Audioknihy

Audioknihy: Pavel Nauman – Dlouhý stín času

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Nakladatelství Tebenas často najde jako podklad pro svou audioknihu méně známé, avšak velmi kvalitní dílo. Spisovatel a historik Pavel Nauman sice není úplně neznámý, stejně jako jeho detektivní román Dlouhý stín času, ale v současné době už bychom ho v knihovnách většiny čtenářů hledali jen těžko.


knihaPokud si nemůžete vybavit, odkud jméno Pavla Naumana znáte, určitě jste někdy viděli Pohádky o mašinkách, vysílané jako večerníčky. To by samozřejmě mohlo vést k mylnému dojmu, že se tento autor věnoval tvorbě pro děti. Jeho záběr byl samozřejmě mnohem širší, i když v knížce Příběh zajíce se k tomuto žánru opět vrátil. Zvážíme-li, že Dlouhý stín času je v podstatě jediná detektivka, kterou Nauman napsal, je výsledek mimořádně zdařilý.

Hlavním hrdinou knihy se stal mladý právník, jehož umístěnka po vysoké škole dostane k tehdejší bezpečnosti. To, že povolání není jeho volbou, je pro příběh velmi důležité. Pochybnosti a nespokojenost, táhnoucí se celou knihou, jsou ve skutečnosti hnacím motorem, ženoucím ho až za hranice pravděpodobného řešení celého případu.

Od vyšetřování banálních krádeží, páchaných drobnými zlodějíčky, ho náhoda přivede k případu promyšlené vraždy. Případ se komplikuje a vede k dalším nejasnostem, nad nimiž je sice možné mávnout rukou, ale mladému vyšetřovateli nedají spát. Zejména proto, že se úzce týkají jeho rodiny i soukromého života.

Doba, kdy detektivka vznikala, se podepsala na obsahu i na vedlejších tématech, která se řeší. Kniha byla vydaná v roce 1966 a ve společnosti už vládlo určité uvolnění, autor tedy mohl do svého textu bez obav vložit poznámky, které zpochybňují vyšetřovací metody některých složek státní bezpečnosti. V této souvislosti je potřeba rozlišovat druhy policejní práce a neházet všechny policisty do jednoho pytle. I za socializmu bylo potřeba vyšetřovat krádeže, přepadení a vraždy, u těchto případů žádné politické argumenty neměly váhu.

Hlavní hrdina knihy si ovšem nemůže zvyknout ani na to, že se při vyšetřování nutně musí lidem vkrádat do soukromí a o podezřelých i o obětech přemýšlí jako o lidech, nikoliv pouze jako o objektech. Nehledá pouze kdo co spáchal, ale proč to spáchal a jaká cesta ho k tomu vedla. Jeho pohled je dán mládím a hlavně nedostatkem rutiny, což se u komplikovaného případu projeví jako velká výhoda.

Příběh obsahuje náznaky dvou erotických linií, hrdina je však neprožívá příliš intenzivně, nicméně má konkrétní představu o ženské kráse. Dramatické důsledky vyšetřování, které mají vážné dopady na soukromý život mladého vyšetřovatele, vnášejí do románu prvky noir, stejně jako cesta do dávné minulosti, v níž se odehrávaly další utajené či nevyřešené zločiny. Autor se inspiroval i vraždou Otýlie Vranské, a i když ji ve své knize přejmenoval, ponechal všechny aspekty tohoto případu beze změny.

Audioknihu načetl Miroslav Táborský a předvedl jako vždy profesionální a suverénní výkon. Lze říct, že Dlouhý stín času natočil osvědčený tým, autorem hudebních předělů je opět Raven, který na konec audioknihy zařadil i píseň věnovanou Otýlii Vranské. Celek působí kompaktním dojmem, román lze vnímat jako napínavou detektivku i jako připomínku doby, kdy majetek a vlastnictví uměleckých předmětů bylo podezřelé. Ale lidé se pro majetek zabíjeli stejně jako dnes.


Dlouhý stín času
Autor Pavel Nauman
Interpret Miroslav Táborský
Nakladatelství Tebenas
Místo vydání Praha
Rok vydání 2017
Vydání 1.
Délka 11 hodin 15 minut
ISBN/EAN 8594177770207
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení