Audioknihy

Audioknihy: Neil Gaiman – Severská mytologie

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Severská mytologie je jedním z posledních u nás vydaných děl britského literárního a komiksového mága Neila Gaimana. Svoji knihu nepojmenoval zrovna nejoriginálnějším způsobem, ale na druhou stranu nemohl zvolit výstižnější titul. Chcete-li poznat či si připomenout báje dávných Vikingů a láká vás nechat si je vyprávět mistrem vypravěčem, nakladatelství OneHotBook pro vás připravilo audio pochoutku.

 

 

Na prvním místě je třeba varovat všechny čtenáře, kteří mají jméno Neila Gaimana spojené s originalitou. Vymýšlení nových neotřelých příběhů a neschematických hrdinů tentokrát nechal autor Nikdykde, Sandmana či Amerických bohů u ledu a vybral si patrně ten nejméně původní počin, jaký si zvolit mohl. Severská mytologie totiž opravdu není ničím jiným, než převyprávěním známých a tisíckrát vyprávěných mýtů. Považujete-li se za znalé nebo experty na eskapády Ódina, Thóra, Lokiho a jejich příbuzných, přátel a nepřátel, nemá vám kromě nového zpracování kniha co nabídnout. Naopak je-li pro vás Thór jen ramenatý fešák, co sem tam helfne pozemským superhrdinům, případně byste se chtěli seznámit s mýty, z nichž vychází část evropské kultury a které ovlivnily ve své tvorbě nejen Gaimana, ale též Tolkiena či Wagnera, naskýtá se vám jedinečná příležitost.

 

Není mnoho knih, které zpracovávají dávné báje tak přitažlivou formou. Když k tomu přičtete vynikající interpretaci Pavla Soukupa, bavíte se a ani nevnímáte, že se vzděláváte v mytologii. Neil Gaiman napsal čtivou knihu oživenou velkým množstvím přímé řeči a humoru. Děj ubíhá i v pasážích, které se zdají na první pohled nudné, jako vyprávění o vzniku světa a jeho zániku.

 

Gaimanovi bohové se nechovají zrovna božsky. Obdobně jako ti antičtí lžou, podvádějí, jsou sobečtí i natvrdlí a je s nimi zábava. Příběhy zdaleka nevyprávějí jen o zmíněné nejslavnější trojici, přestože se čtenář chvílemi neubrání dojmu, že hlavním hrdinou je milovaný i proklínaný bůh leváren Loki. Svůj prostor dostanou i další bohové, obři či trpaslíci.

 

Zpracování do zvukové podoby nedělá Gaimanovu textu ani v nejmenším ostudu. Za jediného vypravěče zvolili v OneHotBook Pavla Soukupa a jen stěží mohli vybrat lépe. Pavel Soukup je nejen majitelem výrazného a zároveň příjemného hlasu, ale umí s ním i velmi dobře pracovat. Jeho podání je divadelní, mění tón i tempo řeči a nejednou též mění hlas, oproti například jeho práci na knize Stín krkavce. Ani na chvíli však jeho přístup nepůsobí násilně či uměle. Naopak vhodně podporuje atmosféru jednotlivých příhod a samotný Gaimanův text posunuje ještě o úroveň výš.

 

Obdobnou pečlivost jako při výběru vypravěče, prokázalo nakladatelství u podoby samotného bookletu. Ten vyšel z oceňované knižní obálky s matně zlatým božským kladivem Mjölnir na černém pozadí s hvězdami. Autor grafické úpravy Jindřich Loučka tento styl rozšířil, a přestože pracoval se stejnou paletou barev, podařilo se mu ozdobit booklet i samotné CD působivými motivy nordických bájí. Jiskru originality a epičnosti vykazuje i hudební motiv uvozující samotnou knihu, ale není dále využit a krátké melodie mezi kapitolami nijak nevynikají.

 

Jedinou výraznou nevýhodou Severské mytologie je její délka. Čtenářům zvyklým na audioknihy o délce alespoň deset hodin, neřku-li těm zmlsaným díky maratonům jako je například padesátihodinová audioverze Kingova To, bude Gaimanovo dílo připadat s ani ne šesti a půl hodinami jako chudý příbuzný. Platí tu však okřídlené přísloví o kvalitě vítězící nad kvantitou a byla by škoda zavrhnout tak povedený kousek jen z důvodu kratší nahrávky.

 

Ze známých bájí Neil Gaiman svým literárním umem vykoval knihu, která zabaví a přiblíží veškeré severské báje patrně tou nejstravitelnější možnou formou. Nakladatelství OneHotBook a vypravěč Pavel Soukup text ještě obohatili a společnými silami vytvořili ze Severské mytologie ten nejzábavnější úvod do skandinávských mýtů.


Severská mytologie
Autor Neil Gaiman
Překlad Viola Somogyi
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Počet stran 6 hodin 24 minut
ISBN/EAN 978-80-257-2370-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení