Audioknihy

Audioknihy: Martina Formanová – Případ Pavlína

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Martinu Formanovou mají čtenáři, či spíš čtenářky, spojenou s ženskými romány. I když téma její knihy Případ Pavlína by se v jistém smyslu dal k podobnému žánru také zařadit, politický a lidský přesah z ní dělá text, který ho z této škatulky poměrně výrazně vymaňuje.

 

 


Modelku Pavlu Pořízkovou zná celý svět, nebo alespoň znal, v současné době ji už pravděpodobně nová generace supermodelek z paměti příznivců módy vymazala. Méně povědomý je však její příběh, lépe řečeno příběh jejích rodičů. Po vpádu vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa se Anna a Jiří – její rodiče – rozhodli emigrovat a svou dceru nechali doma.

Jejich snaha o dceřino legální vystěhování dlouho naráželo na odpor československých úřadů, pro které byla emigrace vždy velmi citlivé politické téma. Rodiče, zejména Anna, se rozhodla svou dceru získat za každou cenu a vzbudila velkou podporu v jejich novém domově – ve Švédsku.

Nakladatelství Tebenas vydalo Případ Pavlína jako audioknihu, čímž u českých čtenářů znovu oživilo povědomí o tomto příběhu, který byl knižně u nás poprvé publikován v roce 2014. Po sedm hodin má posluchač možnost sledovat příběh Pořízků a jejich snahy o scelení rodiny. Text načetla Petra Špalková v režii Evy Spoustové. Zvolily velmi civilní způsob interpretace, upřednostňující obsah před emotivní složkou. Posluchač si ve čteném slově musí emotivní okamžiky hledat sám, ne spoléhat na interpretku, která by mu je servírovala jako na stříbrném podnose. Pro herečku, zvyklou na ztvárňování určité role, musí být obtížné se takto krotit, ale výsledek je – paradoxně – působivější. Hudební přechody, vytvořené hudebníkem, který si říká Raven, jsou tematicky indiferentní a ke knize nemají výraznější vztah. Přesto audioknihu vkusným způsobem doplňují.

Postavy rodičů Pavlíny Pořízkové jsou velmi dobře charakterizovány, Jiří jako charizmatický muž, s oblibou podléhající ženským půvabům, Anna jako vášnivá, trochu lehkomyslná žena, jednající především pod tlakem svých citů. Příběh rodiny se propojuje s atmosférou tehdejšího Švédska a prostřednictvím publicity i s politickou scénou, která byla ochotna naslouchat a v té či oné míře i jednat. Kniha se však neomezuje na nudná jednání, protože Anna je pro svou dceru schopná udělat cokoli. Při jejím pokusu o Pavlínin nelegální převoz je zatčena a uvězněna. Autorce to dává příležitost k popisu policejních praktik i loajality Čechů, která měla svůj původ ve strachu, touze po výhodách nebo prostě ve zvyku.

Mohlo by se zdát, že shledání celé rodiny znamená happy-end, kterým by celý příběh mohl končit. Martina Formanová však pokračuje, i když už víceméně heslovitě. Pavlína ve svých vzpomínkách na školní docházku ve Švédsku význam svého přestěhování do svobodného světa relativizuje. Posluchač si dobře uvědomuje, že nebýt náhody, která umožnila Pavlíně Pořízkové stát se špičkovou modelkou, mohl se její život ubírat směrem, jenž by vedl k zahořklosti a věčnému stesku po vlasti, v níž sice nebyla svoboda, ale znamenala domov.

Příběh Pořízkovy rodiny je spletitý a dokazuje, že skutečnost bývá někdy složitější a nepravděpodobnější, než jakákoliv fikce. Martina Formanová poznala silný příběh a nepokazila ho pseudouměleckým pozlátkem, nechala ho v jeho původní podobě. Jen konečná rekapitulace působí poněkud romantickým dojmem, ale posluchač čeká po všech peripetiích satisfakci, takže je možné určitou míru přehánění tolerovat. Beletristické zpracování příběhu Pavlíny Pořízkové a jejích rodičů má v současné době svůj význam jako připomínka normalizačního režimu i vztahu k migrantům v tehdejších západních státech.

Název: Případ Pavlína
Autor: Martina Formanová
Audiokniha
Rok vydání: 2017
Čte: Petra Špalková
Režie: Eva Spoustová
CD Mp3 - Celkový čas 7 hodin
Katalog. číslo: TBN018-2
Vydal Tebenas
EAN: 8594177770184

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení