Audioknihy

Audioknihy: Frank Herbert – Duna

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Když americký spisovatel Frank Herbert vydal po šesti letech práce knihu Duna, těžko mohl tušit, jaký úspěch bude jeho dílo mít. Herbert nejenže získal dvě nejprestižnější ocenění vědeckofantastické literatury Nebula a Hugo, ale sám napsal pět pokračování a další knihy z Herbertova vesmíru vycházely i po jeho smrti. Česky vyšlo jeho dílo v několika vydáních. To poslední od nakladatelství OneHotBook je přece jen něčím výjimečné. Nejedná se totiž o klasické papírové, ale o audioknihu.

 



DunaPokud jste nějakým nedopatřením o Duně ještě neslyšeli, vězte, že je to sci-fi příběh mladého muže jménem Paul Atreides. Paul patří k vesmírné šlechtě a jeho otec – vévoda Leto Atreides – dostal od císaře vesmírného impéria jako léno nehostinnou písečnou planetu Arrakis, přezdívanou Duna. Tu před rodem  Atreidů spravovali úskoční Harkonnenové, jejich úhlavní nepřátelé. Arrakis však není jen písečná koule bez života. Předně je jediným místem ve vesmíru, na němž se nachází a těží melanž, zázračné koření prodlužující lidský život. Dále je domovem zoceleného písečného lidu Fremenů, s nimiž má vévoda Leto své plány.

Duna není plochá kniha s jednoduchou zápletkou. Vyprávěním o Paulově dospívání, boji o život po Harkonnenském útoku i odplatě se prolíná řada hlubších linek. Kniha má velmi silný ekologický podtext a zdaleka ne jen proto, že zobrazuje život lidí, pro něž je voda tím nejcennějším a velmi vzácným hmotným majetkem. Ukazuje též svět politických intrik a spletitých lží, přestože z dálné budoucnosti. Herbert se dotýká i tématu lidské evoluce a zároveň genetického šlechtění mocnou organizací, která vesmírným elitám vybírá a cvičí manželky dle jejich vlastního schématu, aby se jednou dobrala vyvoleného a nadlidsky schopného Kwisatze Haderacha. Běžná, ale silná témata jako rodina či přátelství jsou zde přítomna také, stejně jako umělé implementování prvků do místních náboženství, které jednou může přinést své ovoce. Není divu, že Frank Herbert radil čtenářům, ať si vyberou různé vrstvy příběhu a při dalším čtení zase jiné a objevují tak stále něco nového.

Zvukové zpracování se snažilo co nejlépe vystihnout duch předlohy a rozhodně si neukrojilo tenký krajíc. Duna je obsáhlé dílo, které se ne vždy čte snadno. Audio verze však tento drobný nedostatek umně vyvažuje. Úkol namluvit knihu připadl dvěma hercům – Janě Strykové a Marku Holému. Takřka veškeré vyprávění příběhu však leží na bedrech druhého jmenovaného. Jeho kolegyně totiž čte pouze úryvky z knih fiktivní princezny Irulán o skutcích Paula Atreida, jimiž jsou uvedeny jednotlivé kapitoly. Na Marka Holého tak zbylo asi devadesát osm procent zbylého textu. Čte klidně, bez vyhrocenějších emocí zaznívajících v hlase, ale ne monotónně. Jako vypravěč se k Herbertovu opusu magnum velmi hodí a jen potvrzuje trend dobře vybraných herců v audioknihách OneHotBook.

Pochválit lze i hudbu oddělující jednotlivé kapitoly. Patří k těm výraznějším mezi mluvenými knihami, často na sebe strhne víc pozornosti než běžná výplň naznačující čtenáři: skončila jedna kapitola a teď tě čeká další. Zapadá však do celkového ducha knihy i jejího zpracování a přes svoji nepřeslechnutelnost neruší.

Dvaadvacet hodin dlouhá audio verze Duny není v žádném případě zbytečným dílem. OneHotBook se podařilo převést tuto klasiku klasik do předlohu ctícího formátu a zároveň usnadnit její ne vždy jednoduchou četbu.

Název knihy: Duna

Autor:  Frank Herbert

Překlad: Karel Blažek a Jindřich Smékal

Nakladatelství: OneHotBook

Místo vydání: Praha

Rok vydání: 2016

Vydání: 1.

Počet stran:

ISBN:

Ediční řada:

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/duna/


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení