Audioknihy

Audioknihy: Peter May – Ostrov Entry

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Zvláštní souhry okolností nazývají lidé různě, někdy náhoda, jindy osud či synchronicita. Ať je pojmenujeme jakkoliv, nemůžeme popřít, že existují. Každý je čas od času zažívá. Sime Mackenzie, hlavní hrdina detektivního románu známého spisovatele Petera Maye Ostrov Entry, zažívá jednu z nich, která je na samé hranici uvěřitelnosti. 

 



Ostrov EntryČeskému čtenáři byl Peter May představen úspěšnou trilogií, situovanou na ostrov Lewis. Oblast hebridských ostrovů je pro nás exotickým místem a přestože nepředstavuje místo pro ideální dovolenou, právě její drsnost a nehostinnost vytváří atmosféru s jistým romantickým nábojem. Peter May svou trilogii ukončil, a i když to není zcela vyloučeno, zdá se, že k ní žádné přílepky nechystá. Přesto se úplně nevzdal kulis, které mají tak obrovský potenciál. Zavádí sice čtenáře do jiné lokality, ale s podobným charakterem. Děj se sice odehrává u pobřeží Kanady, ale May svou rodné Skotsko zcela neopouští.

Sime na ostrov přijíždí jako člen vyšetřovacího týmu, který má najít pachatele vraždy. Vzhledem ke své velikosti a relativní nepřístupnosti připomíná zločin na ostrově klasickou záhadu zamčeného pokoje, s tím rozdílem, že vrah v pokoji nejspíš zůstal, ale důmyslně se maskuje. Vyšetřovací tým má však hned od počátku jasno – bohatého podnikatele zabila jeho vlastní žena a stále více důkazů to potvrzuje.

Stejně jako v celé trilogii z ostrova Lewis, není detektivní zápletka těžištěm románu. V Ostrově Entry je tento rys ještě výraznější, jako kdyby pro Maye bylo stále důležitější zabývat se svým hlavním hrdinou a některým z historických témat. Autor nalézá taková, na která jeho národ nemůže být zrovna hrdý, což může být cestou, jak se vyrovnat s traumaty, která si každá společnost v určitých historických etapách vytváří svou bezohledností, rozpínavostí a hrabivostí. V románu Ostrov Entry si vybral bolestnou zkušenost vyklízení Vysočiny v 18. století. To, co se v dějepise zmiňuje několika suchými odstavci, dokázal May popsat jako obrovskou tragédii konkrétních lidí. Heslo ve slovníku hovoří o masové emigraci, Mayův román o ztrátě domova, úmrtích hladem, smrtelných nemocech v přeplněných podpalubích kocábek mířících do Kanady a o rozpadech rodin.

Hlavní hrdina románu, Sime Mackenzie, je vděčným objektem pro spisovatele. Nedokáže se vyrovnat s rozvodem a nespí. Nespavost s sebou nese řadu dalších problémů, kvůli kterým Sime žije jako v nějakém přízračném snu. Na hraně reality nedokáže rozpoznat, kde končí jeho osobnost a kde začínají vzpomínky jeho předka, po němž zdědil své jméno. Není schopen ani racionálně přistoupit k tomu, že žena podezřelá z vraždy mu stále někoho připomíná. Jako podivnou náhodu vnímá také to, že její jméno je totožné se jménem dívky, do níž byl Sime starší zamilovaný a že ozdoba na prstenu, který zdědil, je stejná jako na šperku, který vlastní podezřelá žena. Čtenáři je hned od počátku jasné, kam tyto zvláštní shody vedou, v určitých chvílích ho znervózňuje, jak je Sime nedůvtipný a slepý ke zcela jasným indiciím. Ostatně jde o rys, vyskytující se v téměř všech Mayových detektivkách.

Koncepce románu nebyla pro autora snadná. Na jedné straně v postavě Sima staršího popisuje mladého muže, vyrůstajícího v zaostalé osadě, kterému se dostalo pouze chatrného vzdělání, na straně druhé představuje jeho deník plný originálních postřehů, vznosných metafor a slov, která určitě nemohl znát. Pokud by ho psal po mnoha letech – v době, kdy už byl renomovaným umělcem –, byl by jeho styl uvěřitelnější, deník by však ztratil na své autenticitě.

Kromě tištěné a elektronické knihy z nakladatelství Host vznikla i audiokniha v produkci OneHotBook. Snad není náhoda, že se na jejím vzniku podíleli herec Jiří Dvořák a režisérka Jitka Škápíková, stejně jako na trilogii z ostrova Lewis. Stísněná atmosféra, drsné prostředí, hrdina, který se nejdříve od svého původu distancuje a následně se k němu vrací – to vše jsou styčné body příběhů z ostrovů Lewis a Entry. Proto je skvělé, že nakladatelství zachovalo kontinuitu i v oblasti interpreta a režiséra, zaručující podobné vyznění. Zvolený způsob interpretace plně uspokojí posluchače, kteří preferují čtení, nikoliv adaptace realizované  jedním hercem, snažícím se měnit hlas podle postavy, nebo skupinou herců.

Ostrov Entry představuje další posun v Mayově díle, posun sice malý, ale trvalý. Nelze sice předpokládat, že autor úplně opustí detektivní linii svých románů, ale je možné, že ji nechá dále atrofovat ve prospěch vážnějších témat. Nalézt hranici mezi zábavou, reprezentovanou napětím při pátrání po zločinci, a snahou o rozšíření obzoru čtenářů, vyžadující jejich plnou pozornost a účast, však může být těžší, než se na první pohled může zdát.



Ostrov Entry
Autor Peter May
Interpret Jiří Dvořák
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání -
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Délka 15 hodin 28 minut
ISBN/EAN 8594169480916
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení