Audioknihy

Audioknihy: Chuck Palahniuk – Klub rváčů

1 1 1 1 1 (4 hlasů)
5

Napsat o knize Klub rváčů není jednoduché, dokonce snad i nemožné. Vlna její popularity, nastartované mimo jiné i úspěšným filmem, už trochu opadla, přesto o knize vznikla řada článků a byla mnohokrát citovaná. V minulém roce byla v českém překladu vydaná už potřetí (Volvox Globator 2005, Odeon 2011, Odeon 2015), OneHotBook ji vydalo jako audioknihu a ta nás v tuto chvíli zajímá nejvíc.


Klub rváčůKlub rváčů napsal Chuck Palahniuk v roce 1996 a v roce 1999 podle ní natočil David Fincher úspěšný film, který zařadil knihu do skupiny takzvaných kultovních. Nechci tím říct, že pozornost přitáhl pouze film, je to podobné jako v případě Mechanického pomeranče nebo Nahého oběda, kdy originální předlohy umožnily režisérům s určitou vizí natočit jedinečný film.

Přestože děj románu je známý, neuškodí jej alespoň v hrubých rysech připomenout. Bezejmenný hlavní hrdina, trpící insomnií, založí spolu se svým přítelem Tylerem Durdenem klub rváčů, v němž se může kdokoliv poprat s kýmkoliv dalším a uvolnit tak nahromaděnou frustraci. Jde většinou o mladé muže, které jejich život neuspokojuje a oni se podvědomě chtějí bouřit proti čemukoli, co připomíná systém. Zdánlivě úslužní číšníci, automechanici, barmani, všichni ti, kteří se rádi pokloní před bohatým zákazníkem a natáhnou ruku pro pár dolarů spropitného, ve skutečnosti bohaté nenávidí. Ochotně následují Durdenovu filozofii chaosu a rozpoutávají peklo. Klub rváčů pak ústí do pozoruhodného finále, navazujícího na úvod románu.

Základ knihy je napsán v ich-formě, hrdina se však často obrací na čtenáře, jde tedy o jakousi jednostrannou komunikaci, zdaleka ne však pouze monolog. Hrdinovy otázky jsou někdy tak sugestivní, že se čtenář některým odpovědím neubrání. Klub rváčů není příjemná literatura, kterou by čtenář mohl číst pro zábavu, je v ní mnoho nepříjemného, co lidé neradi poslouchají. Proč poslouchat o parazitech, rakovinách, psychických problémech, proč být zvědavý na to, jak číšník močí hostu do polévky nebo zaměstnanec chce zabít svého šéfa? Z racionálního hlediska je nesmysl, nechat na sebe útočit veškerou špínou, kterou autor posbíral z vyprávění svých přátel a známých. V tomto případě je zásadní způsob podání. V audioknize hned dvakrát autorů a interpretů. Osobně nepovažuji za vhodné, když se interpret snaží knihu nějakým způsobem inscenovat. Snadno sklouzne k přehrávání. Audiokniha je velmi specifická a pokud nemá být rušivá, měl by být důraz kladen na text, nikoliv na to, jak knihu cítí herec nebo režisér. Klub rváčů tvoří výjimku. Knihu čte mladý herec Ivan Lupták a do interpretace se opřel velmi důkladně. Jeho projev je ale zcela v souladu se způsobem, jakým plyne Palahniukův text, stejně vášnivě a naléhavě. Ivan Lupták je téměř vrstevníkem hlavního hrdiny knihy, snad i to ho dokázalo lépe mu porozumět a vyjádřit, co mladý hrdina cítí.

Díky interpretaci Ivana Luptáka se může posluchač téměř dokonale vžít do podivného světa hlavního hrdiny a do jeho pokřivených představ o realitě. Vzdor a touha vyčlenit se z bezejmenného davu ostatních lidí je zakořeněná v každém člověku, ale málokdo ji dokáže nebo chce realizovat. Ale krátkodobá identifikace s hrdinou knihy či filmu je bezpečná a umožňuje vždy cestu zpět do bezpečného světa konformní existence. A čtená podoba románu, znovu podotýkám dobře čtená, do takového příjemně excitovaného stavu posluchače rychle a snadno přenese.

Audioknihu uzavírá doslov, který čte Ladislav Frej. Text už není tak emotivní a projev Ladislava Freje tuto skutečnost respektuje. V doslovu popisuje autor vznik románu z krátké povídky i to, co se dělo po jeho popularizaci. Jako většina autorů, kteří se stali mediálně známí a objektem více či méně sofistikovaných kritik, nevychází někdy z údivu, jak různě je jeho kniha interpretována.

Audiokniha podle knihy Chucka Palahniuka Klub rváčů patří mezi ty, v nichž se povedlo prostřednictvím interpretace vyzvednout kvalitu předlohy. Přestože nejde o novou knihu, čas nijak neubral na její aktuálnosti. Ukázku z audioknihy najdete na adrese http://www.onehotbook.cz/audioknihy/klub-rvacu/.

Název: Klub rváčů
Autor. Chuck Palahniuk
Audiokniha
Vydavatel: OneHotBook
Vydání první
Rok vydání 2016
Interpret: Ivan Lupták, Ladislav Frej

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení