Audioknihy

Audioknihy: Andy Weir – Marťan

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Jen málokdo nezná knihu Marťan. Příběh od spisovatele Andyho Weira obletěl celý svět, stal se bestsellerem a ještě znásobil svoji popularitu díky filmu nominovanému na sedm Oscarů. Pro všechny, kteří ještě Marťana neznají nebo si jej chtějí vychutnat v jiné podobě, vydalo nakladatelství OneHotBook audio verzi tohoto vyprávění nejosamělejšího člověka ve vesmíru.


knihaAsi budu nosit dříví do lesa, když připomenu, že Marťan je o fiktivním astronautovi Marku Watneym. Jeho kolegové ho během písečné bouře zanechají na Marsu, protože jsou přesvědčení, že je Mark po smrti a mohou tam uvíznout i oni sami. Raněný Mark se však brzy probouzí a zjišťuje, že pokud hodlá přežít, bude muset využít každý kousek svého výcviku, důvtipu i sarkasmu, který ho snad udrží nad hladinou zoufalství.

Kniha je vyprávěna především očima samotného Marka formou deníkových záznamů. Dění na Zemi sledujeme mnohem později, a tak se v knize misí ich-forma s vyprávěním v er-formě. Tento způsob přímo vybízí k audio zpracování dvěma herci a přesně tak to i OneHotBook udělali.

Postavu Marka Watneyho skvěle ztvárnil Jan Zadražil. Watney jeho hlasem pronáší vše od suchých hlášek po složité technické postupy přesně tak, jak je třeba. Cynický humor ještě obohacuje a dlouhé, byť nezbytné vědecké popisy neunudí čtenáře k smrti. Výjimečně zaskřípe výslovnost anglických slov, či může mít čtenář dojem, že by se v některých vyhrocených okamžicích hodil trochu emotivnější přednes. Celkově je ale poznat, že se Jan Zadražil na svoji roli svědomitě připravil a jeho hlas Watneymu sedne jako lepicí páska na popraskaný kryt astronautovy helmy.

Druhým mužem posádky je Jan Vondráček, který dostal nelehký úkol namluvit veškeré další dění. Nejedná se jen o snahy NASA zachránit svého člověka, ale i počínání zbytku Markovy posádky, směřující zpět na Zemi, i občasný pohled na Markovu situaci na Marsu cizíma očima, obzvlášť v kritických situacích. Přestože mluva Jana Vondráčka je pochopitelně méně nabitá emocemi, neodvádí o nic horší práci než jeho kolega. Popis výroby speciální látky pro marsovský habitat či přeměny proteinových tyčinek na kaši tak nepůsobí jako nezáživné počítání oveček, naopak epizodické promluvy ostatních členů posádky se svými blízkými dokáží v posluchači vyvolat smích i smutek nad dlouhodobým odloučením.

I technicky je Marťan zvládnut na výbornou. Hercům je vždy dokonale rozumět, občasná hudba či zvuky oddělující kapitoly obohacují atmosféru knihy a vůbec nepůsobí rušivě.

Co vše vlastně v Marťanovi naleznete? Za prvé sledování boje o holé přežití v horších podmínkách, než jaké jsou kdekoliv na naší modré planetě. Dále spoustu humoru, jenž pomáhá hlavnímu hrdinovi uchovat si nezbytný optimismus a který – dle mého názoru – může z velké části za popularitu knihy. Vtip též pomáhá překonat to, co mnozí považují za její hlavní nedostatek. Mark Watney vycestoval na Mars díky vědě a jen a pouze ta ho dokáže zachránit. Posluchač se tak nevyhne popisu a řešení problémů pomocí matematiky, botaniky, fyziky, chemie, elektrotechniky, fyziologie, geologie i dalších, především přírodovědných oborů. Naopak je zde málo psychologie a koho by zajímaly sáhodlouhé sondy do hlubin osamělého člověka, který ztrácí naději na přežití, musí se poohlédnout jinde. Kniha je též plná popkulturních odkazů na hudbu, film i literaturu. Pokud se ale nevyznáte v americké disco hudbě a také seriálech sedmdesátých a osmdesátých let, nebudete vždy vědět, o čem to vlastně Mark mluví. Na druhou stranu to nebrání tomu, abyste si knihu vychutnali.

Audio zpracování Marťana nijak neubírá svojí předloze na čtivosti, humoru či napětí. Díky výbornému namluvení deníkových záznamů Marka Watneyho i veškerého dalšího děje, nenudí ani dlouhé pasáže vysvětlující technické aspekty příběhu. Jistě to ocení nejen prvočtenáři, ale i všichni, kteří chtějí poznat tento příběh v dalším, velmi kvalitním podání.

 

Marťan
Autor Andy Weir
Interpret Jan Zadražil, Jan Vondráček
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Délka 11 hodin 38 minut
ISBN/EAN 859-41-6948-053-4
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení