Audioknihy

Audioknihy: Veronika Bednářová – Má americká krása

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Pokud mluvíme o Americe a Američanech z pohledu vzdáleného tisíce kilometrů, většinou si neuvědomujeme, o jak komplexní pojmy jde. Pod jednu představu chceme vtěsnat obrovské území a jeho obyvatele, kteří rozhodně nejsou stejní. Proto je potřeba přijmout fakt, že Veronika Bednářová, autorka předlohy pro audioknihu Má americká krása, píše pouze o určité části Ameriky a o určité skupině Američanů.


knihaPoznat určitou zemi tak, aby o ní mohl člověk zasvěceně vyprávět, není jednoduché. A není vyloučeno, že se ani po letech nedostaneme lidem okolo sebe pod kůži a jejich způsob života nepochopíme. Autorka knihy se ale nepokouší předstírat, že je na Ameriku odbornicí. Dívá se na ni pohledem návštěvníka, zpočátku i cizince, který dobře nerozumí tomu, co se okolo něj děje. Jde tedy o její vnitřní hledisko bez výrazných pokusů vysvětlovat a interpretovat. Naopak, často nechává mluvit jiné lidi – „pravé“ Američany, přistěhovalce nebo potomky českých emigrantů. 

Veronika Bednářová se do Ameriky dostala díky Fulbrightovu stipendiu a její první reportáže jsou věnovány právě tomu a spolužákům. Údiv nad prostředím tak nekonečně odlišným od tehdejšího Česka, potažmo Československa, je trochu otupen tím, že potkává i studenty z jiných zemí, ne pouze Američany. Přesto se autorka musela přizpůsobit systému, který rozhodně na našich školách v té době nebyl. Je potřeba přihlédnout ke skutečnosti, že reportáže byly psány na úplném začátku jednadvacátého století, od té doby se změnila spousta věcí. V Americe i u nás.

Pokud ještě chvíli necháme stranou události z 11. 9. 2001, pak jsou změny patrné zejména ve dvou oblastech, paradoxně v těch, které autorka bere poněkud osobněji. Nejprve autorka zavádí čtenáře do Silicon Valley a v několika velmi zajímavých reportážích představuje firmy a lidi, kteří se tehdy podíleli na technických zázracích, které dnes běžně používáme. V části, popisující návštěvu v tzv. chytrém domě, tedy domě napěchovaném elektronikou, která řídí vše, co lze vymyslet, upadá místy až do ironického tónu. Ovšem to, co se tehdy zdálo jako absurdní návštěva v nesmyslném sci-fi, se dnes stává skutečností. Na časovém odstupu patnácti let je nejlépe vidět, že technika nemá hranice, jediným problémem je přesvědčit milióny lidí, že se bez ní neobejdou. A to se daří. Druhou velmi osobní kapitolou je Harašení a hulvátství, v níž autorka staví do příkrého kontrastu chování amerických a českých mužů k ženám.

Těžištěm reportáží se v knize Má americká krása stal New York, hektický a bezstarostný, změněný až teroristickým útokem 11. září. Autorka se této události věnuje velmi podrobně, setkává se i s hasičem, který přežil zřícení jedné z budov. Tiernach Cassidy navštívil i Českou republiku a zúčastnil se křtu audioknihy Jiřího Boudníka Věže. Příběh 11. září (recenze zde). V zajímavé reportáži věnované výročí útoků se dozvídáme, že neustálé omílání tohoto tématu v médiích dokáže znechutit nejen Čechy, ale i Američany.

Audioknihu načetla Barbora Hrzánová. Nelze popřít, že je tato herečka skutečná osobnost, při interpretaci to ale nemusí být jednoznačná výhoda. V tomto případě však Barbora Hrzánová zvolila velmi umírněný tón a ve spolupráci se zkušenou režisérkou Hanou Kofránkovou vzniklo profesionálně odvedené dílo. Jen na některých místech probleskává shovívavé podbarvení, jako kdyby herečka vyprávěla epizodu z Večerníčku. V reportáži z chytrého domu zdůrazňuje lehkou autorčinu ironii tak, že se občas ozývá dost znervózňující a nesmyslné pochechtávání.

V předmluvě k audioknize si můžeme poslechnout Jana Hřebejka a velmi dobrou volbou je, že poslední kapitolu Patnáct let poté, napsanou přímo pro audioknihu, přečetla přímo autorka. Posluchač se tak s ní může seznámit lépe, než jen prostřednictvím jejích reportáží.

I když jsou reportáže už poněkud starší, rozhodně neztratily na aktuálnosti a zajímavosti. Svět se sice rychle mění, ale existuje spousta věcí, které zůstávají, třeba lidská povaha. A tak považuji dobře načtené reportáže orámované originální hudbou všestranného hudebníka, známého pod jménem Raven, za velmi zajímavé. 

Název: Má americká krása
Autor: Veronika Bednářová
Čte: Barbora Hrzánová
Předmluva: Jan Hřebejk
Režie: Hana Kofránková
CD Mp3 - 7 hodin 50 minut
Vydal Tebenas v srpnu 2016

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení