Audioknihy

Audioknihy: Anthony Ryan – Píseň krve. Stín krkavce 1

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Fantasy sága Stín krkavce skotského spisovatele Anthony Ryana sice nepatří mezi ty nejslavnější, jako jsou Pán prstenů či Píseň ledu a ohně, ale kromě tisíců spokojených čtenářů se může chlubit i vynikajícími ohlasy na českých internetových literárních databázích. Zřejmě i to podnítilo nakladatelství OneHotBook k vydání prvního dílu Píseň krve v audio podobě. Chcete-li se tedy s Písní krve seznámit i vy a preferujete, když vám někdo předčítá, máte jedinečnou možnost.

 

pisen-krvePříběh vydání Písně krve připomíná mnohé jiné nejprve odmítané a nakonec veleúspěšné knihy. Po šesti letech psaní sice Anthony Ryan oslovil veškerá nakladatelství vydávající fantasy, která znal, avšak ze všech stran mu přicházely pouze záporné odpovědi. Nenechal se odradit, své dítě poslal do světa elektronickou formou a po nějaké době se mu nejen nabídl vydavatel pro tištěnou podobu, ale dosáhl úspěchu, díky kterému napsal dvě pokračování ze stejného světa a několik dalších knih a povídek.


Píseň krve vypráví příběh Vélina Al Sorny, mladého válečníka, brilantního šermíře a syna předního generála království, který se jej však vzdal a jako chlapce jej dal do kláštera šestého řádu, aby se z něj stal bojovník ve službě Víry. Samozřejmě, že zápletka je mnohem obsáhlejší a složitější, ale nemá smysl snažit se ji převyprávět. Jedná se prostě o fantasy s hrdinou, jehož očima sledujeme celý příběh, do kterého zasáhne souboj různých náboženství, vysoká politika, prastaré tajemství, láska a patrně vše, co byste od fantastické knihy čekali, s výjimkou nadužívání magie a nelidských ras ve stylu JRRT.


Ryanova kniha je často srovnávána s jinými věhlasnými fantastickými díly, byť to vůči ní není zrovna fér. Ačkoli v ní najdete prvky, jež obsahují tisíce jejích žánrových předchůdců, a není nijak zázračně originální, vypráví vlastní příběh v původním světě. Pokud chcete srovnání, blíží se dílům Davida Gemmella, především soustředěním se na jednoho hrdinu, šetřením s nadpřirozenem i dospělejším pojetím. Mimochodem Anthony Ryan přispěl do antologie vzdávají Gemmellovi hold.


Pokud máte rádi klasickou hrdinnou fantasy a nevadí vám její klišé, Píseň krve je přesně pro vás. Je psána poutavou formou, příběh je tak akorát zamotaný, aby udržel vaši pozornost a zároveň neodrazoval svou nekombinovaností, dějové zvraty vás možná nebudou šokovat jako náhlá úmrtí oblíbených postav ve Hře o trůny, ale přispívají k přitažlivosti příběhu. Na druhou stranu pokud vás iritují historky o předurčených hrdinech, mající přízviska jako „Vrah nadějného“, kterým při prvním setkání král intrikán předestře své nejtajnější plány a princezna v cuku letu nabídne svoji ruku, držte se od Písně krve raději dál. Je totiž velmi snadné vidět v ní buď umné využití typických rysů fantastické literatury, nebo naopak vršení jednoho klišé na druhé. Ryanova Píseň kráčí po úzké hranici mezi nimi a záleží jen na čtenáři, kam se přikloní.


Samotné audio zpracování knihy je, jak jsou posluchači od OneHotBook zvyklí, na velmi vysoké úrovni. Kniha má dva vypravěče. Tím prvním je neselhávající Pavel Soukup, jehož hlas provází v pasážích vyprávěných kronikářem cestujícím s Vélinem za soubojem, který má být jeho posledním. Přestože kronikář Vélina, jenž zabil jeho přítele a zároveň následníka trůnu, nenávidí, nedokáže se odtrhnout od vyprávění mladého válečníka. Většinu knihy vypráví Ivan Lupták a i jemu se podařilo zprostředkovat čtenáři text v příjemné podobě bez přehrávání či měnění hlasu, ale zároveň ani na chvíli monotónně.


Audio verzi Písně krve chybí výrazný hudební motiv, jaký jste mohli slyšet například v Duně od stejného nakladatelství, nebo posílení atmosféry díla pomocí různých zvuků, jak se velmi dobře povedlo v Metru 2033. Jestli je pro vás tedy důležitá tato složka audioknih, zde si na své nepřijdete a budete se muset spokojit pouze s velmi dobrým přednesem a hudbou, jež neurazí, ani nezaujme.


Píseň krve od OneHotBook je kvalitní audio zpracování epické fantasy pro všechny fanoušky žánru a vlastně i pro ty, kteří by si chtěli poslechnout nějakou tu „typickou fantazárnu.“ Jejími hlavními devizami jsou poutavý příběh a dvojice výborných vypravěčů.


Píseň krve. Stín krkavce 1
Autor Anthony Ryan
Interpret Ivan Lupták
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Délka 26 hodin 14 minut
ISBN/EAN 8594169481562
Ediční řada Stín krkavce

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení