Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Cigaretka na dva ťahy

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Dvacátá pátá kniha série detektivek Dominika Dána přináší čtenáři další případy, které vyšetřuje skupina vyšetřovatelů z oddělení vražd Našeho Města. Tentokrát se zaměřuje na dva zdánlivě nesouvisející zločiny, které, jak lze už od začátku tušit, se někde v průběhu knihy propletou. Recenze se týká audioverze knihy Cigaretka na dva ťahy, kterou vydalo nakladatelství Publixing a distribuuje Audiolibrix.


knihaHlavním tématem knihy Cigaretka na dva ťahy se tentokrát stal obchod s drogami ve velkém. Zachycení čtyřiceti kilogramů vysoce čistého heroinu na slovenském území a jeho následné zmizení z policejného skladu by sice oddělení vražd nemuselo zajímat, avšak Richard Krauz a jeho parťák José jsou mimořádně povoláni k tajnému vyšetřování aféry. Oslabené oddělení vražd se zatím věnuje brutální vraždě řidiče Avie, který převážel hotovost více než dva milióny korun.

Dvě různé dějové linky demonstrují odlišné způsoby vyšetřování. Vražda je řešena klasickou policejní mašinérií, v níž hraje hlavní roli poctivá mravenčí práce, výslechy svědků, hledání důkazů, rekonstrukce i odposlechy. Druhá linie sleduje Richarda Krauze a jeho kolegu, kteří se naopak vlivem nestandardních okolností musí uchýlit k neortodoxním metodám, které jsou často za hranou zákona.

Dominik Dán tak v jedné knize ukazuje, že umí oba způsoby tvorby detektivek a že jeho literární záběr se tak neomezuje pouze na jednu polohu. Základem úspěchu Dánových knih je ovšem použití skutečných případů, mírně modifikovaných pro potřeby kriminálního příběhu, a zejména svižný děj, který nikdy nenudí. Těžiště zůstává i v případě Cigaretky v dialozích, ty Dominik Dán ovládá opravdu mistrně. To klade velké nároky na interpretaci, zejména ve chvílích, kdy autor vede delší rozhovor a neodlišuje jednotlivé postavy. Marián Geišberg, který se stal „dvorním“ interpretem dánovek, se příliš nezabývá rozlišováním partů, které jsou na podobné úrovni, proto posluchač v těchto případech má možnost přiřadit repliky jednotlivým postavám pouze z kontextu. Je to však ta lepší varianta, snahy o výraznější odlišení postav většinou vedou ke karikování. Samozřejmě, že věty pronášené dítětem nebo ženou interpret čte jiným způsobem, ale nevtíravě. I když se určitě opakuji, musím opět zdůraznit, že poslech těchto audioknih v originále, ve slovenštině, přináší nesrovnatelně vyšší požitek, než v překladu.

Tragické případy, jakými zajisté vražda mladého muže nebo předávkování mladé ženy heroinem jsou, kompenzuje autor profesním humorem, který působí zcela autenticky. Jako vždy vkládá autor do knihy i drobné vedlejší motivy, v tomto případě jde o nástup mobilních telefonů. Richard Krauz se za každou cenu snaží tomuto fenoménu, o kterém je přesvědčený, že se neujme, vyhnout, to se mu ale vzhledem k agresivní podstatě této věci opakovaně nedaří. Z hlediska současného pohledu jde o komický prvek, symbolizující osudovou nevyhnutelnost. Krauzova nechuť k novinkám je u tak mladého člověka trochu nezvyklá, ale je to jeden z rysů jeho povahy. I když by se mohlo zdát, že se upíná ke starým dobrým dobám, které nemohl při svém věku zažít.

Dalším důležitým momentem je krátký rozhovor na konci knihy, částečně odhalující možnou motivaci autora, která ho k psaní detektivek vedla. Nesmyslnost výpadů některých bulvárních médií na téma neschopnost policie či házení všech policistů do jednoho pytle nutně musí vést k potřebě vyzvednout poctivou práci mnoha policistů.

Posluchač audioknihy se opět setká s podsvětím, reprezentovaným Krauzovými kamarády z dětství, a je svědkem licitování o informace. Morální problém policisty pohybujícího se čas od času v takovém prostředí ovšem zůstává.

Cigaretka na dva ťahy – název si autor vypůjčil z písně Richarda Müllera – je stejně jako celá série kombinací odpočinkové knihy s vážným podtextem. Záleží na tom, do jaké míry si posluchač uvědomuje závažnost zločinů, o nichž se pojednává, zejména pokud se týká provázaní politika a policie s podsvětím.


Cigaretka na dva ťahy
Autor Dominik Dán
Interpret Marián Geišberg
Nakladatelství Publixing
Místo vydání -
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Délka -
ISBN/EAN 10 hodin 23 minut
Ediční řada Deník dobrého detektiva

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení