Audioknihy

Audioknihy: Vilma Kadlečková – Mycelium

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Sága Mycelium v tištěné podobě se pomalu chýlí ke konci a audioknihy podle jednotlivých dílů je následují se zpožděním, které, uvážíme-li náročnost tohoto projektu, je relativně malé. Třetí a čtvrtou část se rozhodl vydavatel pustit na trh téměř současně, k velké radosti fanoušků.

 

myceliumKaždý čtenář, který propadne knize, jejíž pokračování teprve vznikají, zná pocit netrpělivosti, s níž čeká na každý nový díl. A také rozpaky na prvních stránkách, než se – po roce – opět sžije se svými hrdiny. Proložení papírových knih audioverzí  je pro skalní příznivce příležitostí oživit si děj předtím, než vyjde nový díl, a udržet tak kontakt se svými oblíbenými hrdiny.

Třetí díl Mycelia, který má podtitul Pád do temnot, a čtvrtý Vidění mají, stejně jako předchozí svazky, komplikovaný děj, směřující k tomu, aby Lucas Hildebrandt požil další z pětice össenských drog, rozšiřujících vědomí. Je stále jasnější, že právě on je tím vyvoleným, ale autorka ani v závěru čtvrtého dílu nemíní prozradit, k čemu byl osudem a autorkou vybrán. S tím, jak se ve vesmíru dějí nenápadné, ale významné změny, je pro Össeany stále těžší udržet své postavení, což vede k stále drastičtějším zásahům proti jednotlivcům. Zejména proto, aby se nedostaly ven informace, které jsou církví považovány za citlivé. Ač se může pozemšťanům zdát, že jde z jejich strany o utajování sloužící pouze k získání nadvlády, autorka naznačuje, že existují důvody vážnější.

Celý projekt je velmi náročný. Nejde pouze o jeho papírovou podobu, každé vydání knihy s sebou sice nese riziko, pro velké nakladatelství však přijatelné.  Realizace jejich čtené podoby má však více úskalí. Především jde o jednotné vyznění, které není jednoduché zachovat, jde-li o nahrávky, které dělí několik let. Důležité je u projektu udržet i představitele hlavních rolí. Nakladatelství OneHotBook pojalo ságu jako kompromis mezi čtením a dramatizací. Důležité je, že jde o nezkrácenou verzi, z toho vychází i pojetí nahrávky. Úsudek, že načtení jedním interpretem by bylo poněkud fádní a snad i vhledem k rozsahu nemožné, se ukázal jako správný. Výměna interpreta v klíčové roli by však vedla k určité – i když snesitelné – degradaci celé série. Kmenovými herci, ztvárňujícími role, procházející celou ságou jsou:  Jaroslav Plesl – Lucas Hildebrandt, Jana Stryková – Kamëlëmöernü, Klára Issová – Pinkertina Wardová, Jan Vlasák – Roy Stafford, Kristýna Frejová – Fiona Fergussonová a Dana Pešková jako Sofie Hildebrandtová. Přestože role byly rozděleny, nejde o klasickou dramatizaci, takže herci nečtou své postavy, ale kapitoly, které jsou jim věnovány.

Do každého dílu přidala autorka další postavy, některé jsou pouze epizodní, jiné zasahují do děje významněji a delší dobu. Naštěstí je v tom Vilma Kadlečková střídmá a čtenář dokáže nové role bez problému akceptovat. S tím samozřejmě přicházejí i noví herci, například Michal Balcar – Tali Reannu, Petr Vršek – Beerilu Ange a Andrea Černá – Paüsuë v Pádu do temnot, Lucie Polišenská – Leni Byrdová, Martin Zahálka – Daniel Byrd a Jaromíra Mílová – Julie Lothová ve Vidění. Zcela zapadají do koncepce audioknihy, nesnaží se, jako vedlejší postavy, na sebe upoutat přehnanou pozornost.

Je zajímavé, že se v jedné audioknize může posluchač setkat s různými přístupy. Názory na interpretaci knihy se mohou lišit, zejména v tom, zda se má audiokniha pouze číst, nebo inscenovat. Přestože jsem příznivcem „čtení“, musím respektovat skutečnost, že tak rozsáhlé dílo je vhodnější realizovat trochu živěji a mnoho posluchačů tento přístup kvituje s uspokojením. Přesto je pro mne značně rušivý projev Jany Strykové, a to i v jiných audioknihách a rolích. Musím sice objektivně ocenit způsob, jakým pracuje s hlasem, ale dávám přednost vlastním emocím, vyvolaným textem, než zprostředkovaným. Pravý důvod se ale může skrývat v mužské přecitlivělosti na ženskou hysterii, s níž projev Jany Strykové velmi často hraničí. V knize Vidění se však zdá, jako kdyby se poněkud zklidnila. Nebo jsem si zvyknul? Jde však o jedinou negativní připomínku k této velmi pečlivě a profesionálně zpracované audioknize.

Pátý díl Mycelia, Hlasy a hvězdy, byl v papírové podobě vydán už v minulém roce, poslední díl Vrstva ticha snad své čtenáře potěší do konce tohoto roku. Nakladatelství OneHotBook tak čeká další práce na dokončení celé ságy.

Název: Mycelium – Pád do temnot
Autor: Vilma Kadlečková
Audiokniha
Nakladatelství: OneHotBook
Rok vydání: 2017
EAN: 8594169481449

Název: Mycelium – Vidění
Autor: Vilma Kadlečková
Audiokniha
Nakladatelství: OneHotBook
Rok vydání: 2017
EAN: 8594169481456

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení