setkat s inspektorem Joonou Linnou, jehož osud se tragickým způsobem protne s osudem masového vraha Jurka Waltera. O tomto vrahovi se autoři náznaky zmiňují ve svých předchozích knihách, ale teprve Písečný muž čtenáři nabízí otevřenou konfrontaci kriminalisty a nebezpečného zločince.

Jedné z unesených obětí Jurka Waltera se podaří po několika letech utéct. Vzhledem k tomu, že masový vrah byl po dopadnutí umístěn na přísně střežené oddělení psychiatrické léčebny, je jisté, že má komplice, který je stále na svobodě. Do pátrání po další oběti, možná ještě živé, a nebezpečném Jurkově společníkovi se dává i policistka Saga Bauerová.

Hned zpočátku autorská dvojice Lars Kepler tak rozehrává tři vyvážené dějové linie - rodinu osvobozené oběti, Linnovu a Sažinu. Každá z nich má svou charakteristickou atmosféru a pravidelně se střídají. Rodina oběti čtenáři zprostředkovává myšlenkové pochody člověka, jemuž tragédie vzala nejbližší a pro kterého život ztratil smysl. Autoři ovšem tyto pocity berou jako modelové a zápletka jejich knihy stojí na tom, že všichni postižení takovou ztrátu vnímají podobně.

Linie inspektora Joona Linny nám tohoto policistu opět představuje jako tvrdého a vytrvalého muže, který vše řeší silově a s vervou. Čtenář se znovu, tentokrát důsledněji, dozvídá o Joonově rodině a o důvodech, které vedly k jejímu rozpadu. Joona je typickým detektivem vystupujícím v mnoha podobných krimirománech, můžeme vzpomenout třeba na Nesbøho Harryho Holea. Drsný policajt však samozřejmě není typickým produktem jen severské školy. Saga Bauerová tvoří částečný Joonův protipól, ale i ona řeší problémy násilně, často je k tomu donucena okolnostmi. Policistka si s sebou nese životní trauma, s jehož následky se musí po celou dobu potýkat. Všechny postavy jsou spojeny osobou Jurka Waltera, člověkem s velmi záhadnou minulostí.

Manželé píšící pod pseudonymem Lars Kepler vše podřizují vnějšímu účinku příběhu, jejich snaha se místy jeví až jako křečovitá. Nelámou si hlavy s logikou děje a věrohodnost kolísá na samé hraně romantických detektivních příběhů Edgara Wallace. Přesto, či právě proto, má Písečný muž potřebný spád a napětí. Zvědavost žene čtenáře, v případě audioknihy posluchače, neustále vpřed. I když zkušený konzument detektivních románů dokáže odhadnout, kam děj směřuje, nemá žádný důvod knihu odložit.

Postavu Jurka Waltera autoři vybavili schopnostmi až nadpřirozenými. Správně odhadli, že čtenáře svými nápady ohromí, a čisté zlo, které Jurkova postava reprezentuje, lidi odpuzuje, ale zároveň i fascinuje. Ovšem Jurkovy dokonale zdařilé akce jsou naprosto nepravděpodobné. Pokud si ale chcete knihu náležitě užít, je potřeba se nad takové maličkosti povznést. Stejně jako v předchozích knihách, využívají autoři důsledně přítomného času, což působí sice zvláštně, ale zdařile zvyšuje dynamiku děje.

Audiokniha natočená podle knižní předlohy je velmi povedená. Načetl ji Pavel Rímský v režii Jitky Škápíkové. Velkou předností Rímského četby je, že se nesnaží knihu dramatizovat, nemění hlasy podle postav, ale prostě čte. Občas se stává, že někteří herci mají pocit, že musí číst například ženské role vysokým hlasem, což působí velmi směšně. Proto si vážím soudnosti Pavla Rímského i režisérky.

Audiokniha Písečný muž je dalším příspěvkem k dnes již dlouhé řadě zdařilých nahrávek, které doplňují "papírové" knihy a e-knihy. Zájemci o vzrušující příběhy tak mají možnost "číst" i v době, kdy se musejí věnovat jiné práci.

Audioknihu Písečný muž vydalo nakladatelství OneHotBook a k recenzi poskytl Radioservis

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení