Audioknihy

Audioknihy: Oscar Wilde – Bezvýznamná žena

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Český rozhlas přináší posluchačům komedii Oscara Wilda Bezvýznamná žena. V roce 1892 přijmou pozvání paní domu lady Hunstantonové lidé různého společenského postavení. Během jednoho víkendu vyjde na světlo dávné a hanebné tajemství. Stejně tak budou konfrontovány hodnoty starého anglického světa s moderním americkým pohledem. Zaposlouchejte se do komedie a nechte se pobavit bonmoty přemoudřelých hostů.


Bezvýznamná ženaNa konci devatenáctého století se na anglickém venkově sejde výtečná společnost. Většina návštěvníků vypouští do světa své názory a zdá se, že mu dokonale rozumí. Někteří pozvaní hosté si padnou do oka, a tak nabízí lord Illingworth místo svého tajemníka mladému Geraldu Arbuthnotovi. Sešlá společnost považuje tuto nabídku za vynikající, ne tak mladíkova matka. Lord Illingworth je konfrontován s prohřeškem z dávné minulosti a náhle je donucen zpytovat svědomí.

Oscar Wilde stejně jako ve svém díle Strašidlo cantervillské proti sobě staví hodnoty tradiční, zkostnatělé anglické společnosti a moderní americký pohled. A stejně jako v díle Strašidlo cantervillské je zde jednou z hlavních postav mladá Američanka. V protikladu k mládí slečny Ester Worsleyové z nového kontinentu stojí (s jednou výjimkou) starší hosté ze starého kontinentu. Dalo by se říci, že Amerika nabízí jakýsi ráj, do kterého je možné odejít a opustit tak anglický zastaralý svět plný předsudků.

Na začátku hry je kritizováno, že mladí muži opouštějí svou rodnou zem kvůli americkým ženám. Tento poznatek by se dal vyložit tak, že mladá generace se začíná odvracet od hodnot svých rodičů. Každopádně se odvrátil Gerald Arbuthnot od otce a své kroky namířil právě do Ameriky ruku v ruce s Ester Worsleyovou.

Jako kladné postavy díla by se daly považovat Ester Worsleyová, Gerald Arbuthnot a jeho matka, paní Arbuthnotová. Charaktery těchto jmenovaných ale nejsou bez kazu. Paní Arbuthnotová pyká velkou část svého života za prohřešek z mládí. Ester Worsleyová se naopak nerozpakuje odsoudit prostopášné ženy, stejně tak jejich potomky. Gerald Arbuthnot hledá společensky přijatelné řešení, které by odčinilo dávné příkoří, aniž by bral v potaz city zainteresované osoby. Tyto postavy přehodnotí své postoje, dojdou katarze a na svět pohlédnou novýma očima. Záporná postava naopak neujde potrestání. Otázkou ovšem zůstává, zda je pro dotyčného trest opravdu tak hrozný.

Tato hra je i pro dnešní společnost aktuální tím, že naráží na genderové postavení mužů a žen. Čin, který nemá pro gentlemana žádné (alespoň morální) následky, může naopak zdevastovat pověst dámy a uvrhnout ji na společenské dno.

Rozhlasová úprava Českého rozhlasu je vydařená. Do děje nás uvede příjemný hlas vypravěče v podání Josefa Červinky. Petra Špalková zdařile zachycuje naivitu a zapálenost pro morální hodnoty slečny Ester Worsleyové. Pavel Chalupa skvěle moduluje naivitu, ale i nadšení a úslužnost Geralda Arbuthnota. Viktor Preiss, coby lord Illingworth, je náležitě úlisný a světácký. Svatopluk Beneš čte rozklepaným hláskem repliky ušlápnutého manžela, sira Johna Pontecrafta. Znuděnost a povýšenost jeho ženy, lady Karolíny Pontecraftové, přednáší Jaroslava Adamová. Rozhovory postav jsou někdy doplněny o ruchy z okolí jako například o štěbetání ptactva či šustění papíru.

Konverzační komedie Bezvýznamná žena pobaví názory mužů a žen na opačné pohlaví, ale i na svět jako takový, a přiblíží morálku Anglie ke konci devatenáctého století. Bezmála 89 minut s vtipnými dialogy rychle uběhne a vám nezbude nic jiného, než si nahrávku ještě jednou pustit, abyste si mohli plně vychutnat humor a přednes této hry.

Bezvýznamná žena
Autor Oscar Wilde
Interpret Viktor Preiss, Dana Syslová, Svatopluk Beneš, Petr Kostka
Nakladatelství Jazz Music
Místo vydání Praha
Rok vydání 2016
Vydání 1.
Délka 1 hodina 28 minut
ISBN/EAN 8594168769074
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení