Audioknihy

Audioknihy: Vilma Kadlečková – Mycelium: Led pod kůží

1 1 1 1 1 (1 hlas)
mycelium-led-pod-kuzi

Nakladatelství OneHotBook vydalo druhý díl audio zpracování ságy od Vilmy Kadlečkové Mycelium s podtitulem Led pod kůží. Jedno z nejlepších děl české vědeckofantastické literatury poslední dekády tak pokračuje ve své namluvené podobě a ani tentokrát nezklame. Stručně řečeno, pokud se vám líbil předchozí díl, Mycelium II: Led pod kůží je přesně pro vás.


mycelium-led-pod-kuziSérie Mycelium vychází od roku 2013. Ze zamýšlených pěti knih spatřila světlo světa již čtveřice a vydání páté je plánováno na jaro 2016. Jejich autorce Vilmě Kadlečkové se podařilo vytvořit živoucí obraz světa 26. století, který z velké části ovlivnily styky s civilizacemi z jiných planet, především fanatickými Össeany vyznávajícími víru v hmyzího boha Akkütlixe. Stejně zajímavé jako prostředí jsou i hlavní postavy v čele s diplomatem a cynikem Lucasem Hildebrandtem, postiženým nejen dětstvím s tyranským otcem - expertem na Össeany, ale i nevyléčitelnou smrtelnou chorobou. Přestože se nejedná o dílo, které by vynikalo akcí a rychlým spádem, díky vybroušenému způsobu psaní autorky a skvělým dialogům se řadí mezi to nejlepší, co česká science-fiction nabízí.

Audio zpracování prvního dílu nazvaného Jantarové oči bylo něco jako malé zjevení. Knihu namluvilo hned devět herců, kteří propůjčili své hlasy jednotlivým částem podle postavy, jejímž pohledem jsme sledovali děj. Audioknihy s více než jedním interpretem jsou stále v menšině. Některé, jako například Žítkovské bohyně, mají svého hlavního vypravěče či v tomto případě vypravěčku, kterého jen někdo doplňuje, jiné, jako Atlas mraků, namluvilo více herců, ale každý z nich měl na starost velký oddíl.

V Myceliu je tomu jinak. Pojetím se blíží právě zmiňovanému Atlasu mraků. Každý vypravěč namlouvá určitou část viděnou z pohledu postavy, jíž jeho, či její hlas charakterizuje. V dosavadních dvou audio zpracováních se však vypravěči střídají nejen po kapitolách, ale i během nich a poměrně častý přechod z jednoho hlasu na jiný nemusí každému vyhovovat. Nejedná se však o rozhlasovou dramatizaci postavenou na dialozích, avšak o skutečné čtení jen s několika měnícími se předčítajícími. Zvyknout si na změny hlasů a dikce však díky výborné práci herců i dalších, kteří se na knize podíleli, není problémem.

Právě osmice interpretů dostala v Ledu po kůží nelehký úkol vyrovnat se s výslovností řady cizozemských výrazů a až na některé okamžiky obstála na výbornou. Většina z nich skvěle pracuje s hlasovou intonací a kniha neuspává ani v momentech, kdy se neděje nic napínavého. Jen sporadicky může čtenář získat dojem, že si některý z herců přišel svůj part jen tak odříkat a vyzvednout honorář. Naštěstí čím větší porci textu musel interpret zvládnout, tím lepší práci odvedl. Patrně každý posluchač si tak nejde svého oblíbence, jehož práce mu učaruje.

Jen těžko může laik ocenit i technickou stránku nahrávky, ale vše je vždy čisté bez sebemenších rušivých elementů. Hudba doprovázející vyprávění možná postrádá silné melodie, které se bezděky otisknou do paměti, ale jako doplněk k hlasům herců a k umocnění atmosféry funguje dokonale.

V porovnání s ostatními složkami audioknihy nepokulhává ani zpracování obalu a bookletu. Graficky vychází ze skvělé původní obálky od Tomáše Kučerovského a kromě seznamu stop a jejich délky si v něm lze něco přečíst i o autorce a dvou hlavních představitelích.

Nakladatelství OneHotBook si zaslouží pochvalu již za odvahu přidat k mezinárodním bestsellerům, jejichž slušný prodej je předem takřka zaručen, i vynikající, ale ne zcela mainstreamovou českou literaturu. Šestnáct a půl hodiny dlouhá nahrávka dokazuje, že nelehký úkol poprat se s knihou, na jejíž výrazech si lze snadno zlámat jazyk, nevzali nakladatelé na lehkou váhu. Pro čtenáře to znamená po Jantarových očích další vynikající zážitek z audioknihy v podobě Ledu pod kůží. Na řadě je Pád do temnot a nezbývá než doufat, že nastavená laťka nepoklesne a posluchači se dočkají v co nejbližší době.

KADLEČKOVÁ, Vilma: Mycelium: Led pod kůží. Praha: OneHotBook: 2015. Audiokniha.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení